MENINGER: Sajid Mukhtar
Gruppeleder, Partiet Sentrum

Vi støtter barometeret – men ikke ukritisk

MENINGER: Jeg telles som innvandrer – barna mine som 'øvrig befolkning'. Det gir et skjevt bilde av integreringen. Jeg ble født i Norge i 1977. Jeg har gått på norsk skole, betalt norsk skatt, engasjert meg politisk og valgt å bidra til fellesskapet. Jeg er norsk – faktisk har jeg vært norsk lenger enn Jon Helgheim har vært i live. Likevel vil jeg, i Drammen kommunes foreslåtte integreringsbarometer, bli registrert som «innvandrer».

Min kone kom til Norge fra Pakistan og jobber i helsevesenet. Sammen har vi fire barn – én som studerer til å bli IT-ingeniør, én som skal bli tannlege, én som snart begynner på videregående, og én som snart starter i barnehage. De er født og oppvokst i Norge, og telles som del av «øvrig befolkning» – ikke som barn av innvandrere.

Det er ikke feil i seg selv, men det viser en svakhet ved statistikken: Når de best integrerte ikke telles med, risikerer vi at barometeret gir et skjevt bilde av virkeligheten.

Vi støtter barometeret – men ikke ukritisk. Partiet Sentrum støtter innføringen av integreringsbarometeret. Vi tror på kunnskap. Men vi støtter det under tvil – fordi vi vet at statistikk ikke er nøytral, og fordi vi er opptatt av hvordan tallene brukes.

Jon Helgheim fra FrP har allerede gått ut i sosiale medier og sagt at barometeret skal vise «hvor problemene ligger», og at «vi vet allerede at innvandring er problematisk». For ham handler barometeret om å bekrefte en fortelling.

Vi vil noe annet. Vi ønsker å bruke dette verktøyet til å gjøre integreringen bedre – ikke til å bekrefte fordommer. For oss handler det ikke om å avsløre en gruppe, men om å forbedre fellesskapet.

Ja, vi må tørre å snakke om utfordringer. Vi legger ikke skjul på at det finnes utfordringer knyttet til integrering. Lav yrkesdeltakelse i enkelte grupper, boligutfordringer, språkbarrierer, eller overrepresentasjon i noen offentlige ordninger – dette må komme frem. Verken mer, eller mindre.

Men vi må ikke la slike utfordringer dominere hele bildet. Vi må se like mye på hva som fungerer, hvor det går bra, og hvordan vi kan lære av suksessene. Integrering er ikke et regnestykke med kun minus.

Statistikken fanger ikke suksessene. En kjent svakhet i statistikken er at tredje generasjons barn – som ofte gjør det bedre enn sine foreldre – ikke regnes som en del av innvandrerbefolkningen. Dermed forsvinner mange av de mest vellykkede integreringshistoriene ut av bildet.

Jeg skulle gjerne sett at mine barn, som er barn av to innvandrere, kunne bidra til å vise at integrering virker. Men jeg forstår at statistikk må ha grenser. Det viktigste er at vi erkjenner hva som faller utenfor tallene, og at vi bruker barometeret med bevissthet – ikke som fasit.

Sosioøkonomi betyr mer enn bakgrunn. Barna mine har i dag gode forutsetninger. De har støtte hjemmefra, gode rammer og hjelp til utdanning. Vi hjelper dem måndelige bidrag, slik at de kan fokusere på deres utdanninger. Det er jeg takknemlig for. Men det handler ikke om vår bakgrunn – det handler om vår sosioøkonomiske situasjon.

Jeg har mulighet til å hjelpe barna mine økonomisk, gi dem trygghet, gi veiledning og åpne dører. Det er det som gjør forskjellen. Derfor mener jeg at det er sosioøkonomiske forhold som bør være det viktigste kriteriet for hjelp og støtte fra det offentlige – ikke hvor mange generasjoner man har bodd i Norge.

Utenforskap handler ofte mer om økonomi og klasse enn om kultur. Barometeret må bli et verktøy – ikke en pekefinger. Vi trenger et verktøy som kan hjelpe oss å forstå hvor vi lykkes, og hvor vi må gjøre mer. Men vi må aldri bruke det til å peke ut mennesker eller grupper. Barometeret må ikke bli et redskap for å bekrefte fordommer. Det må bli et referansepunkt for å forbedre politikk, tjenester og levekår for dem som faktisk trenger det.

Integrering handler ikke om «dem» – det handler om oss. Én tredel av Drammens befolkning har innvandrerbakgrunn. Og kanskje enda flere, hvis tredje generasjon hadde blitt telt med. Dette handler ikke om «dem» – det handler om oss. Om vårt felles samfunn. Om hvordan vi sørger for at alle får like muligheter, og at ingen faller utenfor.

Derfor støtter vi barometeret. Ikke fordi det er perfekt. Men fordi det, brukt riktig, kan gjøre samfunnet vårt bedre. Og fordi vi har tro på at det finnes en vei videre – gjennom kunnskap, ikke gjennom bekreftelse.

Av
Sajid Mukhtar, folkevalgt for Partiet Sentrum i Drammen

Powered by Labrador CMS