MENINGER: Randi Eng og Geir Blom
Pensjonistpartiet, Drammen

Vi må våge å si JA til nytenkning i demensomsorgen i Drammen!

MENINGER: - Det å se ledelsen i Drammen kommune på Dagsrevyen 4. juli rope etter statlige midler til å håndtere demensomsorgen når kommunen har gått inn for nedleggelse av to demenssykehjem, oppleves surrealistisk.

Med denne handlingen har man også radert ut store deler av fagmiljøet innen demensomsorg i kommunen. Man bør vel først ta vare på og bygge videre på den kompetansen man har, før man roper på statlige midler for å bygge opp igjen noe man selv har rasert.

Pensjonistpartiet Drammen ber derfor nå om at man setter foten ned og stanser denne higen etter å ytterligere forverre situasjonen for kommunens innbyggere som har fått en demenssykdom.

Det er på tide å tenke nye og konstruktive tanker om hvordan man skal møte fremtidens utfordringer. Hjelmer, forsvarsalarmer og vektere skal ikke være førsteprioritet i denne tankegangen slik man ser utviklingen gå mot i dag, grunnet manglende tilrettelagte lokaler og manglende kompetanse.

Pensjonistpartiet Drammen vil videreutvikle Fredholt til et kompetansesenter for yngre personer med demens, hvor man finner bofellesskap, utredningsenhet, korttidsavdeling og etterhvert et dagsenter etter modell av Villa Fredrikke. Lokalene finnes og krever kun minimale kostnader til ombygning. Behovet for disse løsningene vil øke i årene som kommer og det er nå kun politisk vilje det skorter på.

Fordelene med denne løsningen er at vi da kan bygge opp igjen den kompetansen vi trenger på området demensomsorg. Når ny institusjon står klar i Krokstadelva, kan kompetansen overføres dit. Først da kan Fredholt omgjøres til en eller annen boligløsning som er tilpasset behovet, slik det da foreligger.

Vi ser flere og flere eksperter på området demensbehandling påpeke at vi fremover trenger en styrking av forsterkede tilbud og ikke trygdeboliger. Burde ikke Drammen da ta denne lærdommen til seg og satse på å igjen bli byen som gikk foran i demensomsorgen, slik kommunen var på begynnelsen av 2000 tallet, da fagpersoner valfartet helt fra Japan for å se hvordan Drammen forberedte seg på fremtiden med økende demensutfordringer i samfunnet.

At man valgte å bygge ned tilbudet i stedet for å videreutvikle det i Drammen, får fortidens styre ta inn over seg. Vi skal ikke peke på noen.

La oss gjerne bli «den grønneste byen» eller «sykkelbyen», men kan vi ikke i samme slengen hive oss på den nye «bølgen» og bli «Drammen - Byen hvor verdighet og demensomsorg går hånd i hånd».

Dette har vi i Pensjonistpartiet programfestet. Gi oss tillit, og vi lover å arbeide hardt og målrettet for nytenkning i demensomsorg tilpasset også yngre personer med demens i Drammen.

Vi trenger vel ikke store statlige midler for å vise omsorg for de svakeste blant oss, gjør vi vel?


Av
Randi Eng og Geir Blom
Pensjonistpartiet Drammen

Powered by Labrador CMS