JA OG NEI TIL ØL PÅ STADION: Herman Ekle Lund (V) og Tanja Vatnås (Sp) representerte to rake motsetninger i kommunestyret tirsdag.

Vedtok Norges «mest liberale skjenkepolitikk»: - Blir lei meg

Mens Frp, Venstre, Ap og Høyre bejublet åpning av ølkranene på kommunens toppidrettsarenaer, mente Senterpartiet at det var en trist dag.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Saken som skulle avgjøres, og som tidligere har vært oppe til diskusjon og behandling flere ganger blant byens politikere, var hvorvidt kommunen skulle åpne for alminnelig skjenkebevilliNg på et bestemt avgrenset område til idrettsanlegg, idrettshaller og lignende for toppidrett.

Bakgrunnen er et ønske fra toppidrettsklubbene om å tillate dette etter at blant annet Norges Fotballforbund (NFF) i 2020 opphevet forbudet mot å selge alkohol til tilskuere på fotballkamper i Norge, forutsatt at kommunen lokalt tillater dette. Det ble imidlertid ikke åpnet opp for det særnorske forbudet mot å kunne drikke alkohol på selve tribunen.

Strømsgodset har i dag alkoholsalg i VIP-lokalene (18-årsgrense) innendørs på Marienlyst, og har i enkelte sammenhenger fått skjenkebevilling utendørs mellom Marienlyst og Drammenshallen. Tilsvarende har også Mjøndalen og DHK servert alkohol i enkelte begrensede sammenhenger.

Forskjellsbehandling av publikum

I et dialogmøte om saken uttaler klubbene i Drammen at fast skjenking er et ønske supportere, at «alle skal få muligheter til å kjøpe øl på stadion, og ikke bare publikum på VIP-areal».

- Det skaper god stemning og liv og røre på stadion, og det blir en sosial arena. I tillegg vil idretten lettere få kontroll over skjenkingen, og ivareta sikkerheten på en bedre måte, dersom de selv skjenker. Dette i motsetning til slik det er i dag, der publikum kommer fra omkringliggende puber. Dette er et ansvar idretten ønsker, og som de tar på alvor, står det i referatet det møtet.

MARIENLYST STADION: Her fra kamp mot Lillestrøm tidligere i år, og publikum på tribune som i dag ikke har lov til å kjøpe øl på stadion.

Bedre kontroll med fast bevilling

Kommunen påpeker i sitt framlegg til saken at det er «gode erfaringer med skjenkebevilling for enkeltanledninger på enkeltkamper. Det er blant annet ikke avdekket kritikkverdige forhold eller tildelt prikker etter skjenkekontroll på slike arrangementer i ny kommune. Klubbene har også opplyst om tendenser til færre åpenbart alkoholpåvirkede blant publikum når de kan kjøpe alkohol ved arenaen, og av den grunn ikke drikker for mye i forkant på barer».

- Kontrollhensyn kan derfor tale for at det er positivt å gi fast skjenkebevilling i stedet for skjenkebevilling kun for enkeltanledninger, skriver kommunen.

SKEPTISK TIL ØL: Kristelig folkepartis Turid Solberg Thomassen

Steile fronter

Ikke uventet var det tildels steile, ideologiske fronter om hvorvidt kommunen skulle liberalisere skjenke-regelverket ytterligere, som fra før og på generelt plan i Drammen er blant norges minst restriktive. Krf var først på talerstolen og advarte i kjent stil mot en større tilgang på alkohol blant befolkningen, for også SV, Rødt og Partiet Sentrum fulgte opp med sine folkehelsepolitiske motargumenter.

Ap's Rutgay Sabri påpekt at liberaliseringen gir mange klubben som sliter økonomisk en ny inntektskilde, og at dette i praksis handler om å videreføre en allerede eksisterende praksis i faste former, istedenfor å møte søke hver gang.

- Mange tar en pils på puben før kamp, men nå kan klubbene isteden få denne inntekten, sa Ap's fotballinteresserte representant.

Se hele debatten under:

- En foregangskommune innen skjenkepolitikk

Lavrans Kierulf (Frp) gikk henrykt på talerstolen og slo fast at dette ikke bare var en gladsak og en gledens dag, men også at Drammen etter dette vedtaket ville være å betrakte som en foregangskommune innen liberalisering av skjenkepolitikken.

- Dette er ikke noe frislipp, men veldig hyggelig, helt ufarlig og et trygt skritt i riktig retning. Med dette siste grepet vi tar i skjenkepolitikken så er Drammen så liberalt som det teknisk sett er mulig å få det i forhold til det nasjonale lovverket. Jeg har hverfall ikke greid å finne en eneste kommune som er mer liberale enn oss, proklamerte en meget tilfreds Kierulf.

Det utløste en umiddelbar replikk fra Senterpartiets Tanja Vatnås, daglig leder i Blåkors.

- Jeg blir litt lei meg når vi skal juble over at vi blir den mest liberale alkoholpolitiske kommunen i landet. Istedenfor å applaudere synes jeg dette bare er trist. Allerede i dag ser vi at altfor mange er innom puben før fotballkamp, sa Vatnås.

Det fikk Venstres Herman Ekle Lund til å ta ordet for en realitetsorientering:

-  Et jevnere alkoholinntak på stadion er med på å forebygge det å skulle drikke seg opp maksimalt i forkant, som er realiteten i mange supportermiljøer i dag. Det skaper ihvertfall ikke gode rammer for barn og unge på stadion med flatfylla i forkant, sa Lund.

Og tilføyde:

- Jeg synes vi skal gi idretten den lille håndsrekningen her, noe som også kommer breddeidretten til gode. Jeg og Venstre vil gjerne avslutte kvelden med å gi et veldig stort, øldrikkende og liberalt ja til denne innstillingen!

Forslaget ble til slutt vedtatt med 47 mot ti stemmer.

STORFORNØYD: Lavrans Kierulf (Frp) var en lykkelig mann da han kunne konstatere at Drammen blir Norges mest liberale kommune på skjenkepolitikk.
Powered by Labrador CMS