ERFARINGSUTVEKSLING: Kjellborg Solvor Sandmoe (85), beboer på Fosshagen ressurssenter i Lier, fikk besøk av Fremskrittspartiets partileder Sylvi Listhaug i helga for å høre mer om hva som gjør stedet til et flott sted å tilbringe alderdommen.

Sylvi besøkte Kjellborg (85):
- Eldreomsorg til etterfølgelse

Sykehjemmet, som ikke vil kalles nettopp det, er noe noe av det mest moderne Norge har å by på innen eldreomsorg. - Vi trenger flere sånn tilbud, er tilbakemeldingen fra Frp-leder Sylvi Listhaug.

Publisert Sist oppdatert

LIER: I helga deltok hun og lokale Frp-politikere på et besøk på sykehjemmet, hvor første del stod ferdig for fire år siden, og siste del i fjor.

Ressursenteret er spesialtilpasset blant annet eldre med demens, og har hatt fokus på arkitektur for å skape gode boforhold og fjerne institusjonspreget. Det er tilrettelagt for både selvgående og sterkt pleietrengende pasienter, og er utformet som en slags landsby med store fellesarealer både ute og inne, hvor aktiviteter er i fokus.

En av beboerne som er fornøyd med tilværelsen på området som tidligere bestod av gamle Lier Psykiatriske sykehus, er Kjellborg Sandmoe. 85-åringen har egen leilighet og trives som plomma i egget.

- Jeg har det godt. Det er god mat og mye aktivitet, fortalte 85-åringen til Sylvi Listhaug. 

Og 85-åringen vet hva hun snakker om etter å ha vært flyttet rundt omkring på ulike institusjoner i både Drammen og Lier før hun havnet på Fosshagen.

- Jeg merker stor forskjell, sier den sportsinteresserte 85-åringen, som blant annet er en stor sykkelentusiast.

HYGGELIG MED BESØK: Sylvi Listhaug, Morgan Engebretsen Langfeldt og Lavrans Kierulf tok seg god tid til en prat med Kjellborg Sandmoe.

Aktiviteter med hjelp fra frivillige

Siv Aida Nygård jobber som frivillig-koordinator og aktivitør på sykehjemmet. Hun forteller at en viktig del av aktivitetsprogrammet ved sykehjemmet skjer i samarbeid med frivillige organisasjoner, blant annet med prosjektet «aktivitetsvenn». 

- Vi har fokus på både sosial og fysisk aktivitet med et variert tilbud til alle. Vi har også fokus på at pårørende kan delta, for eksempel på grilling, sier Nygård.

Nå er det også demenskor på trappene på sykehjemmet, hvor alt fra landskap, utsikt og et gedigent atriumt fullt av blomster, frukt og dekorativ beplantning fungerer som terapi for beboerne.

- Det er mange som er godt fornøyde og trives her, forteller Siv Aida Nygård til Frp-leder Sylvi Listhaug.
Golden Retrieveren Luna (2) er nettopp uteksaminert som besøkshund i tjeneste for Røde Kors Lier. Toåringen er ekstremt glad i kos og tilbyr beboerne selskap de ellers ikke ville fått.

Vil ha statlig finansiering av eldreomsorgen

Frp-leder Sylvi Listhaug er imponert over det hun har fått se i Lier.

- Det er trist å høre om alle eldre som sitter hjemme og ikke får hjelp. Det får man her. Dette er et fantastisk flott sted hvor det virker som det er god drift, sier Listhaug.

- Et eksempel til etterfølgelse?

- Ja, vi trenger flere sånne tilbud. Det er så viktig å ha aktivitetstilbud og ikke bare være en oppbevaringsplass, noe jeg tror er et problem mange steder. I tillegg til god mat, godt stell og pleie, sier Listhaug.

Frp-lederen forteller at å planlegge for en utbygging av eldreomsorgen er veldig viktig for Fremskrittspartiet i en tid der det blir stadig flere eldre, og mange med demens.

- Så skulle vi ønske at vi fikk flertall for at staten overtar finansieringsansvaret for eldreomsorgen. Inntil det skjer er det viktig at våre lokale politikere prioriterer pleie og omsorg høyt. Det handler om å ta vare på de som har bygget landet og som har gjort en stor innsats gjennom mange år. 

FRUKTHAGE: Her i atriumet på sykehjemmet kan beboerne slappe av, plukke frukt og grønnsaker.
Powered by Labrador CMS