Styres Drammen av et aksjonsdemokrati?

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR: Situasjonen i internasjonal politikk overskygger selvfølgelig det som skjer i «vår lille politiske andedam» her i Drammen, likevel er jeg noe overrasket over hvor stille det er fra våre lokale kommunepolitikere. Ikke det at jeg savner den stadige hakkingen på hverandre og det ufine debattklimaet som for ofte preger drammenspolitikerne og drammenspolitikken, men den handlingslammelsen, som ser ut til å ha bredt seg blant de folkevalgte i Drammen, tyder ikke bra for mantraet «om å gjøre Drammen til en god kommune/by å bo» i. Fraværet av en saklig politisk debatt, om viktige temaer som angår innbyggerne, er etter min mening bekymringsfull.

I de få tilfellene noen av politikerne i Drammen ytrer seg, er jeg forundret over i hvor liten grad de benytter anledningen til å vise at de tar pulsen på hva som engasjerer innbyggerne. I stedet for å være «politiske ledestjerner» ser det beklageligvis ut som om det bare er innbyggeropprør, fakkeltog og aksjonsgrupper som får de folkevalgte i Drammen til å våkne. Jeg er nesten fristet til å si at Drammen styres av et «aksjonsdemokrati».

I podcasten « Drammernser'n», som vi lager her i DRM24, aviser ordfører Kjell Arne Hermansen dette overfor meg. Jeg fortsetter likevel å undre meg. La meg ta to eksempler på viktige saker som ikke ser ut til å ha særlig fokus hos våre lokale folkevalgte.

Om ikke daglig, så i hvert fall flere ganger i uken, har vi her i DRM24 oppslag om at politiet må aksjonere mot vold på Strømsø torg og på jernbanestasjonen. I hver eneste aksjon blir det beslaglagt kniver. Politiet sier at Strømsø nå er den bydelen utenfor Oslo med størst kriminalitet.

Det er over et halvt år siden flertallet, blant politikerne i kommunestyret, gikk innfor kameraovervåkning av området. At politiet ennå ikke har fått disse kameraene på plass, vitner om at vi har en øverste politiledelse i Sør-Øst politidistrikt, plassert i Tønsberg, som overhodet ikke skjønner folks utrygghet. At innbyggerne i Drammen fortsatt må vente nesten enda et år før denne sikkerhetsforanstaltningen er på plass, er smått utrolig, særlig når vi vet at et kamera «bare» koster 100000 kroner stykket. En meget billig forsikring, spør du meg.

At drammenspolitikerne finner seg i denne prioriteringen fra den øverste ledelsen i Sør-Øst politidistrikt er bare tragisk. Å argumentere med at dette er en sak som har vært oppe i lukkede møter i Politirådet mellom politikerne og politiledelsen, og at spørsmålet derfor er tatt i vare, styrker ikke tilliten til at kommunepolitikerne tar voldsproblematikken i Drammen på alvor. I Oslo ser vi en langt mer offensiv holdning både fra politiet og fra politikernes side når det gjelder å stille krav om både flere ressurser (penger/personell) og endrede lover og regler. Her har både politikerne og politiet i Drammen mye å lære.

Den andre saken jeg absolutt mener burde få mer oppmerksomhet, er «begravelsen av Drammen som kulturby».

At Drammen Scener, som eier til sammen ti scener i Drammen Teater og på Union scene, lenge har vært i økonomisk trøbbel, er ikke ukjent. Likevel er det en rungende taushet fra det politiske Drammen. Ja, det er ikke bare en taushet. Det er verre enn det. Drammen Scener, som skulle være selve flaggskipet for kulturen i Drammen, skal ikke lengre være bundet av, eller stå i front for, kommunens kulturpolitiske målsetninger. Tenk det!

Drammens Scener må derfor bli gjennomkommersiell i sin utleiepolitikk. Hvordan dette vil slå ut for utleieprisene for de mange små lokale kulturgrupper og foreninger i Drammen, er det vel ikke vanskelig å forstå.

Vedtaket ble gjort med alle mot to stemmer fra Venstre i Formannskapet, og etter det har ikke en eneste politiker ytret seg om dette temaet. Det er nesten så jeg mistenker politikerne i de styrende organer i Drammen for å ikke kunne stave ordet kultur.

At Drammen Scener har en vanskelig økonomi, der oppsigelser av ansatte blant annet nå er et faktum, trodde jeg kanskje skulle føre til en støttemobilisering av andre «andre flaggskip» i kommunen, men nei.

Når Drammen Scener, som mest, trenger hver eneste krone i leieinntekter, er Strømsgodset de første som flytter sitt tradisjonelle kick-off før sesongstart fra Union Scene til det kommersielle studioet Gateway Studios på Tangenkaia. Så vidt jeg vet har denne tradisjonelle begivenheten holdt til på Union Scene nærmere 20 år.

Det blir hevdet at idrett er kultur, i så fall viser dette at det ikke finnes noen form for solidaritet blant kulturaktørene i Drammen.

At ingen av drammenspolitikerne tydeligvis engasjerer seg i det som skjer med kommunens flaggskip på kultursiden, og at det er helt taust, og kommunepolitikerne gir slipp på det verktøyet Drammen Scener burde være for Drammen er en fallitterklæring, etter min mening.

Jeg har skrevet det før, men gjentar det gjerne. Hva er vitsen med et kommunalt eierskap i et selskap som ikke skal ha noen forpliktelser opp mot innbyggerne og kommunen. Hvorfor skal skattebetalernes penger gå til et gjennomkommersielt selskap. At ikke dette er en problemstilling politikerne i Drammen er opptatt av i en kommune som sliter voldsomt med økonomien, er noe jeg lurer fælt på?

Powered by Labrador CMS