Støre snur om ulovlighets-uttalse etter Helgheim-kritikk
Onsdag morgen uttalte statsministeren til Dagbladet at flyktningevedtaket i Drammen var «ulovlig og utidig». Onsdag kveld snur Jonas Gahr Støre etter massiv kritikk fra Jon Helgheim (Frp).
DRAMMEN: – Om det er lov eller ikke, det må Statsforvalteren avgjøre – men jeg mener at vi ikke kan ha det slik, at 350 kommuner i Norge skal velge hvilken konflikt de skal ta imot folk fra. Da mister vi det gode systemet vi har i dag, hvor vi sikrer god bosetting av flyktninger, sier Støre til NRK onsdag kveld.
Konfrontert med uttalelsene til Dagbladet om at vedtaket «ikke er lovlig» og «ikke noe kommunen kan gjøre», sier Støre nå dette:
– Mitt poeng er at jeg mener det er utafor, noe en kommune ikke skal gjøre. Statsforvalteren må avgjøre om det er lovlig.
Jon Helgheim reagerte kraftig på uttalelsene og mener Støre driver med «utidig innblanding og påvirkning».
- Det er veldig overraskende at vi har en statsminister som blander seg inn i lokale prosesser på denne måten. Vi skulle ha en lovlighetskontroll av Statsforvalteren, og så bruker statsministeren fem minutter på å være både Statsforvalter og overdommer og slå fast at dette er ulovlig. Da legger han sterke føringer, som hindrer en uhildet behandling. Det er helt utrolig at en statsminister kan blande roller på denne måten, sier Helgheim til NRK.
Det ble tidligere i dag klart at Statsforvalteren har åpnet lovlighetskontroll av vedtaket på selvstendig initiativ.
Solberg: - Gir inntrykk av at de har vedtatt noe annet enn de faktisk har
Høyre-leder Erna Solberg uttaler til NRK at «noe av medieomtalen i saken gir inntrykk av at Drammen kommune har vedtatt noe annet enn de faktisk har».
– At Norge fordi det nå er krig i våre nærområder, skal prioritere ukrainske flyktninger er både høyre- og venstresiden enige om i den nasjonale politikken. Regjeringen har selv tatt ned antall kvoteflyktninger med 2000 fordi det kommer svært mange asylsøkere til Norge, hovedsakelig fra Ukraina. Ingen kommuner kan velge at de «kun» ønsker å motta flyktninger fra bestemte land, men at kommunene har ulike ønsker til IMDi for å få sitt mottaksapparat og integreringsopplegg til å fungere best mulig, er ikke uvanlig, sier hun til NRK.