ISFRONT: MDG's førstekandidat Cathrin Janøy og Frp's førstekandidat Ulf Erik Knudsen i Drammen. - Vi kan aldri finne et felleskap, er meldingen fra Knudsen.

Stiller Høyre ultimatum: Begge nekter å samarbeide

Fremskrittspartiet og Miljøpartiet i Drammen har fått hverandre helt i vrangstrupen, og avviser enhver form samarbeid etter valget. Men begge vil gjerne samarbeide med Høyre.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: - Det er helt åpenbart at vi ikke kan være en del av et politisk felleskap med MDG. Vi er lysår fra hverandre politisk. Det er jeg sikker på at Drammen Høyre har forstått, sier Frp's førstekandidat Ulf Erik Knudsen til DRM24

Uttalelsen faller etter et partileder Sylvi Listhaug kom med et nasjonalt utspill i samme stilen før helga.

- Vi stiller oss bak partileder Sylvi i dette. Vi kan aldri finne felleskap med et parti som er for bompenger, imot bil og parkeringsplasser og har en klar formynderholdning til befolkningen. Vi har sett hva MDG har gjort i Oslo og det bør være egnet til å skremme de fleste, sier Knudsen.

MDG: - Høyre må velge

MDG's førstekandidat i Drammen, Cathrin Janøy, er ikke på spesielt god fot med Knudsen eller flere feider det siste året, og svarer med samme mynt. 

-  De eneste vi avviser et samarbeid med er FrP, er den klare tilbakemeldingen fra Janøy.

Hun stiller Høyre samme ultimatum.

- Høyre må velge mellom FrPs klimaskepsis og fremmedfrykt, eller kunnskap, håp og en grønn framtid, er beskjeden fra Janøy.

Hun er villig til å bryte med den rødgrønna blokka hvis hun får det som hun vil hos Kjell Arne Hermansen og Høyre.

- Vi vil bygge en grønn blokk med de partiene som er villig til å prioritere grønn politikk og som vil gjøre Drammen grønnere og bedre for alle. At FrP vil stenge oss ute fra makt, viser jo bare hvor viktige det er at flere stemmer grønt ved høstens valg. De Grønne kan være avgjørende for å holde FrP unna makt og innflytelse i Drammen, uttaler Janøy.

Krf skaper mer hodebry

Det dårlige samarbeidsklimaet mellom potensielle samarbeidspartnere betyr hodebry for Høyre, dersom de ikke får rent flertall med Frp. Nei til Bomring stiller ikke til valg i Drammen, og Høyre har hele tiden signalisert at de fortsatt vil ha med seg Kristelig Folkeparti på laget, slik de hadde det i forrige kommunestyreperiode.

et leserinnlegg har imidlertid partiets førstekandidat i Drammen, Billy Taranger, overraskende gjort det klart at man nå heller vil se mot sentrum enn mot Frp.

I tillegg har både Senterpartiet, Venstre, Folk i Drammen med Ståle Sørensen og Partiet Sentrum varslet at et samarbeid hvor Fremskrittspartiet er delaktige er høyst usannsynlig.

Begge de to sistnevnte kan fort ende opp med et mandat i kommunestyret og dermed påvirke styrkeforholdet mellom blokkene. Sørensen holder døra åpen for Høyre, men er ordknapp om samarbeidskonstellasjoner.

- Først og fremst vil vi tilbake til formannskapsmodellen og bort fra semiparlamentarismen som har styrt Drammen i fire år. Vi ønsker tilbake de brede forlikene og ønsker å flytte samtalene tilbake til kommunestyret og formannskapet og bort fra lukkede forhandlingsrom, er svaret Sørensen gir.

Drammen Venstres førstekandidat Herman Ekle Lund har utelukket samarbeid med både Frp og Rødt.

-  Vi søker samarbeid med sentrumspartiene pluss enten Høyre eller AP. Så en stemme på V er en garanti mot både FrP og Rødt i styringen av Drammen politisk. Det kommer ikke til å endre seg som følge av valgresultatet, sier Lund.

TELLER PÅ KNAPPENE: Ståle Sørensen (FiD) kan havne på vippen, og «risikerer» fort en ny periode i kommunestyret med bylista Folk i Drammen. Han kan fort bli en valgjoker når taburettene skal fordeles etter at stemmene er talt opp, men vil ikke låse seg til blokkene.

Ap trenger et mirakel

Hodebry for Høyre innebærer imidlertid ingen enklere vei til makten for Arbeiderpartiet. I rosenes leir skal det trolig mye til for at samarbeidskonstellasjonen mellom Ap, Senterpartiet, SV, Miljøpartiet og Venstre og finner sammen på nytt. Det samarbeidet har gått i tusen knas over viktige prinsippielle spørsmål, og det er i dag kun Ap og MDG igjen som styrer med mindretall og er avhengig av støtte fra opposisjonen fra sak til sak.

Og med dagens meningsmålinger trenger Ap trolig enda flere støttespillere om de skal ha håp om å kunne fortsette med makta.

Om man skulle utvide samarbeidet til å omfatte både Krf, Folk i Drammen og Partiet Sentrum er det fortsatt ingen garanti for at det er tilstrekkelig - og å bli enige om en felles plattform å styre etter med så mange interessemotsetninger blir i realiteten nesten umulig etter alt rabalderet i den inneværende kommunestyreperioden.

TØFF VEI TIL MÅLET: Ap's gruppeleder og 3. kandidat Lina Strandbråten har en formidabel oppgave med å stake ut en mulig kurs til nytt samarbeid i jungelen av småpartier som ønsker innflytelse.

Pensjonistpartiet kan avgjøre

Dersom Krf's Billy Taranger står på sitt, er det isåfall trolig kun Pensjonistpartiet som vil kunne gi støtte til et samarbeid med Høyre og Frp slik dagens politiske landskap fortoner seg. På en måling fra april var sågår partiet inne i kommunestyret med ett mandat i Drammen, og kan potensielt bli tungen på vektskålen Høyre trenger.

Partiet har vært aktive så langt i valgkampen og har opparbeidet seg en ikke ubetydelig oppslutning som følge av de øvrige partienes håndtering av eldreomsorgen i Drammen, med viktige saker som vrakingen av nytt sykehjem i Krokstadelva samt håndteringen av demenspasientene ved Fredholt og Gulskogen.

Førstekandidat Randi Eng, tidligere Nei til Bom og Fremskrittspartiet, nå Uavhengig representant i kommunestyret, sier til DRM24 at Pensjonistpartiet er blokkuavhengige, men at de i politikken identifiserer seg mest med borgerlig side.

- Det er ikke til å komme fra at vi har en del likheter med høyresiden, men vi har ikke gjort noe valg. Vi må se an, men har ikke utelukket noen. Det har vi også sagt til Krf, sier Eng, som er åpen på at hun ønsker seg innflytelse.

- Ring meg etter neste prognose, sier Eng med et smil.

PÅ FRIERFERD? Randi Eng (Pensjonistpartiet) med en aldri så liten valgflørt hos Høyres fylkesordførerkandidat Tore Opdal Hansen på Bragernes Torg lørdag.

Høyre: - Liker ikke ultimatum

For Høyre å vrake Frp sitter trolig langt inne. Ifølge ordførerkandidat Kjell Arne Hermansen ønsker partiet et borgerlig samarbeid, og de har så langt ikke inkludert MDG i sine sonderinger med andre partier om mulig samarbeid.

- Vi i Høyre er lite glad i ultimatum, og ønsker samarbeid for å få til mest mulig Høyrepolitikk. Vi har mer tro på dialog og forhandling enn boikott og utelukkelse, men har få områder vi kan samarbeide med MDG på, sier Hermansen (bildet).

PÅ BØLGELENGDE: Kjell Arne Hermansen i samtale med Frp's Lavrans Kierulf og Ulf Erik Knudsen.

Om de andre partienes kjølige forhold til Frp har Hermansen følgende å si:

- Vi registrerer at noen partier ikke ønsker et borgerlig samarbeid, men vi håper at det kan endre seg etter valget. Det tryggeste for å få til et skifte som Drammen trenger nå, er å stemme Høyre.

Powered by Labrador CMS