Leder av Buskerud Innvandrerråd Nasim Rizvi må igjen forklare følelsesladede uttalelser om Israel/Palestina-konflikten.

Skrev «Hamas er ekte bekjempere av terror»: - Ikke det jeg mente

Jon Helgheim (Frp) mener leder av Buskerud Innvandrerråd, Nasim Rizvi, støtter terrororganisasjonene Hamas og Hizbollah med en uttalelse på Facebook. Rizvi avviser påstanden og tar avstand fra «de ekte terroristene».

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Rizvi, som engasjert samfunnsdebattant som hun selv kaller seg, har tidligere latt følelsene ta overhånd og måtte slette en Facebookpost hvor hun skrev at «Israel måtte brenne i helvete».

For noen dager tilbake uttalte Rizvi følgende i en post vedrørende konflikten i Midtøsten:

«Banditter er for mildt, dette er ren terrorisme. På tide å slutte å omtale Hizbollah og Hamas som noe annet enn det de er, de er ekte bekjempere av terror og forsvarere av landene sine. Terroristenes ansikter er ikke lenger gjemt bak diplomatiske uttalelser, det er så åpenbart nå. La oss kalle en spade for en spade!!»

Det fikk Frp-profil Jon Helgheim til å kaste seg over tastaturet på sin Facebookprofil, og uttale at han «vil gjøre alt han kan for at denne hatefulle organisasjonen (Buskerud Innvandrreråd, red. anm.) ikke får offentlig støtte i fremtiden».

- Dette er organisasjoner som dreper, lemlester, voldtar og aktivt angriper uskyldige sivile. Samtidig sprer hun grove antisemetistiske konspirasjonsteorier som minner om løgnene som ble spredt om jøder på 30-tallet. Hun leder en organisasjon som får offentlige midler for blant annet å «Arbeide for å fremme kontakt, forståelse og integrering mellom etnisk minoritetsgrupper og nordmenn likeså mellom minoritetsgrupper på det nasjonale og det lokale plan». Dette er grovt, skriver Helgheim.

HARDT UT: Frp-profil Jon Helgheim mener innvandrerrådet er en «hatefull organisasjon».

- Kan misforstås

Teksten kan leses slik at Rizvi mener Hizbollah og Hamas er bekjempere av terror, og ikke utøver terror (de er oppført på internasjonale lister over terrororganisasjoner). Overfor DRM24 innrømmer Rizvi at hun har «utrykket seg utydelig og at det kan misforstås».

- Det var ikke det jeg mente. Det jeg ser er de sivile, barn og kvinner, som blir drept fordi israelske styrker forsvarer dette ved å stemple disse barna som Hamas eller Hizbollah. Men de er jo ikke det, de er uskyldige og hjelpesløse, dette er derimot terror begått av IDF, sier Rizvi.

- Du støtter ikke Hamas eller Hizbollah?

- Hvis du tenker på de ekte terroristene, så gjør jeg ikke det. Jeg støtter ingen terrororganisasjoner.

- Tar du avstand fra terrorangrepet utført av Hamas 7. oktober i fjor?

- Ja, selvsagt. Jeg vil aldri forsvare noen form for terror. Den internasjonale domstolen (ICJ) kom med en uttalelse om at Israels tilstedeværelse i de okkuperte palestinske områdene er ulovlig, men det rettferdigjør allikevel ikke voldshendelsen begått av Hamas den 7. oktober, og det igjen rettferdiggjør ikke den kollektive straffen som nå gjennomføres av IDF. Jeg støtter ingen av de.

- Mener du at Israel har en rett til å forsvare seg mot terror?

- Ja, men det er måten de gjør det på jeg reagerer på. Det er det ingen ting som kan forsvare. Jeg vil gjerne se Helgheim fordømme eller ta avstand fra eller forklare de handlingene Israel begår. Det har jeg ikke gjort. Det er så stille på mange fronter om det Israel gjør og det som skjer i Midtøsten, sier Rizvi.

- Ikke jødehat

Rizvi har fått forelagt uttalelsene til Helgheim, og tar sterk avstand fra antisemittisme og jødehat.

- Men hva tenker du om de israelerne eller jødene i Norge som leser dette utsagnet og tenker at du kun er en innvandrerrådsleder for den palestinske siden av konflikten?

- Vi er her for alle, og jeg tror ikke at alle jøder eller israelere støtter det som skjer. Mange norske israelere og jøder tar tydelig avstand fra det som skjer i midtøsten akkurat nå, akkurat slik muslimer tok avstand da IS herjet. Jeg er oppvokst med og oppdratt til å ha respekt for absolutt alle religioner, dette med jødehat er uforståelig, og ikke akseptabelt på noen som helst måte, sier Rizvi.

- Det er en del innenfor Islam som har like lite til overs for jøder som nazistene hadde, vi hadde blant annet en tidligere imam i Drammen som er dømt for hatefulle ytringer etter å ha oppfordret til drap på jøder?

- Jeg er ikke ansvarlig for enkeltindividers holdninger eller uttalelser, akkurat slik jeg ikke kan klandre for eksempel Jon Helgheim for Anders Behring Breivik, eller andre høyreekstremisters uttalelser og handlinger. Vi må også huske at det er mange retninger innenfor Islam. Koranen sier at man skal ha respekt for alle. At islamister har gjort ting, er ikke ensbetydende med at antisemittisme støttes i islam og av muslimer. Det er ikke tillatt å ha antisemittistiske holdninger i henhold til islam, profeten Muhammed sin svigersønn jobbet hos jøder, og det finnes flere beretninger om vennskapet mellom Profeten og jøder. Jødene er våre venner, sier Rizvi.

Samtidig som hun mener at IDF er en terrororganisasjon, ønsker ikke Rizvi å dele opp konflikten i grupper.

- Jeg synes vi skal slutte å se på folk som det ene eller det andre, men som mennesker. Jeg har fortsatt tro på at vi vil hverandre godt, sier Rizvi.

Powered by Labrador CMS