Kristin Surlien og INP's forhandlingsleder Jan Tore Sinborg.

Posisjonen og INP enige om ny flertallsavtale

Høyre, FrP, KrF, Pensjonistpartiet og INP kom torsdag kveld til enighet om en samarbeidsavtale - men sier ikke et ord om skoler.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Det melder Høyre i en pressemelding sent torsdag kveld.

- Med dette er det politiske flertallet i Drammen kommune fortsatt sikret. Enigheten går ut på at INP tilslutter seg den eksisterende samarbeidsplattformen, med en tilleggsdel, heter det i pressemeldingen.

- Vi er veldig glade for å ha kommet til enighet. For INP er politikk viktigere enn posisjoner. Vi har hatt et sterkt ønske om å sikre det flertallet vi oppfatter at innbyggerne har ønsket, sier forhandlingsleder for INP, Jan Tore Sindborg.

- Vi er svært fornøyde med å ha landet denne avtalen med INP. INP har vist seg som konstruktive og ansvarlige i denne prosessen. De har satt stabilitet og politikk høyest, noe det står respekt av. INP er nå med på å sikre trygg styring av kommunen, det tror jeg innbyggerne også er fornøyd med. Vi ser frem til samarbeidet, sier Høyres gruppeleder Kristin Surlien. 

Ingen ting om skoler - får plass i hovedutvalgene

Gjennom avtalen har INP sikret seg plass i Hovedutvalg for arbeid, aktivitet og inkludering, Hovedutvalg for tekniske tjenester og Hovedutvalg for kultur, idrett, frivillighet og byliv.

Avtalen sier ingen ting om skolenedleggelser, som har vært stridens kjerne de siste ukene. Det er imidlertid grunn til å tro at INP allerede har fått gjennomslag her før avtalen om å sende Rødskog skole ut på høring ble signert. Etter at en ny samarbeidsplattform nå har sett dagens lys, er det imidlertid lite sannsynlig at INP risikerer samarbeidet allerede før kommunestyret neste uke ved å gå mot sine nye partnere.

Det eneste INP har reservert seg mot fra eksisterende politikk fra de andre samarbeidspartiene, er å gjeninnføre Ung11-prosjektet - tilbudet om et ekstra skoleår i grunnskolen for de som trenger dette.

Ellers tar avtalen et enda klarere standpunkt mot bompenger enn før, hvor de også understreker at det er uaktuelt med annen veiprising. Når det gjelder parkering i sentrum skal imidlertid dette forbedes, man vil ta steg for å utforske kjernekraft som energikilde og partene sier også nei til tømmerterminal på Juve i Svelvik.

Her er tilleggsavtalen som samarbeidspartiene nå er enige om:

Drammen - et godt sted å leve 

Samarbeidsavtale mellom Industri- og Næringspartiet (INP), Pensjonistpartiet (PP), Kristelig Folkeparti (KrF), Fremskrittspartiet (FrP) og Høyre (H). 

Innledning 

Industri- og næringspartiet, Pensjonistpartiet, Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet og Høyre, heretter kalt Samarbeidspartiene, har inngått en avtale om å samarbeide etter de prinsipper og mål som er beskrevet i denne avtalen. Avtalen er å ansees som et tillegg til politisk samarbeidsplattform som ble inngått mellom PP, KrF, FrP og Høyre etter valget september 2023.Politisk samarbeidsplattform tilsluttes med følgende reservasjoner og tillegg:

Politiske saker 

Samarbeidspartiene vil: 

  • Styrke arbeidet mot mobbing. 
  • Støtte opp om lokale initiativ til fritidstilbud for ungdom med tettere samarbeid mellom foreldre, frivilligheten og kommunens tilbud. 
  • Språkteste barn som ikke går i barnehage, for å avdekke behov for tidlig innsats før skolestart.
  • Styrke det tverrfaglige samarbeidet med psykiatrien, spesialisthelsetjenesten, fastlegene og NAV.
  • Vurdere prisene for leie av torgplass, for å tilrettelegge for mer aktiviteter på torgene. 
  • Legge til rette for private boligsosiale prosjekter gjennom f.eks. "leie-til-eie" og "deleie". 
  • Forbedre parkeringsmulighetene for beboere i sentrale områder (sone 1 og 2). 
  • Understreke at det er uaktuelt med innføring av bompenger eller annen veiprising i inneværende kommunestyreperiode. 
  • Si nei til tømmerhavn på Juve i Svelvik. 
  • Gjennomgå kommunens utbyttepolitikk, for å vurdere eventuell utbetaling av større utbytter. 
  • Si nei til vindmøller i Drammen. 
  • Vurdere etterbruken av tidligere renseanlegg, når anlegget i Nordbykollen står klart. 
  • At Drammen kommune skal søke mer kunnskap og se på muligheten for utvikling av kjernekraft, gjennom samarbeid med andre kommuner i nettverket Norske Kjernekraftkommuner. 
  • Fremheve viktigheten av at også krigsberedskap skal inngå i kommunens krise- og beredskapsarbeid, herunder vurdere tilstand og tilgang på tilfluktsrom/bomberom. 
Powered by Labrador CMS