Nivået på den politiske debatten i Drammen kommunestyre må opp

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR: Kommunestyret i Drammen avsluttet denne uken sitt første år i valgperioden med å stemme over 32 forslag til vedtak fra de ulike partiene i det som heter Handlings- og økonomiplanen for neste år. 30 forslag ble nedstemt og to saker ble vedtatt. Det er vel det vi kaller demokrati, at alle skal få ordet og at alle skal få stemme på hva de mener. Det må likevel være lov til å tenke litt omkring dette.

Fra opposisjonspartienes side var det ingen samlet stemmegivning når det gjaldt de fleste av de 30 sakene som ble nedstemt. De fleste forslagene fra de små opposisjonspartiene var «hilsener hjem» (en fortsettelse av alle de «God jul-hilsener» som ble fremført fra talerstolen), uten snev av håp om å bli vedtatt. Av og til er det selvfølgelig viktig at også ikke vedtatte saker «blir ført i protokollen» for eventuell fremtidig gransking, men at det skal være behov for å fremsette 30 forslag til vedtak, som alle på forhånd vet ikke får flertall, kan det stilles spørsmål ved.

Forenklet kan det sies at kommunestyrerepresentantene ble reddet av høyere strømpriser, mens innbyggerne nok ikke er like tilfreds med utviklingen av prisene på kraftmarkedet for tiden

Det eneste kommunestyrerepresentantene og deres respektive partier oppnår ved dette, er å forsterke oppfatningen av at polariseringen mellom de ulike partiene i flertalls- og mindretallskoalisjonene stadig øker i drammenspolitikken. Dessverre ser det ut til at politiske egnemarkeringer er blitt det viktigste i drammenspolitikken og ikke samarbeid og gjerne gode kompromisser på tvers av de politiske skillelinjene, som kan gjøre kommunen til et bedre sted å leve i.

Selvfølgelig ble både skolesaken og spørsmålet om hvor mange flyktninger Drammen skal ta imot i 2025 viet oppmerksomhet, uten at et eneste nytt argument ble fremført. Heldigvis ble debatten om disse spørsmålene holdt i en mye mer nedtonet form enn tidligere.

At debatten om Handlings- og økonomiplanen eller HØP`en for 2025, som politikerne selv kaller den, gikk forholdsvis stille og rolig for seg til tross for alle de ulike motsetningene, kan kommunestyrerepresentantene i første rekke takke Å Energi for. Utbytte fra eierskapet i dette strømselskapet reddet Drammens politikere fra å måtte ta stilling til de virkelige vanskelige økonomiske nedskjæringene på budsjettene for neste år. Forenklet kan det sies at kommunestyrerepresentantene ble reddet av høyere strømpriser, mens innbyggerne nok ikke er like tilfreds med utviklingen av prisene på kraftmarkedet for tiden.

Hva kan så innbyggerne i Drammen kommune forvente seg av politikerne i kommunestyret neste år? Erfaringene fra det første året i denne kommunestyreperioden, er etter denne kommentators mening, ikke veldig oppløftende.

Med et Stortingsvalg like om hjørnet, og med de forholdene som for tiden utspiller seg i rikspolitikken, er det fare for at den politiske debatten, også på kommuneplan i Drammen, vil ha problemer med å heve seg fra det det bunnivået vi har sett og hørt så altfor mange ganger i dette første året i denne kommunestyreperioden. Ikke noe er imidlertid bedre enn om jeg tar feil.

Det hviler et sterkt ansvar på alle gruppelederne i Drammen kommunestyre for å heve nivået på de politiske debattene og det politiske arbeidet. Likevel er det ikke tvil om at ordfører Kjell Arne Hermansen har et spesielt ansvar for å gå foran og vise autoritet. Hvetebrødsdagene er over Hr. Ordfører.

Dessverre kan hverken ordføreren eller andre vente seg særlig hjelp fra den tidligere «ørnen i norske politikk» og største opposisjonspartiet i Drammen, nemlig Arbeiderpartiet, når det gjelder dette spørsmålet. Det er tydelig at partiets store interne problemer, både om politikken og ledelse, skaper handlingslammelse og utydelighet fra partiets representanter også i drammenspolitikken.

Utenom budsjettsakene var det paradoksalt nok vedtaket om å gi Strømsgodset, Mjøndalen og Drammen Håndballklubb anledning til å selge øl på utvalgte steder på stadion under sine kamper som vakte mest jubel under dette to dager lange kommunestyremøtet.

- Drammen er dermed blitt den mest liberale byen i Norge totalt sett når det gjelder alkoholservering, jublet Lavrans Kierulf fra Fremskrittspartiet fra talerstolen, mens Herman Ekle Lund fra Venstre mente vedtaket vil hindre eventuell «flatfyll» på byens puber før kampene.

Kristelig Folkeparti sa ikke akkurat  «takk og amen» for dette vedtaket. Jeg velger å si: Den som lever får se. SKÅL!

Powered by Labrador CMS