Utifra dagens meningsmålinger har nok verken Masud Gharahkhani (Ap) eller Trond Helleland (H) spesielt god grunn til å le, selv om begge er på sikker plass på Buskerudbenken også neste år. Per Olaf Lundteigen (Sp) forsvinner ut av politikken, mens Morten Wold (Frp) trolig også fortsetter på tinget.

Meningsmålinger varsler mandatendringer på Buskerudbenken på Stortinget

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR: Også i Buskerud og i Drammen merkes den politiske uroen som brer om seg på riksplan ved inngangen til det stortingsvalgåret vi nå går inn i.

Skal vi tro meningsmålingene blir det forandringer på Buskerudbenken på Løvebakken. I øyeblikket ser det ut til at Senterpartiet kan miste sin ene stortingsrepresentant fra fylket mens Fremskrittspartiet snuser på sitt tredje mandat.

At det på riksplan er Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug, som har seilt opp som en reell kandidat til statsministerposten ved en eventuell borgerlig valgseier til høsten, er ikke overraskende dersom vi kun ser på tallene fra de siste meningsmålingene. På disse målingen er Fremskrittspartiet Norges største politiske parti, og det er derfor helt naturlig at det blir spekulert i om det er Sylvi Listhaug som blir statsminister i en eventuell ny borgerlig regjering.

Mye kan imidlertid skje i norsk politikk i månedene frem til september neste år. Derfor gjør Sylvi Listhaug selv alt hun kan for å unngå diskusjonen om statsministerkandidaturet.

Den fremgangen vi nå ser for Fremskrittspartiet kommer helt sikkert ikke til å fortsette i samme omfang som i høst. Det store spørsmålet er om partiet har vært i for tidlig form.

Vi så senest ved forrige Stortingsvalg at Senterpartiet hadde skyhøye målinger, omtrent på samme tid som nå, før det valget. Partileder Trygve Slagsvold Vedum ble raskt utnevnt til statsministerkandidat, men det ble absolutt ingen suksess, selv om partiet kom i regjeringsposisjon.

Nå tror jeg ikke at Fremskrittspartiets oppslutning på noen måte kommer til å falle så dramatisk som Senterpartiet har opplevd. Likevel er jeg sikker på at en av de sentrale personene, når det gjelder å utmeisle Fremskrittspartiets strategi frem til valget, den drammenstilknyttede generalsekretæren Finn Egil Holm, (tidligere kommunaldirektør/kommunikasjonsdirektør i Drammen kommune og nåværende styreleder i Strømsgodset Toppfotball), har dette langt fremme i sine vurderinger av hva som kan skje frem til september.

At mange nå sier at Høyre er blitt for grått og for likt Arbeiderpartiet bekymrer selvfølgelig Erna Solberg, selv om hun ikke vil innrømme det

I øyeblikket strømmer velgerne fra Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet til Fremskrittspartiet. I tillegg sier mange av de velgerne som satt hjemme ved siste valg at de nå ville ha stemt på Fremskrittspartiet.

Det blir spennende og kanskje avgjørende for valgresultatet hvilket av partiene som klarer å få hjemmesitterne opp fra sofaen og frem til valgurnene.

Med et stort og selvsikkert Fremskrittsparti vil vi få en lang valgkamp der forskjellene i norsk politikk blir tydeliggjort. Vi har allerede sett statsminister Jonas Gahr Støre og Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug i duell i Dagsrevystudioet. Trolig får vi mange slike dueller dersom meningsmålingene holder seg som nå. Jonas og Arbeiderpartiet vil bruke enhver anledning til «å skremme» med Fremskrittspartiets størrelse, og gjøre Høyres innflytelse i en eventuell ny borgerlig regjering betydelig redusert.

Den tilbakegangen Høyre har opplevd på de siste meningsmålingene, er etter min mening, blitt underkommunisert blant meningsbærere og kommentatorer.

Selv om Høyre fortsatt ligger så vidt over 20 prosent, vekker hverken Erna eller partiet noen særlig entusiasme lengre. Det kan se ut som om Fremskrittspartiets store fremgang, og at partiet nå er større enn Høyre, har kommet som et sjokk på Høyre, som kanskje litt for lenge har trodd at partiet bare kunne surfe inn til seier på den sittende regjeringens upopularitet. Slik fungerer imidlertid ikke den politiske dynamikken.

At mange nå sier at Høyre er blitt for grått og for likt Arbeiderpartiet bekymrer selvfølgelig Erna Solberg, selv om hun ikke vil innrømme det.

Kanskje også Erna og Høyre har feilberegnet virkningen av den såkalte «Sindresaken». Det er mulig vi nå ser resultatet av den fomlende behandlingen, både Høyre som parti og Erna Solberg som partileder, har stått for når det gjelder eventuell inhabilitet og dårlig vurderingsevne i forbindelse med ektemannen Sindre Finnes gjentatte aksjehandler mens hun var statsminister. Velgerne er klokere enn det mange politikere tror, og ansvarsfraskrivelse er en av de største syndene de vet om.

Hva så med spekulasjonene om statsministerstillingen i en eventuell borgerlig regjering?

Den eneste muligheten Sylvi Listhaug har for å bli statsminister etter det kommende valget er at de to partiene Høyre og Fremskrittspartiet sammen får flertall i Stortinget, og at Fremskrittspartiet blir det største partiet av de to.

Dersom Venstre og/eller Kristelig Folkeparti må inngå i et borgerlig flertall for å få en ny regjering, er det utelukket at Sylvi Listhaug vil kunne bli statsminister, uansett om Fremskrittspartiet blir det største partiet på borgerlig side.

Både Venstre og Kristelig Folkeparti ønsker en ny borgerlig regjering etter valget, men så sant det er i deres makt, vil de for alt i verden unngå Sylvi Listhaug som statsminister. Der går grensen.

Uansett går vi et spennende politisk år i møte både lokalt og sentralt. Og det er all grunn til å ønske alle, både politikere og velgere, en god og fredfylt jul

Powered by Labrador CMS