MENINGER: Karianne Lund Gulbrandsen
Pensjonistpartiet

Matverter vil sørge for næringsrik, sunn og appetittvekkende mat til de eldre!

MENINGER: Vi i Pensjonistpartiet i Drammen har foreslått å innføre en ordning med matverter på de av kommunen sine sykehjem som ikke har egne produksjonskjøkken. Dette betyr at det planlegges for mottakskjøkken ved alle kommunenes sykehjem unntatt i Svelvik, på Bråta og på Solberglia. Initiativet har blant annet som mål å frigjøre tid for ordinært helsepersonell, slik at de kan fokusere mer på medisinsk oppfølging og omsorg.

Blant alvorlig syke og eldre er underernæring dessverre et problem, og det må vi gjøre noe med. God mat og gode måltider gir bedre helse og bedre trivsel. Det gjør oss mindre utsatt for fysiske og psykiske helseplager, og fører til at vi orker mer og trives bedre. Dessuten har vi et økende bemanningsproblem i helsesektoren. Jo flere som kan bidra, jo bedre.

Matverter vil ta ansvar for innkjøp, tilberedning og servering av måltider, samt skape en hyggelig atmosfære under måltidene. Dette forventes å forbedre måltidsopplevelsen for beboerne ved at måltidene frembys på en appetittvekkende måte , samtidig som det avlaster helsepersonell. Som en positiv «bieffekt» forventer vi at ordningen vil føre til mindre matsvinn.

Ved å introdusere matverter kan vi øke kvaliteten på tjenestene og gi helsepersonell mer tid til pasientrettet arbeid. Matverter har en viktig rolle for den enkelte pasients opplevelse av god matomsorg, og for å dekke det individuelle ernæringsbehovet til pasientene. Det er selvsagt også mer hygienisk at det er egne matverter enn at helsepersonell «løper mellom stell og mat».

Matvertene bør først og fremst ha kunnskap om næringsmiddel- og kjøkkenhygiene. Videre bør de ha grunnleggende kunnskaper og forståelse for matlaging og ernæring. De må kunne lage appetittvekkende måltider, konsistenstilpasninger, allergier / spesialkost og ha kunnskap om hvilke matvarer som er frarådet for enkelte grupper. Det er også viktig at de samarbeider godt med øvrig helse- og pleiepersonell.

Måltidene blir ofte et høydepunkt på dagen, og med dedikerte matverter kan man bedre tilpasse måltidene etter individuelle behov og ønsker. Det sosiale samspillet under måltider har stor betydning for appetitt og matverter vil derfor ha en stor oppgave i å legge til rette for samspising der dette er formålstjenlig og ikke minst mulig. God matomsorg handler også om respekt for matskikker og tradisjoner.

Pensjonistpartiet i Drammen ser dette som et positivt steg i retning av å forbedre eldreomsorgen. Innføringen av matverter er planlagt å skje gradvis, med evalueringer underveis for å sikre at ordningen gir de ønskede resultatene.

Vi ønsker å skape en best mulig hverdag for våre eldre, og vi tror at matverter kan være en viktig brikke i dette arbeidet.

Av
Karianne Lund Gulbrandsen
Hovedutvalgsmedlem helse og omsorg – Pensjonistpartiet

Powered by Labrador CMS