MENINGER: Kjell Arne Hermansen
Ordførerkandidat, Drammen Høyre

Kvalitet og kvantitet i eldreomsorgen skal øke

MENINGER: Antallet og andelen eldre øker, og i 2030 vil vi være nesten 22 000 eldre i Drammen kommunen. Høyre vil at alle eldre skal få muligheten til et aktivt og sosialt liv. I omsorgstjenestene skal det være gode måltider, god pleie og sammenheng mellom tjenestene de eldre mottar. Vi vil gjeninnføre fritt brukervalg, slik at eldre skal få være sjef i eget liv og selv få velge mellom kommunale, ideelle eller private tjenester som passer deres behov best.

I Høyre har vi et virkemiddel de rødgrønne ikke vil bruke, som faktisk løser problemet for eldre som trenger sykehjemsplass når sykehjemmene er fulle. Vi mener at i slike tilfeller skal kommunen kjøpe plass for kommunens regning for den eldre på private sykehjem. De har kapasitet, og den kapasiteten vil Høyre bruke for de eldre som trenger den.

Vi vil også gjennomføre byggingen av det nye sykehjemmet på Krokstad, som vi håper vi får flertall for ett bygg som er langt billigere både å bygge og å drifte. Dette vil sikre gode plasser for brukerne og de ansatte. Dette er den nye måten og bygge på, etter dagens krav, som er mere hensiktsmessige enn krav fra 2005. Dette prosjektet er etter mal som er bygget i andre kommuner, blant annet Sandefjord og Bærum.

Arbeiderpartiet ville bygge Krokstad for halvannen milliard. Forslaget de gikk for ville blitt dyrt, og ville nødvendigvis medført at det på sikt ble færre sykehjemsplasser i kommunen som sådan. Høyres opplegg for nytt sykehjem vil medføre flere sykehjemsplasser og flere plasser med heldøgns omsorg, innenfor økonomiske rammer som kommunen kan bære. Vi må styre trygt, og vi må gjennomføre. De eldre i kommunen vår fortjener det.

Mange eldre har sammensatte omsorgsbehov og noen er ensomme. Behovet for mer tilpasset omsorg og behandling av eldre øker. Det er ofte de grunnleggende behovene som svikter. Mat, aktivitet, fellesskap og sammenhengen i tjenestene. Det gjør den siste delen av livet vanskelig å mestre for mange. Pårørende blir slitne og mange ansatte føler at de ikke de gjør en god nok jobb fordi tiden ikke strekker til.

Det er ikke politikere sitt ansvar å bestemme hvem som skal hjelpe deg i hjemmet ditt

Drammen Høyres mål er at vi skal være en inkluderende og helsefremmende kommune der den enkelte opplever mestring, og kan leve og bo selvstendig. Brukerne skal oppleve verdighet, frihet og trygghet gjennom gode tjenester. Boliger og infrastruktur skal legge til rette for at flest mulig kan klare seg selv, og ha aktive og meningsfulle dager. Drammen skal være en foregangskommune innen velferdsteknologi.

Vi vil legge til rette for aktiviteter og arrangementer som kan hjelpe de eldre med å holde seg aktive å bygge sosiale nettverk. Uavhengig av hvor du selv velger å bo, skal det være aktiviteter som gjør at alle skal føle seg inkludert i samfunnet. Dersom du ønsker ett glass vin til maten, så skal du få lov til det, selv om du bor på institusjon.

I byer hvor venstresiden styrer sier de opp kontrakter med private aktører, utelukkende fordi aktørene er private, selv om beboere og pårørende er godt fornøyd med tilbudet. Vi i Høyre mener at hver enkelt person vet best selv, hva som passer for seg. Det er ikke politikere sitt ansvar å bestemme hvem som skal hjelpe deg i hjemmet ditt.

Dersom velgerne gir oss i Drammen Høyre tilliten til å lede kommunen i valget til høsten vil vi styrke hjemmetjenesten, slik at flest mulig skal kunne bo lengst mulig hjemme. Vi vil tilby minst en times daglig aktivitet på- eller utenfor sykehjemmet, og satse på matglede. Og vi vil ha mer valgfrihet rundt når man skal spise, hva man skal spise og det skal være lov å få servert et glass vin.

Sammen skal vi få fart på eldreomsorgen i Drammen.

Powered by Labrador CMS