MENINGER: Simon Nordanger og Tine Norman (Buskerud Sp)

FRP fraskriver seg ansvar - som vanlig

MENINGER: Senterpartiet er opptatt av å finne løsninger for å redde Numedal videregående skole og andre viktige tilbud for ungdom i Buskerud. Løsningen ligger der og er helt åpenbar. Vi må bruke mest mulig penger på tjenester fremfor å ha høyest mulig overskudd.

FrPs fylkesvaraordfører Kierulf, gruppeleder Langfeldt, stortingsrepresentant Wold og ordfører Svendsen i Nore og Uvdal Svendsen avviser vår løsning. Det er vanskelig å lese innlegget deres som noe annet. De virker å være mer opptatt av å finne syndebukker og late som de ikke styrer Buskerud. Ikke noe nytt. Det var slik FrP også holdt på de 7 åra de satt i regjering.

Vi tar vår del av ansvaret. Rammene Buskerud har må bli bedre. Men å late som Buskerud er i en unik situasjon er bare tøv. Det er trangt overalt. Det må kuttes i de fleste fylker, til og med i Akershus. Ikke overraskende når vi vet hvilke kuttbehov som lå foran oss i Viken for å håndtere det enorme investeringsbehovet i Akershus og Østfold.

Buskerud har vedtatt et mål om 3% overskudd. Ingen tvinger oss til dette. Det eneste som er påkrevd oss er å ikke gå i minus. Vi trenger et overskudd for å kunne investere og håndtere uforutsette utgifter, men det er ikke nødvendig å ha dette så høyt som 120 millioner i året, eller 160 millioner (4%) som FrP var med på å få utredet i juni. Sp, Ap, SV, MDG og Rødt sier derfor allerede nå; vi må i hvert fall halvere målet til 1,5%. Det gir oss 60-100 millioner mindre å kutte og vi kan redde Numedal videregående skole og mye mer.

FrP kan for vår del bare fortsette å late som om dette ikke er en legitim løsning. Det blir ikke mer sant av den grunn.

Da synes vi Høyre i Buskerud nå har lagt seg på en mer konstruktiv linje. I Ringerikes Blad og Laagendalsposten har vi i det siste kunnet leste at verken hovedutvalgslederne Christopher Wand og Simen Murud, ikke freder 3%-målet. Wand sier faktisk at: «Jeg mener at fylkesdirektøren har lagt opp til et for høyt resultat i budsjettet, og at vi må leve med et resultat som er nærmere null.» Dette synet bekreftet Wand senest i fylkesutvalget denne uka.

Så hva mener egentlig flertallspartiene som styrer Buskerud? Ikke godt å si når Høyre og FrP kommer med motstridende budskap.

At Nore og Uvdals ordfører går så kraftig ut mot konkrete løsninger som vil redde Numedal vgs. er oppsiktsvekkende. Er det ikke viktigere å bruke mest mulig penger på tjenester fremfor høye overskudd, Svendsen? Er ikke du som ordfører opptatt av å finne brede politisk og reelle løsninger for å redde Numedal vgs.?

Det siste avsnittet i innlegget klør vi oss i hodet av. Hvordan vil et regjeringsskifte neste år redde Numedal vgs. når Buskerud vedtar sitt budsjett i høst? Troverdig er det i hvert fall ikke. For det er ikke er mer penger i vente for Buskerud hvis FrP vinner valget. I sitt alternative statsbudsjett kutta Morten Wold og resten av stortingsgjengen til FrP over 1 milliard til fylkene, over 50 millioner mindre i året for Buskerud.

Av
Tine Norman
Simon Nordanger
Fylkestingsrepresentanter for Senterpartiet

Powered by Labrador CMS