Ordfører Kjell Arne Hermansen (H) og Kristin Gjerde (Frp) ber kommunedirektør Trude Andresen (midten) finne rom til ekstramillioner i oppvekstsektoren i budsjettet de neste årene.

Flertallspartiene: 11,5 mill ekstra årlig til oppvekst i Drammen

Styrker skole og barnehage i sitt budsjettforslag og prioriterer millioner til nye eldre-prosjekter.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: I en pressemelding opplyser samarbeidspartiene i Drammen at de nå vil styrke oppvekstsektoren med 11,5 millioner kroner årlig ut valgperioden.

- Vi styrker nå oppvekstsektoren for å satse på økt kompetanse blant ansatte, elever med store tilretteleggingsbehov og for å etablere et tilbud til elever som risikerer å havne i et negativt miljø etter skoletid. Dette er en tydelig satsing på barn og unge i en tid hvor Drammen kommune har en anstrengt økonomi og må snu hver krone for å få budsjettet til å gå i balanse, sier hovedutvalgsleder Victoria Fevik (H).

Partiene vil også redusere demografinedtrekket innenfor skole og barnehager med henholdsvis 3 og 1 millioner kroner.

- Da vi vet at det er begrenset hvor mye mer skolene og barnehagene kan kutte uten at det går løs på kvaliteten, fortsetter Fevik.

Millioner til spesielle behov

I tillegg til handlingsplanen for ungdomskriminalitet som kommer på nyåret, setter partiene av to millioner kroner i budsjettet til å etablere en «ekstern mestringsarena for ungdom med adferdsutfordringer som trenger sin opplæring utenfor det ordinære skoletilbudet for en periode».

- Målet med tiltaket er å tilbakeføre elevene til det ordinære skoleløpet så fort som mulig, men også sikre at eleven kommer seg ut av et negativt miljø etter skoletid. Vi ber blant annet om at man ser til Guttas Campus for utarbeidelsen av tiltaket, som vi allerede er brukere av i dag og har gode erfaringer fra, sier skolepolitiker Kristin Gjerde (Frp).

I tillegg kommer det 1,5 millioner kroner til Sagstedbrua, for å øke det eksisterende tilbudet med 3-4 plasser.

- Vi ber samtidig om å få en sak som belyser hvordan tilbudet til elever med store tilretteleggingsbehov kan organiseres i fremtiden, for å sikre at alle elever med store hjelpebehov får et forsvarlig og robust tilbud, sier nestleder i hovedutvalget Turid Thomassen (Krf).

Millioner til barnehage

Det settes også av to millioner til barnehage for å gi de kommunale barnehagene mulighet til å ha to pedagogiske ledere på hver avdeling.

- Dette er for å øke kvaliteten og kvalifisert personell i Drammensbarnehagene, i en tid hvor det er knapphet om ansatte i barnehagene, uttaler Thomassen.

I tillegg til de øremerkede midlene settes det av 1,5 millioner kroner for å etablere et «kompetansesenter for barnehage, skole og forebyggende tjenester».

- Formålet er å samle ressurser som nå er fordelt på ulike programområder til et felles senter, for å sikre at barnehager og skoler bruker tiltak og pedagogiske metoder med dokumentert effekt, sier Gjerde.

Eldreløft

    Posisjonspartiene opplyser også at de vil gjøre følgende prioriteringer på eldrefronten:

    • 3 millioner til pilotprosjekt med kompetanseløft for nyansatte i helse- og omsorgssektoren
  • 1,5 millioner til prosjekt med forsterket ernæringsoppfølging
  • 1 million til tilskuddsordning for helse- og omsorgsformål
  • 1 million til ytterligere satsning på vinterbekledning for hjemmetjenesten.

Flertallspartiene gir følgende kommentarer i forbindelse med dette:

– Eldrebølgen er her og antall personer over 80 år dobles i Drammen kommune frem mot 2040. Kommunebudsjettet bidrar til å flytte penger i takt med aldringen i befolkningen, men det kreves også at vi jobber smartere. For oss er det derfor viktig å styrke kompetansen blant de ansatte og bidra til å bedre rekrutteringen til helse og omsorgsyrkene i kommunen vår. Derfor vil vi nå prøve ut et opplegg hvor nyansatte blir bedre tatt imot og løftet kompetansemessig når de begynner å jobbe i kommunen. Det vil bidra til å styrke kvaliteten i tjenestene, sier Andreas Muri (H), som er hovedutvalgsleder for helse og omsorg.

– Når vi blir flere eldre og flere skal bo hjemme lengre må vi sørge for at vi har systemer på plass og bukermedvirkning som gjør at folk opplever trygghet. Tall fra ernæringsarbeidet i kommunen viser at mange hjemmeboende eldre ikke spiser nok. Det vil vi gjøre noe med. Derfor har det vært viktig for oss å få på plass et prosjekt med forsterket ernæringsoppfølging for hjemmeboende eldre, sier gruppeleder Randi Eng (PP).

– Frivilligheten kan bidra til at flere eldre får en bedre hverdag. For oss er det viktig at kommunen samarbeider med frivillige lag og foreninger. I budsjettet har vi prioritert en tilskuddsordning for å styrke og formalisere samarbeid med frivilligheten innenfor helse- og omsorg i Drammen, som blant annet kan bidra til å redusere ensomhet blant eldre og bidra til mer sosial aktivitet for den eldre delen av befolkningen, sier Vibeke Rygh (FrP), som er nestleder i Hovedutvalg for helse og omsorg.

Powered by Labrador CMS