MENINGER: Monica Myrvold Berg
Ordfører og ordførerkandidat, Drammen Ap

Flere kvalifiserte lærere og færre barn som vokser opp i fattigdom

MENINGER: Flere og store framskritt har skjedd i Drammen siden sist valg, men jobben er ikke ferdig. Arbeiderpartiet lover å styrke budsjettene til barnehage og skole.

Arbeiderpartiet har tillitt til lærerne. Det er pedagogene selv som vet best hvor skoen trykker. Vi vil gi dem et handlingsrom slik at de kan gjøre jobben sin best mulig, og slik at elevene opplever en trygg og god skolehverdag. Vi har sørget for at det blir sosialfaglige stillinger på alle barneskoler, noe Høyre har foreslått å kutte i sine budsjettforslag. Denne uken har jeg vært på besøk på Aronsløkka skole, og selv sett hvor viktig slike sosialfaglige stillinger er. Det hjelper ikke å sette strenge krav, om ikke elevene selv har det godt og trives, både hjemme og på skolen.

Det viktigste vi har gjennomført er likevel flere kvalifiserte lærere i alle klasserom. Ikke bare fordi elevene skal lære mer, men fordi forskning viser at pedagoger med høy kompetanse bidrar til større sosial mobilitet. De bidrar til at flere lykkes. De dyktigste lærerne løfter de svakeste elevene. De støtter elever som kommer fra ressurssvake hjem og bidrar til at alle elever, uavhengig av bakgrunn, kan realisere sine drømmer og sitt potensial.

Da vi gikk til valg for fire år siden så lovet vi at færre barn skulle vokse opp i fattigdom i Drammen. Det løftet har vi holdt

Jeg er stolt over at kunnskapsministeren ser til Drammen. Kunnskapsminister, Tonje Brenna vil lovpålegge kvalifiserte lærere i alle klasserom. I denne perioden har vi også fått på plass en tillitsreform; en endring som sørger for at læreren selv bestemmer hva som funker best i sitt klasserom. Vi har tillitt til lærerne våre, og at de - og ikke politikere - vet best når det gjelder f. eks bruk av lekser eller nettbrett i undervisningen. Det er det lærerne som gjør, og det vet vi i Arbeiderpartiet.


Vi vet også at dersom barn skal realisere sine drømmer, nå sine mål og skape seg en trygg framtid sammen med sine nærmeste, så er god og trygg utdannelse en avgjørende faktor. Da vi gikk til valg for fire år siden så lovet vi at færre barn skulle vokse opp i fattigdom i Drammen. Det løftet har vi holdt. For første gang på ti år er fattigdomstrenden i Drammen snudd. Det betyr ikke at vi er i mål, men at vi for første gang på lang tid er på rett vei. Selv er jeg ikke i tvil om at satsinger vi har gjennomført i barnehager og skoler over hele kommunen har bidratt til større sosial utjevning. Derfor lover Arbeiderpartiet at vi vil styrke budsjettene til barnehage og skole.

Arbeiderpartiet skal fortsette å bruke de store pengene på de store oppgavene. Vi skal fortsette å styrke satsningen på forebyggende tiltak i grunnskolen, slik at flere mestrer sin skolehverdag og skolegang, spesielt rundt gutta våre, som er de som faller fra i skolen. Vi har derfor støttet opp om «gutta leser,» et leseprosjekt som fører til økt leselyst og mestring. Vi har innført «guttas campus» for gutter som opplever skolen som utfordrende og som ønsker å styrke seg faglig og sosialt før videregående. Fordi hver krone brukt på ungdom som sliter er en krone investert i fremtidig arbeidsdeltakelse, er det ikke en utgift, men en investering i framtida.

Arbeiderpartiet lover å styrke budsjettene til barnehage og skole. Vi skal sørge for kvalifiserte lærere i alle klasserom, ha tillitt til at lærerne er de som kan jobben sin best, og ikke bare prate om det, men faktisk gi dem handlingsrommet til å gjøre jobben sin. Vi skal stille opp, men også stille krav. Slik skal vi fortsette å styrke drammensskolen de neste fire årene.

Av
Monica Myrvold Berg
Ordfører og ordførerkandidat, Drammen Ap

Powered by Labrador CMS