I kommunestyresalen kunne blant annet Frp juble for frislipp på skjenkefronten. Feiringen fortsette senere med lystig lag mellom politikerne etter kommunestyremøtet på en av byens uteserveringer, som nå også utenfor indre sentrum kan holde åpent etter 23.00.

Feiret skjenke-liberalisering med skål på byen

En høyst uvanlig samarbeidskonstellasjon med Ap, Frp, MDG og Venstre i spissen sørget for at utestedene utenfor bykjernen nå også kan holde åpent til 0330. Og kanskje kan du snart få øl på tribunen på Marienlyst.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: - Tidenes mest liberale alkoholpolitikk i Drammen, ble det omtalt som av flere fra kommunestyrets talerstol denne uka da skjenkebestemmelsene - og åpningstidene - skulle behandles.

Mot kraftige formaninger fra Krf, Høyre, SV og Senterpartiet, fikk partiene gjennomslag for det mange argumenterte for var nødvendig i forhold til likebehandling av utestedene. For å oppnå det, hadde man i forslaget som ble vedtatt fjernet oppdelingen av indre og ytre sentrum med de ulike skjenketidsbestemmelsene. Eksempelvis må skjenkingen i dag opphøre klokken 00.30 for utestedene på Grønland/Union, mot 03.00 i øvrige deler av sentrum (og stengetid 01.00/03.30).

Det betyr at forskriften i dag kun forholder seg til sentrum, med skjenketider tilsvarende det som tidligere har vært «indre sentrum». Og at man kan skjenke alkohol fra 08.00 til 03.30.

I tillegg blir det for de samme utestedene som nå får utvidet skjenketid, også anledning til å holde uteserveringene åpne i samme tidsrom. Steder i sentrum får også lov til å spille musikk ute etter klokka 23.00 selv om de ligger i et boligområde og mange utesteder får dessuten myket opp regelverket med krav om vakthold.

- Dette er en sak som kommer til å gjøre Drammen enda mer attraktiv for de som ønsker å drive næring i byen, sa Frp's Lavrans Kierulf

- Jeg sier som hovmesteren; Schkaall!, fulgte Venstres Herman Ekle Lund opp.

Bekymret for bråk og støy

Høyre på sin side motsatte seg forslaget i hovedsak som følge av konsekvensene de mente dette ville få for naboer og beboere «som blir kastet under bussen» i det man omtaler som boligområder.

- Ikke bare reduseres leilighetenes verdi, men man tar også fra dem nattesøvnen, sa Høyres Fred Løwe.

- En hyper-liberalisering av alkoholloven, konkluderte en skeptisk Tony Burner fra SV.

Mindre skeptisk var ikke Turid Solberg Thomassen fra Krf, som var både opptatt av lydnivå og alkoholens skadevirkninger generelt. Hun foreslo at Drammen istedet burde stramme inn med skjenkestopp klokka to, samt innføre forbud mot skjenking før klokka 13.00 på 17. mai.

- Skal de helsemessige skadevirkningene reduseres, må totalkonsumet reduseres, sa Thomassen.

Frp's Ulf Erik Knudsen utrykte at han var «dypt skuffet» over Høyre i denne saken, og stemplet det som et «utelivsfiendtlig og næringsfiendtlig parti». Han tok til orde for at «alkoholkonsumet skjer i kontrollerte former fremfor de gode gamle nachspielene».

- Når man velger å flytte til sentrum hvor det er restauranter, barer og folkeliv, har man også bedt om å få denne aktiviteten i nærheten av der man bor. Mange her er også så gamle at man husker at det var ville slagsmål i taxikøen når utestedene stengte klokka tolv og klokka ett, så lenger skjenking innebærer ikke automatisk mer vold. Det hjelper heller ikke å hindre folk å få kjøpe øl i sentrum 17. mai når halve byen har hatt champagnefrokost, sa Knudsen.

Endringsforslaget til Ap, Frp, MDG, Venstre, INP og Uavhengig fikk til slutt flertall med 32 mot 25 stemmer - og etter tirsdagens kommunestyremøte var over ble det hele feiret med en felles utepils på Lauritz på Bragernes Torg.

Øl på tribunene?

I disse dager har man blitt vant til å se det regner øl rundt omkring på tyske fotballstadioner under EM, og man skal ikke se bortifra at det også kan bli realiteten for fotballfansen både på Marienlyst og i Mjøndalen etter hvert. 

Flertallet gikk nemlig også for å utrede en sak etter forslag fra Arbeiderpartiet, om å «gi alminnelig skjenkebevilling til utesteder i tilknytning til idrettsanlegg, idrettshaller og lignende på et bestemt avgrenset område til klubber i de øverste nivåene i sine idretter». Det skjer etter at NFF skal ha fjernet sitt forbud som skjenking ved stadionområder.

Dette betyr altså ikke at det er vedtatt å gjennomføre, men at saken skal belyses og legges frem for politisk behandling på et senere tidspunkt.

Powered by Labrador CMS