LEDET AN: Høyres gruppeleder Kristin Surlien presenterte posisjonspartienes økonomiske prioriteringer, og har fått god støtte fra blant annet Arbeiderpartiet. Hun fant også grunn til å minne kommunestyret om at det ikke var noen tvang om å ta imot godtgjørelser for de som ikke ønsket det.

Enige om 132 millioner i kostnadskutt: - Det synes jeg er ganske imponerende

Et samlet kommunestyre kom godt på veien mot mål frem mot et sulteforet budsjettvedtak neste år.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Fra den lange smørbrødlista med anbefalte kostnadskutt fra kommunedirektøren har samtlige partier nå sagt sitt i denne omgangen, før Handlings- og økonomiplanen skal vedtas i vinter.

- Et samlet kommunestyre er enige om tiltak for 132 millioner. I denne forsamlingen synes jeg det er ganske imponerende, innledet Høyres gruppeleder Kristin Surlien.

Enda litt mer enige enn 132 millioner var posisjonspartiene og Arbeiderpartiet, som til sammen greide å danne felles front om en tiltakspakke på 190 millioner - minus de øvrige partiene. 

- Det er stor enighet i kommunestyret, et kommunestyre som står sammen og tar ansvar i krevende tider. Vi kan være stolte av det vi har fått til, selv om det er en sak vi gjerne skulle vært foruten, fortsatte Surlien.

Frp ville spart inn hele summen på masseoppsigelser

Det de ikke har greid å bli enige om, og som allerede er diskutert opp og ned i mente en rekke ganger før, er blant annet politikergodtgjørelser og eiendomsskatt. Så også denne gangen.

Det satte tålmodigheten til Frp-gruppeleder 
Ulf Erik Knudsen (Frp) kraftig på prøve.

- Dette kunne blitt en spennende debatt om kommunens lovpålagte, grunnleggende oppgaver konstra de ikke lovpålagte, men det har isteden dreid seg om det meste annet, sa Knudsen (bildet).

Han tok i samme åndedrag til orde for å spare inn mellom 100 og 200 millioner ved å gi kommuneansatte sparken.

- Såpass burde vi greie når vi ser at sammenlignbare kommuner kutter hundrevis av stillinger. Stikkordet er effektivisering, slo Knudsen fast.

Kultur og «klimatiltak vedtatt av de rødgrønne med begrenset effekt» var også noe Knudsen mente det var på tide å kvitte seg med. 

Åpningstidene i barnehagene endres ikke

Blant de tiltakene som posisjonspartiene har snudd om og ikke blir noe av, er reduserte åpningstider i barnehagene. De blir som før. Barna i SFO derimot, må belage seg på kortere opphold - og alt av moderasjonsordninger forsvinner i SFO og barnehage. Senere blir det også gjort vedtak knyttet til skolestruktur i en egen sak.

Produksjonskjøkkenene på sykehjemmene får imidlertid lov til å bli, og utbyggingen på Veiavangen skole skal fullføres, i strid med kommunedirektørens forslag.

- Det er også potensiale for ytterligere innsparinger, og vil senere vurdere reduksjon av antall kommunestyrerepresentanter, sa Surlien.

Det ble forøvrig også vedtatt en 2% nedgang i politikergodtgjørelsene.

HARDT UT MOT POLITIKERLØNN: Venstres Herman Ekle Lund vil spare inn 12 millioner på å fjerne politiske utgifter. Han fikk til svar fra Høyre at en parlamentarisk styringsmodell som han tidligere har foreslått, har kostet Trondheim kommune 30 millioner i ekstrautgifter.
Powered by Labrador CMS