MENINGER: Ulf Erik Knudsen
Ordførerkandidat og gruppeleder, Drammen Frp

20 år 16. juni: Hurra for barnehage-forliket!

MENINGER: Fredag 16. Juni er det 20 år siden vi fikk gjennomslag for barnehageforliket sammen med SV. Jeg hadde da gleden av å sitte i Stortingets kultur barne- og familie komite, som FrPs fraksjonsleder. Det var en gledes dag. Barnehageforliket har gitt oss tilnærmet 100% barnehagedekning i hele landet.

Det triste er at nå truer venstresiden det vi har jobbet hardt for å få til.

De private barnehager var helt sentrale i barnehageforliket. Uten de private hadde vi aldri nådd målet om full barnehagedekning. Derfor er det viktig at vi viser hva disse betyr for samfunnet lokalt, regionalt og nasjonalt!

Dagens regjering, sammen med sine lokale folkevalgte, kutter nå i overføringene til de private barnehagene. Dette fører til en forskjellsbehandling mellom de kommunale og private barnehagene. Dette kan i ytterste konsekvens føre til at de private må legges ned, og man ikke får full barnehage dekning.

Det er valgfrihet, kvalitet og barnas beste som bør være i fokus – ikke en ideologisk dragkamp om hvem som eier norske barnehager.


Ser man på statistikk lagt frem av Private Barnehagers Landsforening (PBL) fra forskjellige kommuner (også Drammen), så viser disse hvordan de private barnehagene får mye mindre støtte enn de kommunale, på tross av at barnehageforliket sa at private og kommunale barnehager skal likebehandlers økonomisk.

Jeg hadde selv barn i privat barnehage og var, som mange andre foreldre, kjempefornøyd, med dette. Vi hadde heller aldri hatt så bra barnehagedekning i Drammen uten de private.

Vi i Fremskrittspartiet er grundig lei de stadige angrepene mot en sektor som står for den kanskje mest suksessfulle velferdsreformen de siste 20 årene. Vi står bak de private barnehagene og er stolte over den innsatsen de daglig gjør for å gi titusenvis av norske barn et godt, trygt og lærerikt miljø. Det er valgfrihet, kvalitet og barnas beste som bør være i fokus – ikke en ideologisk dragkamp om hvem som eier norske barnehager.

Dessverre ser vi nå at Støre-regjeringen har gått til ideologisk kamp mot de private barnehagene. Regjeringen har blant annet kuttet pensjonstilskuddene til private barnehager, slik at opp mot 1000 private barnehager ikke lenger får kompensert de tariff-festede pensjonsutgiftene de har til sine ansatte.

Støre-regjeringen vil også at kommunene skal få rett til å bestemme over barnehageopptaket, hvem som skal få starte opp barnehager og kapasiteten til de private barnehagene. Det vil svekke valgfriheten for familiene og truer hele det økonomiske grunnlaget for de private barnehagene. Dette skjer på tross av at hele åtte av ti vil at foreldre skal ha valgfrihet til å avgjøre hvilken barnehage barna skal gå i.

Krigen mot de private barnehagene skaper usikkerhet, noe som også går ut over kvaliteten til barnehagene. Vi ser nå en sterk nedgang i antallet søkere til barnehagelærerutdanningene. Vi ser også at flere barnehager nå velger å kaste inn håndkleet og avvikle driften. Det sektoren trenger er langsiktighet og stabilitet, ikke stadige angrep på deres rammevilkår og kutt i tilskuddene.

Krigen mot de private barnehagene vil gi både mindre kvalitet, mindre konkurranse og vesentlig høyere utgifter for Norges skattebetalere. Det er på tide å stopp den ideologiske kampen mot private aktører. Det viktigste at barna våre er i en trygg og god barnehage, ikke hvem som driver den.


Av
Ulf Erik Knudsen
Ordførerkandidat og gruppeleder
Drammen Frp

Powered by Labrador CMS