MENINGER: Adrian Tollefsen (H)
Ordfører, Øvre Eiker

150 kommuner i «deep shit» på Senterpartiets og Arbeiderpartiets vakt

MENINGER: Kjære innbygger. Som ordfører representerer jeg alle innbyggere. Når det er behov for det tar jeg innbyggerne i forsvar, og det gjør jeg nå.

Det er forstemmende å observere den ekstreme ubalansen både vi og våre nabokommuner står i, når rentene øker, lønns- og prisveksten øker og skattene går drastisk ned. Bare for Øvre Eiker er kostnadsøkningene i år på 56 millioner og det direkte skattetapet 30 millioner.

For Øvre Eiker er det alene 86 millioner kroner i 2024, ikke 2025 eller 2026. Det er i år. Hvordan forventer finansminister Vedum og resten av regjeringen at jeg og kommunestyret skal klare det?

I nabokommunene våre er skoler på kuttlista, vi ser reduksjoner i tjenestene over en lav sko. Kaffemaskiner skal bort, kjøkken sentraliseres, sykehjem legges ned og veier skal ikke brøytes, for å nevne noe.

I Øvre Eiker har vi ikke nok kaffemaskiner å ta bort, på rådhuset har vi én. Vi kan ikke legge ned sykehjem, vi har bare ett. For ordnes skyld ville vi heller aldri gjort det, men regjeringens politikk er i mangel av handling, at vi skal gjøre nettopp det.

Regjeringen må nå våkne før det er for sent

Ser vi bort fra helse og velferd har vi reelt sett færre årsverk i dag enn for 10 år siden og eiendomsskatt ville bare ta oss 1/4 på vei. Det monner rett og slett ikke, og flere av nabokommunene våre har eiendomsskatt og de har likevel de samme alvorlige økonomiske problemene.

La det være klinkende klart, dette uføret er det bare regjeringen ved Arbeiderpartiet og Senterpartiet som kan hjelpe oss ut av, med tiltak som monner. Så lenge regjeringen ikke stiller opp, men lar det skje, er over 150 kommuner i «deep shit» på Senterpartiets og Arbeiderpartiets vakt.

Oppgavene vi får fra staten er så omfattende at det ikke finnes en omstilling i verden som kan ta oss i pluss uten at vi satt på spissen enten «legger ned halve kommunen», eller for Øvre Eiker får mellom 80 og 100 millioner kroner ekstra i år.

Når vi hører regjeringen nå forsiktig lover et samlet Kommune-Norge ca. 1,5 milliarder mer, må vi være meget klar over at det kun er omlag seks millioner kroner til Øvre Eiker. Behovet derimot er akkurat 10 ganger så stort, det er på 15 milliarder kroner minst.

Med et uttak av Oljefondet på over 400 milliarder er det hele en vits, og mens staten bader i både skattepenger og oljepenger avspises kommunen med småpenger.

Hvordan i alle dager forventer egentlig finansminister Vedum at vi skal klare det?

Regjeringen må nå våkne før det er for sent!

Av
Adrian Tollefsen
Ordfører i Øvre Eiker kommune

Powered by Labrador CMS