Økte melkeproduksjonen med 5,5 prosent i 2024

Økt etterspørsel etter meieriprodukter førte i 2024 til underdekning av melk. I løpet av året ble det iverksatt flere tiltak for å øke produksjonen. Norske melkebønder svarte med en økning på 5,5 prosent.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: Etterspørselen av meieriprodukter økte ifjor, noe som førte til en betydelig økning i både produksjon og omsetning. Forbruket av norsk ost økte med 5,8 prosent i 2024. Gul ost som har størst volum, økte med nesten fem prosent, mens cottage cheese økte mest med hele 40 prosent ifølge melk.no.

Drikkemelk økte også. Det var helmelk, smaksatt søtmelk og smaksatt syrnet melk som stod for økningen. De mer tradisjonelle variantene som lett- og skummet melk gikk noe ned, skriver Landbruksdirektoratet i en pressemelding.

Venter fortsatt økt melkeproduksjon

Det ble iverksatt flere tiltak for å øke tilgangen på rå melk. Blant annet melkekvotene ble økt i to omganger i løpet av 2024 for å legge til rette for økt produksjon. Fra 1. juni ble overproduksjonsavgiften fjernet, og melkeproduksjonen var derfor ikke begrenset av kvoter i 2024.

Melkeprodusentene leverte 1 480 mill. liter melk til meieri i 2024, det var 77 mill. liter mer enn året før, en produksjonsøkning på 5,5 prosent. Det var store volum mot slutten av 2024 sammenlignet med tidligere.

Også i 2025 er melkekvotene økt, slik at man kan produsere inntil 120 prosent av det volumet den enkelte melkeprodusent har kvote for. Tines prognose viser at man forventer fortsatt økt melkeproduksjon i 2025.

Powered by Labrador CMS