ANNONSE

Corona-vaksinerte slipper smittekarantene

Fullvaksinerte trenger ikke lenger gå i smittekarantene. Personer som har fått én dose, og gått mellom tre og 12 uker siden vaksinen, får også unntak fra smittekarantene om de testes mellom døgn 3 og 7 etter nærkontakt med smittet.


Redaksjonen

 03.05.21, kl. 14:43
 05.05.21, kl. 19:43


ANNONSE
ANNONSE

 

NORGE: Det opplyser regjeringen i en pressemelding mandag ettermiddag. Endringene trer i kraft fra midnatt, natt til tirsdag 4. mai. Endringen er i tråd med anbefalinger regjeringen har fått fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

- Over 1,3 millioner nordmenn har nå fått minst én dose koronavaksine. Et unntak for smittekarantene for vaksinerte er en svært god nyhet, og vil lette hverdagen for mange, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Fullvaksinerte sidestilles dermed med de som har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene, og slipper dermed smittekarantene. For fullvaksinerte blir det dermed ingen krav om å ta en test etter nærkontakt med en som er smittet.

Det er allerede fastsatt fra før at personer som er vaksinert eller har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene slipper såkalt ventekarantene.

Gjelder også de med én dose

Personer som har fått første vaksinedose for mellom 3 og 12 uker siden kan fritas fra smittekarantene, forutsatt at de tar en PCR-test mellom 3 og 7 døgn etter siste nærkontakt med den som er smittet. De som ikke ønsker eller kan ta test, må i smittekarantene.

– Det er viktig at alle som skal ha to doser, tar andre dose på riktig tidspunkt for å få full beskyttelse, og beholde statusen som vaksinert, sier Høie.

Det gjøres ikke endringer i regelverket for innreisekarantene for personer som er vaksinert. Dette er noe som er til vurdering.

Kan gå ut av karantene

Vaksinerte som er i smittekarantene når endringen trer i kraft, kan gå ut av karantenen dersom det har gått mer enn tre uker siden første dose. De som bare har fått én dose, må ta en PCR-test mellom døgn 3 og 7 etter nærkontakten hvis de går ut av karantenen.

Fullvaksinerte trenger ikke teste seg når de går ut av karantene.

Dette er smittekarantene: Alle nærkontakter til en bekreftet smittet person skal i karantene fra det tidspunktet kontakten med en smittet skjedde. Dersom du er nærkontakt, blir du kontaktet gjennom smittesporing og får beskjed om hva som gjelder for deg.


FØLG DRAMMEN LIVE24 PÅ FACEBOOK

TILBAKE TIL FORSIDEN


ANNONSE