Lakseparasitten Gyrodactylus salaris er påvist på laksunger fra Bergerelva. Funnet ble gjort i utredningsprogrammet som gjennomføres i forbindelse med fremtidig behandling mot G. salaris i Drammensregionen. Bildet er hentet fra Lierelva.

Ny elv gyro-infisert i drammensområdet

Har påvist den fryktede lakseparasitten i Bergerelva i Svelvik.

Publisert Sist oppdatert

SVELVIK: Bergerelva  et mindre vassdrag innenfor det fremtidige behandlingsområdet i Drammensregionen og ett av flere vassdrag som nå undersøkes nøye forut for behandlingen mot parasitten.

Veterinærinstituttet gjennomfører denne utredningen på oppdrag for Miljødirektoratet. Målet er å kartlegge forekomsten av både parasitten og laks i større og mindre bekker i bekjempelsesregionen.

Selv om bekkene ikke har regelmessig gyting av laks, kan de enkelte år ha forekomster av laks og disse kan være infiserte med G. salaris. Alle disse bekkene skal kartlegges, overvåkes og senere behandles for å bekjempe parasitten.

Første påvisning i Bergerelva

Bergerelva har også vært undersøkt tidligere, men G. salaris har ikke vært påvist. Elva ble senest undersøkt i 2023, da G. salaris ble påvist i den nærliggende Ebbestadelva (Ny påvisning av Gyrodactylus salaris på laks i Drammensregionen - Veterinærinstituttet (vetinst.no) og før dette i forbindelse med at G. salaris ble påvist i Selviksvassdraget utenfor Sande i 2019.

– Undersøkelsene i årets utredningsprogram viste at antall parasitter på de smittede fiskene var lavt. Dette, sammen med at vi vet at laksen var fri for G. salaris i fjorårets undersøkelser, forteller oss at det er sannsynlig at vassdraget nylig har blitt infisert, sier seniorforsker Haakon Hansen ved Veterinærinstituttet

Han er ansvarlig for diagnostikken av parasitten og prosjektleder for overvåkings- og friskmeldingsprogrammene for G. salaris i Norge.

Drammensvassdraget – siste gjenstående vassdraget å bekjempe

Det er første gang parasitten påvises i Bergerelva, som dermed er den sjette infiserte elva i drammensregionen. De øvrige elvene er Drammenselva, Lierelva, Sandeelva, Selvikvassdraget og Ebbestadselva. G. salaris har så langt blitt påvist i 54 elver i Norge, og av disse er i alt 43 vassdrag friskmeldt etter behandling.

Inkludert Bergerelva er det i dag 11 vassdrag som formelt er registrert som smittet av G. salaris i Norge. Fem av disse ligger i Drivaregionen i Møre og Romsdal og ble behandlet i perioden 2022-24. Disse er nå ferdigbehandlet og i en friskmeldingsfase. Dermed gjenstår det nå kun å bekjempe G. salaris i drammensregionen. 

Kan starte allerede i høst

–Som denne påvisningen viser, er forundersøkelser og forberedelser til bekjempelsesarbeidet godt i gang i Drammensregionen, sier Helge Bardal, prosjektleder for gyrobekjempelsen ved Veterinærinstituttet.

–Bergerelva er allerede kartlagt med tanke på bekjempelse av G. salaris. Elva har en lakseførende strekning på omtrent 900 meter. Det er mulig å gjennomføre en rotenonbehandling allerede i høst av både Bergerelva og den nærliggende Ebbestadelva. Dette vil bli tema for et snarlig møte i koordineringsgruppa for gyrobekjempelse i Drammensregionen, forklarer Bardal.

Overvåking av parasitten Gyrodactylus salaris i norske elver har pågått siden slutten av 70-tallet.

Powered by Labrador CMS