GÅTT UT PÅ DATO: Her kjører Bjørn Egil Johnsen fra Ringnes ut et titalls ubrukte fat fra nattklubben Z, som har vært stengt i snart et år.

Skjenkestoppens bakside: Nå må tusenvis av liter øl destrueres

Skjenkestoppen hindrer utestedene å selge alkohol. Men øl på fat er ferskvare, og nå går millioner av kroner i varebeholdning rett i dass.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: - Dette er varer vi allerede har betalt skatt og avgifter på for å selge til kundene. Penger rett i sluket, sier daglig leder på byens største utested, Bennet Yiu på Brask&Bramm/Z.

Utestedet har holdt stengt siden skjenkestoppen ble innført i Drammen i november, og er det fortsatt. Torsdag denne uka var en lastebil fra Ringnes på plass for å hente en haug med fat fulle av øl - for å kjøres til destruksjon.

- Det er snakk om 5-600 liter Ringnes. I tillegg kommer en stor tank med Aass vi har i kjelleren. Det går 2-300 liter der også, forteller Yiu, og peker på datostemplingen på fatene. 

Restauranten Brask&Bramm holdt åpent i sommer og høst når man fortsatt kunne skjenke - med en del restriksjoner. Nattklubben i 2. etasje har ikke vært åpent siden nedstengingen for et år siden.

- Det går jo feil vei 

Gutta fra Ringes som henter alle ølfatene bemerker at jo, disse fatene kjøres feil vei. 

- Men det har vi blitt vant til, det er sånn overalt. Tusenvis av liter med øl skal destrueres, forteller Bjørn Egil Johnsen fra Ringnes. 

Ironisk nok sørger øl som går ut på dato på utestedene i Oslo og Drammen for å holde Johnsen i jobb. Noen må hente alle ølfatene. Hvis ikke hadde han vært permittert.

- Men staten kunne jo i det minste refundert de avgiftene som er betalt på en vare man aldri har fått solgt, synes Johnsen. 

Ikke alene

Etter hva DRM24 erfarer er det en rekke utesteder i byen som hver seg i løpet av vinteren har måtte destruere hundrevis av liter med øl på fat.

Restaurantdriver Ragnhild Larsen-Nyhus Haaning på Café Picasso er i samme situasjon. 

- Hva skjer når ølet på tanken blir til sølevann, skal kommunen kjøpe det, spurte Ragnhild Larsen-Nyhus Haaning når DRM24 omtalte bransjens kritikk mot den lokalt innførte skjenkestoppens bivirkninger i desember.

Og det gikk troll i ord.

- 390 liter har blitt destruert, forteller Larsen-Nyhus Haaning.

- Er det mer som står for tur om skjenkestoppen forlenges ytterligere?

- Nei, vi har lite flaskeøl - og datoen har ikke gått ut foreløpig. Vinen blir jo bare bedre og bedre, kommenterer hun tørt.

LES OGSÅ:  Politikerne i Drammen opprettholder lokal skjenkestopp
LES OGSÅ:  Forbannet på skjenkestopp: - Vi må betale for å gå på jobb

MÅ TØMMES: Varene som til vanlig sørger for overskudd og omsetning må nå kastes, og deretter handles inn på nytt - når skjenkestoppen en gang opphører, forteller daglig leder Bennet Yiu på Brask&Bramm/Z.
DESTRUERES: Gutta fra Ringnes er vant til å løfte fulle ølfat AV lastebilen - nå er det motsatt. Bare disse fatene alene inneholder Ringnes fra Z/Brask&Bramm, og skal til destruksjon.
RENSKER LAGERET: Bennet Yiu konstaterer at ølfatene ryker - alkohol på flaske holder for det meste en stund til.
FÅR IKKE SELGE, MÅ ISTEDEN HELLE: Servitør Hannah Hasseløy og innehaver og styreleder Ragnhild Larsen-Nyhus Haaning på Cafe Picasso. (FOTO: ALEXANDER JANSEN / DRM24)
Powered by Labrador CMS