KJEMPER FOR Å HOLDE ÅPENT: Servitør Hannah Hasseløy og innehaver og styreleder Ragnhild Larsen-Nyhus Haaning.

Forbannet på skjenkestopp: - Vi må betale for å gå på jobb

Café Picasso ble offer for byens første corona-konkurs i våres. Nå kjemper de nye driverne med ryggen mot veggen under lockdown nummer to, etter å ha investert betydelige beløp.

Publisert Sist oppdatert

BRAGERNES: Styreleder og eier Ragnhild Larsen-Nyhus Haaning sitter med regnskapene for november. Det er ikke hyggelig lesning. Det er nå investeringene de gjorde i våres etter å ha tatt over driften av restauranten skulle betale seg.

- Vi har en tredjedel av omsetningen fra oktober, som var en grei måned, alt tatt i betraktning. Normalt sett skulle november vært fem ganger så god som dette. Og desember skulle vært årets beste måned. Det er disse to månedene vi lever av frem til påske, sier den erfarne restaurantdriveren. 

Nå er imidlertid hele julebordsesongen spolert. Til tross for det, er Café Picasso nå en av få restauranter som fortsatt holder åpent i Drammen etter at byens andre lockdown var et faktum i månedsskiftet oktober/november. Men det skyldes ikke at kundene strømmer til. Tvert imot. Likviditeten blør.

LES OGSÅ:Picasso er corona-konkurs

Teller på knappene

- Vi tjener ikke penger. De få kundene som kommer er ikke nok til at det går rundt. Dette er en bransje som har små marginer ved ordinær drift, så spørsmålet er hvor lenge man skal tyne på egenkapital og oppsparte midler, sier Larsen-Nyhus Haaning.

Inntil videre har de valgt å gjøre hva de kan for å opprettholde tilbudet overfor kundene. Innehaveren tror de er tjent med det på litt lengre sikt, og vil unngå å stenge igjen så langt det er mulig. Håpet er at de snart ser lyset i tunnelen hva pandemi og restriksjoner angår.

- Vi biter tennene sammen, og prøver å holde humøret oppe, selv om det ikke er lett. Men det er ingen som ønsker å komme hit og se sure ansikter.

- Har dere satt noen dato for når det ikke går lenger, hvis skjenkestoppen forlenges videre?

- Det er en løpende evaluering uke for uke. I mellomtiden har vi permittert halvparten av de ansatte, og søkt om utsettelse på momsoppgaven i desember. Nylig måtte vi også skifte ut en del kostbart kjøkkenutstyr. Oppvaskmaskiner, komfyrer og ismaskiner tar ikke hensyn til pandemier, forteller restaurantdriveren.

- En øl er ikke problemet

Café Picasso føler seg trygge på at det er helt trygt å komme på besøk. Alt er gjennomført til fingerspissene når det gjelder smittevern, avstander og bordstørrelser.

- Vi har kastet ut en haug med bord, men har jo heller ikke kunder til å fylle dem. Vi fører registre med besøkende, og tar alle lovpålagte hensyn. 

- Det er ingen forskjell på smittespredning om man tar en øl eller flaske vin til maten istedenfor alkoholfritt, sier Larsen-Nyhus Haaning.

Av det hun mener er fornuftige tiltak, trekker hun frem bordservering.

Det gjør det lettere å holde avstand og oversikt. Og vi har ikke registrert et eneste smittetilfelle hos oss. Vi har ikke hørt et ord fra kommunen, bedyrer Larsen-Nyhus Haaning.

Hun minner om at utelivsbransjen, helt uavhengig av coronarestriksjoner, fra før er lovpålagt å føre streng kontroll med skjenkingen. Fordi det ikke lenger er lov å ta inn nye besøkende etter klokken 22.00, har restauranten også redusert åpningstidene. 

- Men det er fortsatt unaturlig lange perioder uten besøkende i det hele tatt, med null salg.

Kaller lokalpolitikerne feige

Haaning er krystallklar på hvor ansvaret for vanskelighetene utelivsbransjen opplever, ligger: Hos lokalpolitikerne. Tirsdag vedtok de to nye uker med full skjenkestopp og sosial lockdown.

- Jeg forstår at man må ha visse tiltak, men jeg forstår ikke at man ikke sørger for en bedre spissing av tiltakene, og at man ikke kan ha to tanker i hodet samtidig. At vi kan ta vare på arbeidsplassene, samtidig som vi tar i der det monner utifra en helsefaglig vurdering. Det gir ingen mening, sier Larsen-Nyhus Haaning.

Hun mener politikernes ansvar er å vekte tiltakene, og se alle sider av konsekvensene.

- Det er ikke helsefaglig belegg for å si at dette er et treff på smittevern. Politikerne er feige og støtter seg kun på faglige vurderinger. Det er uansvarlig å ta livet av så mange arbeidsplasser, er beskjeden fra Picasso-driveren.

- Hva skjer når ølet blir til sølevann?

Inntil videre foreligger det heller ingen nye bransjespesifikke ordninger fra sentralt hold.

- Lokalpolitikerne støtter seg på at støtteordningene er sentrale, men innskrenkningen, den er lokal. Vi sitter igjen med å ha betalt alkoholavgifter, moms og varelager, men så sier de lokalt at vi ikke kan selge varene. Hva skjer når ølet på tanken blir til sølevann, skal kommunen kjøpe det, spør Larsen-Nyhus Haaning.

Mye å hente på den sentrale kompensasjonsordningen, er det heller ikke.

- Har man investert for fremtiden i fjor, og dermed hatt underskudd, får man heller ikke støtte etter den generelle kompensasjonsordningen i år. Hadde man redusert momsen hadde det vært et utrolig bra tiltak for å bevare arbeidsplasser, påpeker Haaning.

LES OGSÅ:  Gjenåpner med nye drivere etter corona-konkurs

VELKOMMEN: Fortsatt åpent hos Picasso - inntil videre.
Powered by Labrador CMS