EN SKIKKELIG «VIRUS-KILLER»: Innehaver av Peppes Pizza i Drammen, Rajesh Sharma, tar i bruk nye metoder for å bekjempe corona-viruset og trygge gjester og ansatte. Her med UV-pistol blandet med antibac - men den store hemmeligheten henger på veggen og er langt mer anonym.

Slik tar restauranteier knekken på corona-viruset:
- Tryggeste stedet man kan oppholde seg!

En liten, anonym boks på veggen som dreper alt av coronvirus? Det høres kanskje for godt ut til å være sant, men det er helt reellt og løsningen er allerede i drift på begge Peppes-restaurantene i Drammen.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Nå ønsker ekteparet Rashim og Rajesh Sharma som driver Peppes Pizza på Drammen stasjon og Buskerud Storsenter å spre det glade budskap. Kort fortalt: Oppfinnelsen dette handler om er ingen tvilsom corona-spinoff, som man kan kanskje skulle tro.

Produktet fra Biozone Norge er rett og slett en form for luftrensings-teknologi som er utviklet lenge før noen hadde hørt om corona-virus, utviklet for å drepe bakterier, skadelige gasser og sørge for bedre inneklima. I ettertid er det også dokumentert gjennom studier gjennomført av uavhengige testlaboratorier at teknologien tar knekken på corona-viruset.

- Når vi hørte om dette ble vi veldig nysgjerrige, og bestemte oss for å investere i dette tidlig i høst selv om pandemien på dette tidspunktet omtrent var erklært for over. Uavhengig av corona har produktene mange gode egenskaper som vi er opptatt av. Nå som pandemien plutselig er tilbake for full kraft gir dette både gjester og ansatte en ekstra sikkerhet ettersom vi fortsatt holder åpent, forteller Rajesh Sharma.

Hittil har de heller ikke registrert et eneste tilfelle av coronavirus-smitte på sine restauranter.

Rashim og Rajesh Sharma tar hygiene og smittevern på alvor på Peppes. Her på restauranten på Strømsø hvor det for tiden er rolige dager. På Buskerud Storsenter derimot, er det full fart.

- Helt genialt

Boksen på veggen er i kontinuerlig drift og dekker hele restaurantområdet. Den er kjemikaliefri og miljøvennlig, lyd- og luktfri.

- Det er rett og slett helt genialt. De fleste antar nok at dette bare er en wifi-router som henger på veggen, sier Rashim Sharma.

BOKSEN: Luftrenseren fra selskapet Biozone Norge bruker såkalt UVC-lys-teknologi. Den skal fjerne blant annet coronavirus og influensavirus (og andre virus) som overføres via såkalte aerosoler på under ett sekund i mer enn 99,999% av tilfellene, ifølge produsenten. Apparatet suger inn forurenset luft og virus, som sendes gjennom et rensekammer med UVC-lys. Så skjer det en fotokatalytisk prosess og ut kommer ren luft, samt aktive desinfiserende forbindelser som sørger for at overflater også renses kontinuerlig.


Foreløpig er ikke teknologien så allment kjent, men flere Meny-butikker og treningssentre skal også ha tatt i bruk teknologien.

- Se på for eksempel kjøpesentrene og alle folk som samles der. Dette burde vært midt i blinken for dem, sier Rashim.

Som en del av konseptet utvikles det nå også skjermer hvor kundene og alle som oppholder seg i lokalet kan se visuelle målinger av luftkvaliteten.

- FHI har jo snakket mye om hvor viktig er det er med rensing av luft og ventilasjon, så vi skjønner ikke hvorfor det ikke er mer fokus på det. Vi tror dette bare vil bli videreutviklet og er kommet for å bli. For oss er det absolutt verdt investeringen, sier Rajesh.

UV-pistol fremfor tørking med klut

Rajesh innrømmer at han er litt «nerdete» på duppeditter og teknologi, og at boksen på veggen ikke er det eneste middelet restauranten bruker for å redusere smittefare.

En UV-pistol (såkalt «UV-fogger») som skyter en spray/damp av nanopartikler med antibac og UV-lys gir langt bedre og sikrere effekt av desinfisering på overflater i forhold til manuell «spriting» med klut.

- Den kommer til overalt i kriker og kroker, på kortterminaler for eksempel, og steriliserer mye sikrere. Det er en raskere og bedre løsning. Vi vasker naturligvis når det blir møkkete, men med tanke på smittefare via overflater er denne suveren og gjør jobben til de ansatte veldig mye enklere, forteller Rajesh.

- Disse kjøpte jeg allerede i fjor. Gjestene måper når vi kommer med denne, forteller han entusiastisk mens kona ler.

TAR KNEKKEN PÅ CORONAEN: Denne lille boksen på veggen er alt som skal til, forteller Rajesh Sharma.

Full fart på kjøpesenter-restauranten

Mens restauranten på stasjonen preges av pandemi med rolige dager og mye takeaway, er det i disse dager fullt belegg på den nyeåpnede restauranten på Buskerud Storsenter. Hvilket kanskje ikke er så rart - det er stort sett på shopping folk er i disse dager.

- Det går så det suser, og det er også en restaurant hvor vi i utgangspunktet ikke serverer så mye alkohol og er avhengige av ølsalg. Så mens avbestillingene renner inn her, er det ville tilstander der. Samtidig har vi også redusert prisene på hjemlevering fra 89 til 49 kroner for takeaway, forteller Rashim Sharma.

De vil fortsatt holde begge restaurantene åpne inntil videre.

Produsenten jobber mot norske myndigheter

En en artikkel fra fagbladet Næringseiendom.no forteller Biozone Norge at de nå jobber opp mot norske myndigheter med luftrensings-teknologien.

– Det første vi i BioZone Norge skal gjøre nå, er å jobbe inn mot norske myndigheter med mål om at de ser denne teknologien kan være en bidragsyter for å redusere smitte igjennom luft, sier daglig leder Kenneth Ervik.

Han forteller at forskningsresultatene som underbygger effekten av teknologien ikke kom som noen stor overraskelse.

- Teknologien til BioZone har tidligere vist seg effektivt å eliminere en rekke virus, blant annet søsterviruset SARS CoV-1. Dessuten har forskning innen UVC-lys og mindre mengder ozon i separate studier vist seg effektive mot koronavirus, sier Ervik til Næringseiendom.

Luftrensingen gir imidlertid ingen garanti mot coronasmitte, som fortsatt kan overføres dersom noen kommer for tett opptil deg.

– BioZone er et fantastisk redskap for ekstra sikkerhet i kombinasjon med sunn fornuft og gode smittevernregler. Kommer noen for tett opp til deg, så vil ikke luftrenserne rekke å eliminere viruset. Men i de fleste tilfeller er det flere ting samlet som gir et så godt resultat som mulig, sier Biozone-sjefen til fagbladet.

Powered by Labrador CMS