Konkurstallene stiger

Etter noen år med veldig lave konkurstall - er vi nå snart tilbake på 2019-nivå. Og det er bygg- og anleggsbransjen som leder an.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: 2019 var et rekordår for antall konkurser.

Totalt gikk nesten 4.000 selskaper konkurs, og den dystre trenden fortsatte i januar og februar 2020, med konkursen i sportsgiganten Gresvig som en av de store.

Full brems i nybygg

Ferske tall fra Boligprodusentenes Forening viser at salget av nye boliger i mai i år var 38% lavere enn samme tid i fjor, mens igangsetting av nye leiligheter var hele 89% lavere enn i fjor.

Konsekvensene av dette ser vi nå ved at konkurser innen oppføring av bygninger har steget med hele 70%. Relativt store tall. Også i andre bransjer er økningen tydelig, noe som kan være en indikasjon på at flere selskaper har det tøft økonomisk.

– At byggebransjen sliter og ser ut til å gjøre dette en stund fremover, er selvfølgelig alvorlig, sier Marcus Engelberg, rådgiver og leder av kredittforsikring i Söderberg & Partners Norge.

– Erfaringer fra tidligere viser at denne bransjen betyr mer for fastlandsøkonomien i Norge enn hva folk flest er klar over, fortsetter Engelberg.

– Den består samlet sett av nesten 260.000 ansatte og titusenvis av selskaper spredt over hele landet. Håpet om en kortsiktig nedtur ser også ut til å bli mindre sannsynlig med muligheter for videre renteøkninger, fortsatt høye byggekostnader og generell økonomisk usikkerhet. Dette gjelder både selskaper og privatpersoner.

Rammer flere bransjer

En fortsatt nedkjøling i denne bransjen, vil nå direkte ramme langt flere sektorer som for eksempel:

  • Andre entreprenører
  • Byggevareprodusenter og byggevarehandel
  • Arkitekter og rådgivere
  • Eiendomsselskaper
  • Utleie av maskiner og utstyr m.v
  • Bemanning

Dette vil igjen gå utover andre bransjer og vil sette lysene for økonomien på rødt.

Kredittforsikring

– Dette er ikke dramatisk på nåværende punkt, da noe av dette også er ønskelig fra sentrale myndigheter. Vi er på et nivå vi har vært tidligere, men det er allerede blitt vanskeligere å manøvrere riktig for å unngå å tape penger på insolvens og konkurser, sier Engelberg.

– Det umiddelbare rådet er å ha et sterkt søkelys på utestående fordringer og enda mer kontroll av kundeporteføljen enn tidligere. Risikoen for å tape penger på at kunden går konkurs er økende. Det er en risiko du i utgangspunktet ikke trenger å ta. En kredittforsikring sikrer deg mot tap hvis kunden din går konkurs, blir insolvent, eller av andre grunner ikke kan betale, avslutter Engelberg.

Powered by Labrador CMS