Daglig leder ved OSO Hotwater i Hokksund må gå til det skritt å si opp 48 ansatte ved bedriften. Det er om lag en fjerdedel av arbeidsstokken.

Hjørnsteinsbedrift med masseoppsigelser

48 mister jobben hos Oso Hotwater i Hokksund.

Publisert Sist oppdatert

ØVRE EIKER: 48 ansatte ved OSO Hotwater i Hokksund mister jobbene sine. Det ble klart på et allmøte ved bedriften tirsdag. Ingen bedring i markedet i Europa gjør at bedriften nå går fra tre skift til to og slanker staben der det er mulig, skriver Eikernytt.no.

Det hersker en laber stemning på OSO i Hokksund om dagen, ifølge daglig elder Roy André Magnussen. Og det er ingen lett prosess som ledelsen skal gjennom sammen med fagforeningene og de enkelte medarbeiderne.

For selv om OSO som konsern har hatt rekordomsetning i 2023 der de passerte én milliard og fikk et resultat etter skatt på vel 63 mill. kroner, sier ledelsen at de må gjøre tiltak som sikrer likviditet og økonomisk styrke for de kommende årene.

– Selv om byggenæringen her hjemme tar seg noe opp er vi de siste i næringskjeden som kommer inn med våre produkter. Det tar derfor tid før vi merker noe til oppgangen og vi regner med at det vil gå minst ett år før vi igjen ser en lysning, sier Magnussen til Eikernytt.no.

Det er spesielt markedet av komponenter til varmepumper ute i Europa som har sviktet totalt. Ifølge Roy André er det bortimot fullt stopp her. Da Eikernytt.no skrev om permitteringene 20. mars i år, var Magnussen i Canada i et forsøk på å skaffe flere kunder der. Dette arbeidet er i ferd med å gi noen ordre, men med helt andre spesifikasjoner enn i Europa, tar det tid å få på plass konkrete ordre som monner i ordreboka.

Vil ta noen uker

– Vi har en ryddig prosess sammen med fagforeningene og vil bruke de nærmeste dagene og kanskje ukene på å lande hvem som mister jobben. Dette er en trist sak som vi gjerne skulle vært forunt, men vi ser ingen annen utvei slik markedet er nå, sier Magnussen.

Bedriften har en rekke fagfolk som de har brukt store ressurser på å lære opp og det gjelder å få beholde nøkkelpersonell for å sikre en videre forsvarlig drift. Men ifølge Magnussen vil de vurdere alle posisjoner i bedriften.

I våres ble det varslet permitteringer for 30 ansatte. Noen ble leid ut til den svenske bedriften i konsernet, mens resten måtte tilbringe ukene hjemme. Nå er det altså klart at 13 permitterte mister jobben sammen med 35 fast ansatte i Hokksund.

Powered by Labrador CMS