VANT LØPET - MISTET GULLET: Drammensduoen Frank Tore Larsen og kartleser Lars Håkon Lundgren har akkurat innsett at løpet teknisk sett er brutt etter motorhavari på transportetappen etter siste fartsetappe - her i en grøftekant i Hamar-traktene.

Brutal NM-avslutning for Larsen: Hadde gullet i lomma da radiatoren røk

Noen ganger er livet blodig urettferdig. Slik kan nok Rally Hedemarken oppsummeres for Frank Tore Larsen.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN/HAMAR: Regjerende norgesmester Frank Tore Larsen styrte stødig mot sitt fjerde NM-gull på rad i helga, etter å ha fått en luke på 13,6 sekunder ned til eneste utfordrer Henning Solberg før siste etappe i NM-finalen.

NM-favoritten, som også var raskest i mål med over et minutt, måtte imidlertid se gullet glippe etter motorhavari på transportetappen tilbake mot målrampa - og ny tittel for drammenseren. Årsaken: Hull i radioteren etter en hard landing på et hopp under Powerstage på SS8.

- Som konkurransemennesker, for produktet Rally-NM og ikke minst for publikum så ønsket vi likevel å kjempe om seieren i løpet og lage et godt show. Alt gikk etter planen. Følelsen i bilen var bedre enn på lenge og vi ønsket å runde av sesongen med stil på den legendariske Rokosjøen-etappen. Som ønsket fullføres Power Stage med en knallsterk tid på hele 17 sekunders margin til nummer to, men mot slutten av etappen kommer det opp en feilmelding gjeldende lavt vanntrykk etter en hard landing på Engseth-hoppet, skriver Larsen på Facebook.

Gjorde seiersintervjuet

De fikk imidlertid kommet i mål på etappen, hadde med utstyr i bilen for å gjøre reparasjon, og gjorde til og med seiersintervjuet med NRK (sendes mandag kveld 22.15) før de skulle ordne problemet og kjøre de få kilometerne tilbake. Så langt kom de imidlertid ikke.

- Lekkasjen er større enn forventet og vi klarer ikke få reparert det godt nok. Motoren går varm på transporten tilbake til målrampen og etter mange forsøk må vi dessverre kaste inn håndkleet før skadene blir for store, skriver Larsen.

Reglene er nemlig slik at bilen må tilbake til serviceområdet (også kjent som Parc Fermé innen motorsport) for eventuell teknisk kontroll og godkjenning for at resultatene skal telle. Dermed røk NM-gullet på veiskuldra langs en fylkesvei i Hedmark.

Henning Solberg, som også fikk problemer med bilen og endte langt bak Larsen i selve løpet, ble dermed tildelt gullet Larsens brudd - som endte ni poeng bak Solberg etter to brudd totalt i sesongen. Anders Grøndal endte som tidligere omtalt på en tredjeplass etter at han la opp etter forrige runde i Rally Larvik.

-  En trist avslutning på en fantastisk sesong som skulle krones med NM-gull, i tillegg til fjerdeplassen i EM-runden i Sverige. Vi kommer sterkere tilbake! Ønsker å takke alle arrangører, deltakere og konkurrenter for sesongen, uttaler Larsen, som akkurat har tilbakelagt sin største rallysatsing i karrieren.

Åpent startfelt neste år

Overfor DRM24 forteller Larsen at han fikk inntrykk av at Solberg gjerne skulle vunnet gullet på en annen måte, selvom veteranen naturligvis kunne juble for målet om gull i comebacket, om enn med en viss bismak.

- Jeg måtte jo gratulere han, selvom vi har slått han i alle løpene vi har deltatt i. Vi trodde jo også at vi hadde vunnet, men så brutal er idretten. Spesielt surt er det for Lars Håkon (kartleser), som mister et NM-gull i sin første sesong, sier Larsen

Larsen forteller at han blir å se på startstreken på hjemmebane når Rally Sigdal går av stabelen som første NM-runde i januar. Kanskje blir Henning Solberg også med neste år, selvom han egentlig bare skulle kjøre noen runder av årets mesterskap. 

- Hvem andre kan utfordre deg om nytt gull nå, med Grøndal og muligens Solberg ute

- Det virker som det potensielt kan komme til et par nye unge førere, og at noen kjente navn også jobber for å delta neste sesong. Personlig håper jeg at konkurransen kommer til å bli enda hardere, sier Larsen.

PS: Marius Bermingrud fra Hokksund vant Powerstage og endte som nummer to under Rally Hedemarken, drøye to minutter bak Solberg sammenlagt.

Powered by Labrador CMS