Bygget til høyre i bildet har i de senere årene vært brukt av ungdomsklubben Neon. Til venstre i bildet Fjell-senteret, hvor en av tre islamske foreninger med lokaler på stedet nå vil ta over naboeiendommen med formål om å etablere det mange vil mene er en moské.

Moské vil kjøpe forsamlingslokale på Fjell: - Ikke aktuelt

Foreningen Islamic Culture Society har startet kronerulling for å kjøpe de gamle lokalene etter Neon Fritidsklubb. Borettslagene på Fjell som eier bygget, sier de vil sette foten ned for moské-virksomhet.

Publisert Sist oppdatert

FJELL: Bygningen, som i dag blir utleid som forsamlingslokale, ligger bare et steinkast lenger ned i gata for byens største og mest kjente moské, Drammen moské. Det er imidlertid en annen aktør som står bak planene om å etablere enda en moské i området, nemlig The Islamic Culture Society Buskerud og Vestfold - bedre kjent som Fjell Moské.

Fordi eiendommen (Laurits Grønlands vei 26) nå skal selges, har de satt planene ut i livet ved å starte en innsamlingsaksjon på Spleis under navnet «Kjøp av nytt bygg for Moske på Fjell i Drammen». Aksjonen har allerede samlet inn over 100.000 kroner fordelt på nesten 200 givere siden den ble delt på moskeéns facebooksider for fire dager siden.

-  Vi trenger din hjelp! Det haster med å samle inn penger til dette prosjektet. Vi prøver vårt ytterste å unngå lån fra Banken med renter til moske-kjøp, står det i informasjonen under spleis-aksjonen. 

Som kjent er lån med renter ifølge koranen ansett som en synd og totalt forbudt etter islamsk lov, men på sine facebooksider ba moskeen denne uka også medlemmene tegne avtalegiro for hjelp også til å nedbetale eksisterende lån.

- Vi trenger minst 100.000 kroner månedlig for å tilbakebetale privatlån moskeen har tatt opp, skriver moskéen.

The Islamic Culture society Buskerud og Vestfold er forøvrig en avgrening av en internasjonal organisasjon med samme navn, og er i likhet med Drammen moske en sunni-muslimsk pakistansk menighet. 

- Dette kjøpet avgjørende for vår masjid («moské/bønnested», red. anm.) på Fjell i Drammen. Fjell Masjid skal In Sha Allah være et eksemplarisk masjid forankret i verdiene av Quran og Sunnah (Ahlussunmah Wal-Jamááh)
, står det videre i spleisen, signert styret i Islamic Culture Society (I.C.S) og opprettet av Hamid Rauf, som er imam i Fjell moské.

MOSKEER PÅ FJELL: Det er i dag registrert 3-4 moskeer på Fjell på nettsider med oversikt over dette. Nå kan det bli en til, avhengig av hva man definerer det som.

Kan bli både byggesak og politisk sak

Den islamske menigheten har i dag forsamlingslokale og moskévirksomhet i kjelleretasjen på naboeiendommen, nemlig det eldre næringsbygget i Laurits Grønlands Vei 30, bedre kjent som Fjell-senteret, som har huset både kiosk og butikker. Her har også både den mer kontroversielle organisasjonen Minhaj-Ul-Quran Buskerud tidligere hatt lokaler, mens Drammen Turkish Islamic Congregation, i tillegg til en afghansk forening, har virksomhet der i dag.

Lokalene i det røde bygget som nå er til salgs skal imidlertid være nyoppusset på en måte som ifølge kilder vil være velegnet som moské.

Eiendommen er imidlertid ikke regulert til formålet, og vil muligens måtte gå en runde gjennom kommunen for å få godkjentstempel til nytt formål. Utifra tidligere oppstyr rundt moske-utøvelse på Fjell, er det heller ikke utenkelig at saken havner på bordet hos byens politikere

Frp's Jon Helgheim, som også er partiets representant i Hovedutvalget for Arbeid og Inkludering, uttaler seg skeptisk til planene.

- I utgangspunktet legger ikke vi oss opp i hvem som kjøper og selger eiendommer, men vi ønsker ikke at dette bygget skal endres på. Vi mener folk skal få utøve religion, men de bør ikke få offentlig støtte. Vi mener også at kommunen skulle hatt en lovhjemmel til å vurdere om et tiltak eller aktivitet er integreringshemmende, slik at man kunne stanset skadelige aktiviteter, uttaler Helgheim.

Borettslaget: - Selger ikke til hvem som helst

Styreleder Tore Einar Hansen i Fjellhagen borettslag, som forøvrig er Drammens største, er et av de fire borettslagene på Fjell som i dag eier og drifter eiendommen.

Hansen bekrefter at alle borettslagene har vedtatt i sine generalforsamlinger at bygget skal selges, og at det trolig kommer ut på det åpne markedet i løpet av høsten. Årsaken til at de vil selge er driftsutgifter og økonomi. Ifølge Hansen har det etter at ungdomsklubben Neon flyttet fra lokalene til det nye knutepunktet på Fjell, vært utleievirksomhet til sosiale arrangementer på stedet. I tillegg har borettslaget møterom og kontorer på stedet.

- Det er en del beboere som synes fellesutgiftene er dyre, og ved å selge får vi penger tilbake til borettslagene, sier Hansen.

Han har fått med seg ryktene om at det er noen som vil kjøpe bygget for å lage moské på stedet, men dette kommer ikke på tale, ifølge Hansen.

- Det er ikke aktuelt i det hele tatt. Vi har vært i kontakt med et par interessenter, men ikke gitt noen lovnader om noe, sier Hansen.

Han viser til at borettslagene har bindinger i vedtektene som innebærer at man ikke kan selge eiendommen til «hvem som helst».

- Vi har bindinger som innebærer at eiendommen skal være et tjenestetilbud for alle og til det beste for alle beboere på Fjell, og ikke bare en enkelt gruppe av befolkningen. Så om man kan vise til at man for eksempel driver ungdomsarbeid eller noe sånt stiller man sterkere, sier Hansen.

Hevder det ikke vil bli moské

Daglig leder i The Islamic Culture society Buskerud og Vestfold (på folkemunne best kjent som Fjell moské), Mohammed Asghar Zaman, bekrefter at de har planer om å kjøpe eiendommen. Årsaken er at det nå ligger an til at leietagerne blir kastet ut av Fjell-senteret fordi eieren skal totalrenovere bygget til andre formål.

Til tross for Facebook-oppslag og Spleis-kampanjer hvor planene tydelig omtales som å etablere en moské på stedet, sier Zaman imidlertid at det ikke vil være er snakk om å lage en moské slik det fremgår av foreningens informasjon flere steder.

- Det er bare noe folk sier, akkurat som de kaller oss Fjell Moské selv om vi egentlig ikke er en moske der vi er i dag. Det skal bli et islamsk kultursenter og forsamlingslokale med masse ulike aktiviteter, sier Zaman.

- Men dere har selv omtalt det som et nytt bygg for moské i det dere har publisert
?

- Ja, men det skal vi rette opp. Det blir ikke noe moskebygg, det er bare én moské på Fjell, og det er Drammen moské, sier Zaman, som har vært syk med corona og sier at han derfor ikke har fått fulgt prosessen så tett.

- Men hvis det er imamen selv som har lagt ut denne informasjonen, så burde vel han vite hva som er en moské og ikke? Hva er egentlig forskjellen på dette og en moské
?

- Hvordan skal jeg forklare det. Det er først og fremst kulturforskjellen og de aktivitetene som skal være der. Vi har ikke tenkt å gjøre endringer på bygget, sier Zaman.

- Så et islamsk forsamlingslokale hvor det inviteres til bønn fem ganger om dagen er ikke en moské? Skjønner du at folk blir forvirret når dere i tillegg kaller dere for Fjell moské
?

- Ja, men om vi går i et festlokale og ønsker et stillerom for å be, så blir det ikke en moské av den grunn. 

PÅ DØRA: Moske-planene er hengt opp på inngangsdøra til Fjell Moské i dagens lokaler

- Folk skal ikke bekymre seg

Zaman forteller at han ikke mener borettslagets skepsis vil være noe hinder for å kjøpe eiendommen.

- Moskeén brukes av over 40 nasjoner, og er ikke bare for en gruppe. Vi har snakket med dem og fortalt hva vi driver med og hvorfor vi ønsker å kjøpe. Når vi samles der så ber vi der, men det vil også være leksehjelp og folk som gifter seg der, sier Zaman.

- Det finnes også moskéer som har andre aktiviteter enn å be? Forstår du om noen tenker at dette bare er å dekke over at det egentlig er en moské det er snakk om?

- Folk skal ikke bekymre seg, og jeg håper de blir fornøyd. Vi vil være åpne for alle og lærer bort at man skal ha respekt for alle religioner og mennesker, sier Zaman.

Utifra hva Fjell Moské selv har postet på sine Facebooksider, fremstår imidlertid formålet som tydelig. Selv i et oppslag som både er postet på Facebook og hengt opp på døra på dagens lokaler, siteres et vers fra koranen om å bygge moské, til tross for at det over omtales som «islamsk kultursenter»:

Dette har Islamic Culture Society lagt ut på sine Facebooksider:

Powered by Labrador CMS