«Miljøskulpturen» tålte ikke vinteren
Mange observante drammensere har spurt seg om «Skynja», som skulle vise et sanntidsbilde av luftkvaliteten i Drammen med LED-lys, ikke fungerer som den skal. Det gjør den ikke. Og reparasjonene lar vente på seg.
STRØMSØ: - Dette er vi veldig klar over dessverre. Om lysene ikke har tålt vinteren eller hva som har skjedd vet vi ikke med sikkerhet, men problemene startet en gang på nyåret, forteller prosjektleder Lena Hillestad til DRM24.
Kommunens prestisjeprosjekt til 500.000 kroner ble åpnet med brask og bramm i mai i fjor. Men da vinteren kom og det gjaldt som mest med tanke på luftforurensning, sviktet altså teknikken.
- Det fungerte bra inntil vinteren kom, men vi hadde jo en lang periode med bra luft i høst så da var det ikke så mye som skjedde. Det er klart det er akkurat nå det er veldig spennende å følge med når fargene endrer seg, forteller Hillestad.
Problemer med LED-striper
Kommunen er i dialog med leverandøren om problemet, som innebærer at deler av LED-stripene som er montert på aluminiumssøylene lyser konstant rødt, istedenfor gult eller lilla, som skal indikere luftforensningen. Dermed blir det et litt glorete juletre-preg over lysbildet.
- Visningen av mengdeforholdet mellom lys og mørk farge (god og dårlig luft), er fremdeles riktig. Det er de små, røde prikkene som dukket fram uventet på lysene, som forstyrrer inntrykket, sier Hillestad.
Det har også kommet rapporter om at hele skulpturen tidvis har vært helt mørklagt.
- LED-lysene skal byttes, men vi må vente til det blir varmere og mindre snø. Den skal bli fin igjen, men det har vært mye læring her for å si det sånn, sier Hillestad.
Hun understreker at det er snakk om et innovasjonsprosjekt for å teste ut om det ville la seg gjennomføre å bevisstgjøre drammenserne på luftkvaliteten.
Det er imidlertid langt fra første gang Drammen kommune støter på problemer med LED-lys til utendørsbruk. Lysstripene langs Øvre Sund Bru har i mange år fått problemer vinterstid med at hele eller deler av lysene faller ut.
Disse leserbildene viser både utslaget av ulike modus-innstillinger på skulpturen samt feil på LED-listene:
Forvirring om lys
Uavhengig av feil på LED-lysene, har skulpturen skapt en del forvirring grunnet måten den er innrettet på. Årsaken kan ifølge Hillestad være at den har tre ulike innstillinger for å vise luftkvalitet.
Det er nemlig ikke sånn at den gradvis endrer seg fra gult til lilla avhengig av forensning, som man kanskje skulle tro.
- De tre ulike innstillingene fungerer slik at det er sirkler på søylen med gult og lilla, som blir gradvis større eller mindre avhengig av god eller dårlig luft. I tillegg er det en funksjon med lilla prikker i det gule som skal illustrere partiklene i lufta, og en tredje innstilling hvor søylene beveger seg for å skape litt liv, sier Hillestad.
Forøvrig var utgangspunktet at fargene skulle endre seg fra grønt til rødt, men det fikk man ikke tillatelse til av veimyndighetene fordi den kunne forveksles med trafikklys i nærheten. Og blått ble utelukket av hensyn til forveksling med utrykningskjøretøy.
En annen myte som etter hva DRM24 erfarer har oppstått, er at skulpturen viser luftkvaliteten der den står, i krysset Bjørnstjerne Bjørnsons gate/Telthusgata. Det gjør den ikke. Luftkvaliteten som illustrereres er beregnet utifra data fra tre luftmålestasjoner ved henholdsvis Vårveien og Bacheparken i Rosenkrantzgata, samt Bangeløkka.
- Det har noen andre, mindre tekniske utfordringer også, men det er noe som datafolkene har fulgt opp fortløpende. Vi beklager selvfølgelig problemene som har oppstått, sier Hillestad.