VED HATTEN BARNEHAGE: MDG-leder Arild Hermstad og Lan Marie Berg besøkte før helga Mjøndalen og Drammen MDG's førstekandidat Cathrin Janøy, her ved flomrammede Hatten barnehage i Mjøndalen.

MDG: - Må få mer penger til klimatilpasning

MDG-toppene besøkte dem flomrammede områdene i Drammen med beskjed om at stat og kommune må stille opp i større grad for kommunenes - og huseiernes evne til å tilpasse seg til et nytt klima.

Publisert Sist oppdatert

EIKER: Turen gikk blant annet til Røde Kors i Mjøndalen, en berørt privat hustand og flomsikringen kommunen hadde satt ut

- Det gjør inntrykk å se skadene flere lokale beboere opplever, og høre bekymringene de sitter med. Nå får vi bare håpe at dette går over så raskt som mulig, og at færrest mulig opplever skade på eiendommen sin, uttaler Lan Marie Berg.

MDG-trioen besøkte også huseier Karin Høgmoen som har fått flommen helt opp på tomta si i Kroksløkka.

Frivilligheten viktig ved flom

- Det var veldig fint å få en orientering fra Røde Kors om det viktige arbeidet de gjør. Frivilligheten spiller en utrolig viktig rolle i krisesituasjoner, og disse som nå stiller opp for lokalsamfunnet og berørte beboere fortjener all heder og ære for det viktige arbeidet de gjør., uttaler Lan Marie Berg.

MDG-leder Arild Hermstad mener det er viktig at man gir frivilligheten bedre vilkår så de med trygghet kan mobilisere i fremtiden.

- Røde Kors har også fortalt at manglende lønnskompensasjon for frivillige gjør at mange ikke kan ta fri fra jobben, og at de kan risikere å ikke få nok folk på plass i krisesituasjoner. Det vil være en investering i sikkerheten til samfunnet, og er en sak Stortinget bør se på for å sikre forutsigbarhet for frivilligheten i hele landet.

MDG besøkte Røde kors i Nedre Eiker for å høre hvordan de bidrar med blant annet utdeling av sandsekker og annen beredskap.

Trenger mer midler til klimatilpasning

MDG mener Mjøndalen har gjort mye riktig de siste årene gjennom ulike flomsikringstiltak, og dette har bidratt til at skadene nå er mindre enn de ellers ville vært.

- Det viser viktigheten av å investere tilstrekkelig i forkant av krisene. Da skåner vi både mennesker og verdier for skade i fremtiden, sier Hermstad.

De mener at kommunene trenger økt bistand i tiden fremover for å sikre sine lokalsamfunn med flere klimatilpasningstiltak.

- Regjeringen kan ikke legge ansvaret alene på kommunene uten å øke midlene de får til klimatilpasning, slik status dessverre er i dag. Når Miljødirektoratets pott for kommuners mulighet til økt kompetanse og kunnskap rundt klimatilpasning i dag kun har 6,4 millioner å dele ut for hele landet, sier det seg selv at det må mer penger på plass. Hver eneste krone vi investerer i klimatilpasning kan lønne seg i enda større grad på sikt, sier Land Marie Berg.

Herstad sier MDG vil arbeide for at staten stiller opp i større grad for kommunenes evne til å tilpasse seg til et nytt klima.

- Det må på plass krisemidler for de mest umiddelbare tiltakene som trengs i hele landet, og det må sikres langt flere midler i fremtidige statsbudsjett til flomsikring, ivaretakelse av natur og andre tiltak for å sikre lokalsamfunn.

Vil ha lokal støtteordning

Lokallagsleder Cathrin Janøy tar initiativet til en kommunal støtteordning for klimatilpasning under klimafondet.

Et slikt fond kan blant annet husholdninger og lokalt næringsliv for å gjennomføre tiltak på egen eiendom.

- Det er også viktig for oss å arbeide for at det gode klimatilpasningsarbeidet som er gjennomført videreføres og at sårbare punkter i kommunen forbedres i årene fremover. 

Powered by Labrador CMS