Matprisveksten fortsetter å avta

Årsprisveksten på matvarer og alkoholfrie drikkevarer fortsetter å avta og endte på 4,5 prosent i august. Det viser den siste konsumprisindeksen fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Publisert Sist oppdatert

NORGE: Avtagende kostnadsvekst og mindre prisøkninger på en del importerte varer har bidratt til at prisveksten nå er på vei ned.

- På samme tid i fjor var matprisveksten dobbelt så høy, som følge av store kostnadsøkninger i kjølvannet av krig og energikrise i Europa. Prisveksten har deretter gradvis avtatt, i takt med at energi- og råvareprisene har kommet ned på mer normale nivåer, sier Bendik Solum Whist, bransjedirektør for dagligvare i Hovedorganisasjonen Virke.

På sitt høyeste, i juni 2023, var årsprisveksten på mat og drikke 13,5 prosent i Norge. Til sammenlikning nådde Danmark sin topp på 16,7 prosent allerede i august 2022, mens Sverige nådde sin topp på 22,6 prosent i februar 2023.

- Prisveksten kom tidligere i våre naboland, som også opplevde et høyere toppnivå, men prisveksten begynte også å avta tidligere hos våre skandinaviske naboer. Det er gledelig å se at prisveksten nå begynner å avta også her hjemme, sier Whist.

Blant varegruppene som bidro til å holde prisveksten oppe i august, finner vi blant annet sjokolade, olivenolje, fisk og egg. En kraftig prisoppgang på kakao på verdensmarkedet i 2024, er blant årsakene til at sjokolade er blant varegruppene som har steget mest det siste året.

Powered by Labrador CMS