Slår alarm om guttegjeng: Driver vold, ran og trusler
En gjeng tenåringsgutter har over lang tid terrorisert andre ungdommer i Drammen, og foreldre føler seg maktesløse i møte med politiet. Nå har de sendt brev til byens politikere.
DRAMMEN: - Vi er en stor gruppe foreldre, som prøver å nå ut til deg
som ordfører samt dere politikere Drammen kommunestyre i en fryktelig vanskelig
og fullstendig uholdbar situasjon, skriver en av foreldrene i brevet, som er signert omlag 100 foresatte.
De beskriver det som skal være en velkjent guttegjeng med tre lederskikkelser født i 2007, som over tid har gjort det utrygt å ferdes i flere sentrale deler av Drammen samt på lokale togstrekninger.
Gjengen skal drive med ran, vold, trusler og utpressing. Flere av de aktuelle hendelsene er tidligere omtalt av DRM24. Senest før helga ble noen fra miljøet tatt med balltre etter å ha oppført seg truende på Strømsø Torg.
- Ukentlig og i perioder daglig har denne gjengen utsatt
andre mindreårige for væpnet ran,(ved bruk av kniv) trusler og tildels grov
vold. Mange av hendelsene har blitt skrevet om og delt av fortvilte foreldre i
sosiale medier, og antallet hendelser er både voldsomt og eskalerende, uttaler foreldrene i brevet.
Senest forrige uke skal flere ungdommer ha blitt utsatt for både vold og
ran, utført av samme gjeng.
- Tør ikke anmelde av frykt for hevnaksjoner
- Ut ifra hva vi får fortalt, tør de fleste ofrene ikke å
anmelde. Heller ikke foreldre tør anmelde, i frykt for hva som kan skje i form
av hevnaksjoner og represalier. Mange av ofrene blir tatt bilde av, og får
trusler om hevn om de forteller noen om hva som har skjedd, står det å lese i brevet.
Ifølge foreldrene er det mange barn og unge som nå er livredde og ikke tør å ferdes i aktuelle områder av frykt for gjengen.
- Dette er et rop om hjelp som ikke kan ignoreres. Det skal være TRYGT å ta toget, dra på kino, ta en tur på Drammensbadet, og generelt kunne være ute med venner og få lov til å oppleve ungdomstida sånn den bør være. De tør ikke dra til Drammen. Tør ikke dra på kino. Tør ikke ta tog. Tør knapt nok bevege seg ute etter klokken 18.00.
Politiet bekrefter miljøet
Ifølge foreldrene har man mange ganger kontaktet politiet om gjengen og hendelsene de står for.
- Svaret er stort sett det samme; De er fullstendig
klar over både situasjonen og hvilke gutter det gjelder, men de får ikke gjort
annet enn å kontakte foreldrene deres og barnevernet, skriver foreldrene.
Og der stopper gjerne saken. Nå krever de at politiet sammen med barnevernet og byens politikere finner en løsning.
Leder for forebyggende avdeling i Drammen, Geir Oustorp, bekrefter overfor DRM24 at de kjenner til den aktuelle grupperingen og mange av hendelsene som foreldrene beskriver.
- Det er en del kjente 2007-ere vi har utfordringer med. Det inkluderer ran, vold og trusler. Vi etterforsker daglig saker som omhandler dette miljøet og har også ukentlig mistenkte ungdommer i denne alderen inne til avhør.
Etter hva DRM24 erfarer dreier det seg om ungdom med innvandrerbakgrunn hjemmehørende i Drammen. Mange av hendelsene blir filmet og delt i sosiale medier. Ifølge Oustorp er det beslaglagt våpen som for eksempel kniver og balltrær på ungdommene i miljøet.
- En tøff sommer
Ifølge Oustorp viser straffesakstallene at det har vært en tøff sommer i Drammen med en oppsving av ungdomskriminalitet. Mye av det kan tilskrives den aktuelle grupperingen.
- Det er noen få som står for mye av dette. Vi har vært kjent med disse over en tid, og har tidligere samhandlet med ungdomsskole, nå med videregående skole etter at de har begynt der.
- Hvis man er over den straffbare lavalder og begår ran og grov vold bør vel det få andre konsekvenser enn en prat med barnevernet?
- Ja, og det skjer. Flere av disse forholdene innebærer i utgangspunktet fengselsstraff. Nå er det sånn at disse akkurat har blitt 15 år, så vi har ikke kommet helt dit enda. Men om det baller på seg blir det en prat med dommeren og ikke barnevernet, sier Oustorp.
Han kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av at politiet ikke tar sakene på alvor.
- Det er helt sikkert noen som ikke føler at de har fått den hjelpen de skulle ha fått, og som følge av alder involveres barnevernet før sakene eventuelt havner i rettssystemet. Inntil videre er det ingen av disse som er sperret inne og selv om de skulle bli dømt er de så unge at ikke nødvendigvis havner i fengsel, men får en annen reaksjon fra dommeren, sier Oustorp.