Kan ha funnet Norges eldste steinsamling:
– Herregud, det er helt vanvittig
Historisk funn i kjelleren på Drammen videregående!
DRAMMEN: Stor var overraskelsen da seks elever ved Drammen videregående skole fant en haug med gamle steiner i skolens krypkjeller, skriver Buskerud fylkeskommune i en pressemelding.
– Herregud! Det er helt vanvittig, sier lærer Ellen Lindquist ved Drammen videregående.
– Elevene skulle rydde i krypkjelleren da de oppdaget alle steinene. De bar dem så ut og vi fikk da steinene i nærmere øyesyn. Da oppdaget vi en lapp med spesiell håndskrift der det stod “Blyglans 1662”, forteller hun videre.
Læreren forklarer at det var flere små esker med lapper der det stod ulike årstall.
– Det var i forbindelse med "One Day of Solidarity", der elever donerer et dagsverk til skolens samarbeidsprosjekt Maisha Nairobi, at den omfattende steinsamlingen ble avdekket, forklarer hun.
– Spennende mysterium
– Vi skjønte fort at dette var spesielt og kontaktet Jørn Hurum ved Naturhistorisk museum i Oslo.
Han ble så interessert at han satt seg i bilen og kom til skolen vår med en kollega fra museet.
– Det er et veldig interessant og spennende funn! Det er mange steiner, mellom 300 -400, og noen av dem er trolig veldig gamle. Det kan være Norges eldste steinsamling, sier professor Jørn Hurum ved Naturhistorisk museum i Oslo.
Hvor lenge steinene har ligget i krypkjelleren og hvordan de kom dit, er det foreløpig ingen som vet.
– Steinene bar preg av å ha ligget fuktig og vannskadd over lang tid, så det blir litt av et puslespill å fastslå alderen på steinsamlingen, fortsetter professoren som gleder seg til å gjøre nærmere undersøkelser av steinsamlingen.
– Dette er en studiesamling som har blitt supplert mange ganger, men enkelte av prøvene har gamle etiketter som er veldig spennende, sier professoren.
Oppbevares i minus 40 grader
Hurum og kollegaen har tatt med seg steinene tilbake til museet i Oslo. Der skal de oppbevares veldig kaldt i noen uker.
Fryseren holder minus 40 grader for å ta knekken på mugg og skadedyr slik at steinene sikres best mulig bevaring.
– Alt ligger i karantenefryser og skal videre konserveres etter jul. Mugg dekker en del av papirlappene og skjeggkre har spist på de. Alt har tydelig vært under vann på et tidspunkt, fortsetter han.
En teori er at steinsamlingen antakelig kom til Drammen videregående fra Kongsberg, og skulle til Naturhistorisk museum allerede på 1800-tallet.
Samlingen "forsvant" og har nå altså dukket opp igjen nesten 200 år senere.