Hyttefolk kommer til innbrudd og vannskader i påsken
Ødeleggelser fra frost og innbruddd er det første som møter mange på hytta i påsken, ifølge forsikringsselskapet If.
NORGE: I løpet av fjoråret fikk forsikringsbransjen inn 1167 saker om hytteinnbrudd. Det viser tall fra Finans Norge. Det er en økning på 4,8 prosent fra 2023.
Verdiene som ble stjålet og skadene ved hytteinnbruddene i fjor utgjør 42 millioner kroner.
Påskeuka er for mange første gang de er på hytta etter vinteren. Enkelte møter frost- og vannskader, hærverk og tyveri når de låser opp.
– Påsken er alltid en tid hvor vi får inn meldinger om at det har vært innbrudd på hytta i løpet av vintermånedene. Mange oppdager også at rør har sprunget lekk på grunn av frost. Da kan vannskadene være store, sier skadesjef for eiendom i If, Benedicte Veum.
Stjeler det rareste
– Ved hytteinnbrudd er det dessverre ofte en del ødeleggelser utover selve tyveriene. Ikke sjelden bor og overnatter tyvene en tid også, og bruker hytta eller fritidshuset på en hard måte, sier Veum.
Beliggenhet nær motorveier gjør fritidshus og kysthytter mer sårbare for innbrudd enn hytter på fjellet, viser en analyse av innbruddstall If tidligere har gjort.
Spennet i hva som blir stjålet fra norske hytter er stort, og skiller seg ofte fra innbrudd i boliger.
– Vi i If har fått inn meldinger om alt fra vedstabler til filleryer og dyner som er blitt stjålet. På hytter er det ofte praktiske bruksgjenstander som blir tatt, til forskjell fra tyverier fra boliger. I boliger er gjerne smykker, mobiltelefoner, datamaskiner og eventuelle kontanter på toppen av tyvenes ønskeliste, sier Veum.
– Mange hytter har i dag svært høy standard, og det forsvinner en del dyr hjemmeelektronikk, som TV-er og stereoanlegg, fra hyttene. Til forskjell fra boliger, hvor tyvene ofte prioriterer små og kostbare gjenstander, har hytteinnbruddstyvene gjerne lenger tid på seg og kan jobbe i ro og mak. I mange tilfeller kan de også kjøre bilen helt fram til døra, sier skadesjefen i If.
Stor økning i vannskader
9710 hytter fikk vannskader i fjor, med ødeleggelser for 605 millioner kroner. Det går fram av bransjetall fra Finans Norge. Skadebeløpet er 28 prosent høyere enn i 2023.
– Et godt skadeforebyggende råd: Husk på skru igjen hovedvannkrana og stoppe vanninntaket til hytta når du ikke er der. Da er mye gjort for unngå skader, sier Veum.
– Hytteeiere som ikke er jevnlig på hytta si gjennom vinteren, bør sikre seg at noen ser etter den likevel. En hyttevenn er noen som kan hjelpe deg med å passe litt på hytta og se til den av og til gjennom vinteren. Ved et slikt enkelt tilsyn får du raskt beskjed om det er mye snø på taket, om det har vært vannlekkasje eller at noen har brutt seg inn i hytta, sier Veum i If.
Med en hyttevenn vil skadene oppdages raskere, og dermed blir de ikke så store.
Godt naboskap hjelper
Har du hytte på et hyttefelt, kan det være lurt å alliere seg med hyttenaboer. Ligger hytta litt mer for seg selv, er et godt alternativ å sjekke om noen fastboende kan ta en tur innom av og til, mener skadesjefen i If.
– Flere gårdbrukere har dette som et tjenestetilbud, og tar i tillegg på seg slikt som måking av vei til hytta og måking av taket. I tilknytning til de store hyttelandsbyene finnes det også vaktmestertjenester, sier Veum.