Ordfører Adrian Tollefsen med nyrestaurert kjede sammen med gullsmed Rita Dammen og banksjef Pål Strand.

Høytidelig overrekkelse av nyoppusset kjede på rådhuset

I dag var tiden kommet for en ganske så høytidelig seanse på ordførerens kontor. Anledningen var at Øvre Eikers ordførerkjede etter fem måneder var pusset opp til fordums prakt.

Publisert

ØVRE EIKER: Oppussingen er gitt som gave til Øvre Eiker kommune fra Sparebanken Øst og til stede var bankdirektør Pål Strand, gullsmed Rita Dammen, kommunedirektøren og politisk sekretariat ved Majken Røsnes Skjelbred og Yuliia Shevchenko.

Ordførerkjedet som institusjon

Med unntak av en håndfull norske kommuner har de fleste kommuner i dag et ordførerkjede. Ordførerkjedet er et synlig symbol på kommunestyrets og ordførerens makt og myndighet, og bæres av kommunens øverste valgte leder. I motsetning til hva vi kanskje skulle tro, er ordførerkjedet nok så ungt her til lands, og vi antar at det først var 11. juni 1948 at Norge fikk sitt første kjede i Mandal.

Tradisjonen kommer fra de britiske øyer, hvor ordføreren bærer et slikt kjede. Etter britisk praksis bærer også kanadiske, australske og newzealandske ordførere ordførerkjeder. Skikken spredte seg også utenfor Samveldet, til Tyskland i 1808, til Nederland ved kongelig resolusjon i 1852 og til Norge etter at ordføreren i Mandal fikk det i gave i 1948.

Her er det mange fine og vanskelige detaljer kan både ordfører og Majken på politisk slå fast.

Gitt i gave på ny

Som for mange andre ordførerkjeder er også dette kjedet skjenket kommunen i gave. Det største bidraget ble gitt fra daværende Eiker Sparebank, nå Sparebanken Øst. Bidrag ble også gitt fra Buskerudbanken, Øvre Eiker Håndverks- og Industriforening og Sykepleierforbundet.

– Veldig gledelig er det at Sparebanken Øst tok fatt på oppgaven ved å bekoste oppussingen av ordførerkjedet, og igjen kunne overlevere smykket til Øvre Eiker kommune sammen med gullsmed Rita Dammen, sier ordfører Adrian Tollefsen.

Dette kjedet er laget av gullsmed Ernst Tande i Hokksund antagelig i 1978/1979 med bistand fra sønn og gullsmed Åge Tande og inneholder foruten bidragsyternes logo en miniatyr av klokketårnet ved Fossesholm og kommunens kommunevåpen i gull. I prosessen har Åge Tande bidratt som rådgiver.

I gull, sølv og emalje skal kommunen styres

Vi kan med sikkerhet si at dette kjedet er ett av landes mest forseggjorte – og kostbare. Gullsmed Dammen tok forsamlingen gjennom restaureringsarbeidene over en kaffe kopp og kunne blant annet fortelle at arbeidet ble større enn forventet.

– Først av alt er ordførerkjedet i massivsølv. Symbolene på kjedet er laget i gjennomgående gull, og bakgrunnene i rødt bak symbolene er emaljerte flater, som har vært svært krevende å gjenskape, kunne gullsmeden selv fortelle.

Dammen kunne videre fortelle at den vanskeligste fargen å skape i emalje er nettopp rød, og at det her måtte kalles på eksperter i Oslo som i andre generasjon mester dette faget.

Dammen kunne videre fortelle at når alle skadene var reparert og skiltene var re-emaljert, så ble alle delene i kjedet forgylt på nytt før montasje. Til slutt ble det påsatt en nakkebøyle til erstatning for den nakkekjetting som hadde skapt hodebry i ordets rette forstand for så mange ordførere.

Konklusjonen er altså med dette for øyet, at Øvre Eiker kommune har ett av landets mest forseggjorte og edle kjeder. Ingen ting ved kjedet er maskinelt fremstilt, det er ekte håndverk fra far og sønn Tande i Hokksund.

Tilbake til fordums prakt

Etter overrekkelsen og prøvningen, kunne ordføreren konstatere at dette arbeidet var utført på best mulige måte og at Øvre Eiker kommune er svært takknemlig for arbeidet som er nedlagt av gullsmed Rita Dammen, gullsmed Åge Tande og bidraget fra banken.

– Jeg må si jeg er stolt av arbeidet som er gjort og ordførerkjedet har nå gjenoppstått i all fordums prakt, forteller Adrian Tollefsen.

Han forteller at han er svært glad for bidraget fra Sparebanken Øst, fordi Øvre Eiker kommune ikke ville ha hatt anledning til å bruke penger på et slikt stykke arbeide.

– Øvre Eiker kommune er i en vanskelig økonomisk situasjon og når Øvre Eiker først har et kjede mener jeg det påhviler oss å holde et slikt smykke i orden, sier Tollefsen.

Ordføreren viser videre til at kjedet bærer i seg en historie og en verneverdighet som vanskelig kan prises både affeksjonsmessig og verdimessig, og slik sett er denne gaven svært kjærkommen for kommunen.

Og hva kostet kjedet så kjedet å pusse opp? Vel – det er et forhold mellom kunstneren og banken, men hadde kommunen skulle kjøpe et tilsvarende kjede i dag, ville det koste nærmere en halv million kroner fra idé til ferdig kjede.

Ordføreren kan med dette «permittere» ordførerkjeden han har båret den siste tiden og som er laget av kjetting fra en lokal jernvarehandel.

Powered by Labrador CMS