Høyeste sykefravær i Buskerud på 15 år

I 2. kvartal 2024 var det legemeldte sykefraværet på 6,0 prosent i Buskerud. Det er en økning på 5,4 prosent sammenlignet med samme periode i 2023, melder NAV Vestviken.

Publisert Sist oppdatert

BUSKERUD: Det legemeldte sykefraværet i Buskerud økte fra 5,7 prosent i 2. kvartal 2023 til 6,0 prosent i 2. kvartal 2024. Dette er det høyeste legemeldte sykefraværet i et 2. kvartal siden 2009, da Norge var preget av svineinfluensa.

Det var diagnosegruppen sykdommer i nervesystemet tett etterfulgt av psykiske lidelser som sto for den største økningen i sykefraværet i Buskerud. Blant sykdommer i nervesystemet utgjorde enkeltdiagnosene «hodepine» og «migrene» 43 prosent av diagnosegruppen.

Tilsvarende for diagnosegruppen psykiske lidelser var det enkeltdiagnosen «psykiske symptomer/plager» som økte mest i 2. kvartal, og den utgjør nå 23 prosent av gruppen psykiske lidelser. Diagnosen brukes blant annet om utbrenthet, men også andre tilstander og sitasjoner i livet som kan gi psykiske utfordringer.

Sykdommer i luftveiene var i 2. kvartal kun den sjette største diagnosegruppen. Her var andelen tapte dagsverk nå tilbake på omtrent samme nivå som før pandemien.

Tapte dagsverk og diagnosegrupper

Det legemeldte sykefraværet i 2. kvartal representerte 396 381 tapte dagsverk i Buskerud. Det var innen diagnosegruppene muskel-/skjelettlidelser (33,6%), psykiske lidelser (27,1%), andre lidelser (7,9%) og allment og uspesifisert (7,8%) at vi så den største andelen tapte dagsverk.

 Innen diagnosegruppene sykdommer i nervesystemet, sykdommer i fordøyelsesorganene og psykiske lidelser økte andelen tapte dagsverk i 2. kvartal med henholdsvis 7,1 prosent, 6,4 prosent og 5,4 prosent sammenlignet med samme kvartal året før.

Innen øvrige diagnosegrupper er andelen tilnærmet uendret eller vi ser en nedgang. Diagnosegruppene med størst nedgang i andelen tapte dagsverk var sykdommer i luftveiene (-11,9%) og svangerskapssykdommer (-9,1%).

Geografiske forskjeller

Det er store forskjeller i sykefraværet mellom de ulike kommunene i Buskerud. Det høyeste sykefraværet hadde Rollag og Flå, begge med 6,9 prosent, etterfulgt av Ringerike med 6,7 prosent, Modum med 6,6 prosent og Øvre Eiker med 6,5 prosent.

Kommunene med det laveste sykefraværet var Krødsherad med 4,5 prosent og Kongsberg med 4,6 prosent.

Powered by Labrador CMS