Høstferieutfarten: Disse dagene bør du beregne ekstra tid

Hundretusener av nordmenn skal på høstferie, og svært mange reiser til eller fra Avinors flyplasser. – Vårt viktigste råd er gode forberedelser og å senke skuldrene.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Høstferien er rett rundt hjørnet, og gjennom de to neste ukene skal nærmere 2,2 millioner passasjerer reise gjennom Avinors største flyplasser som omfatter Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger lufthavn, utaler Avinor i en pressemelding.

Høstferien avvikles i uke 40 og 41, avhengig av hvor i landet du bor.

- Det er fredagene og søndagene disse to ukene som blir de travleste, og vi når en topp søndag 6. oktober når de to ferieukene krysser hverandre. Oslo lufthavn får den travleste dagen av samtlige flyplasser førstkommende søndag med over 95.000 passasjerer, forteller Thorgeir Landevaag, direktør for landets fire største flyplasser.

Høstens feriefavoritter

Blant utlandsfavorittene er London, København, Gran Canaria og Chania, i tillegg til en rekke innlandsdestinasjoner.

- Det er mange som skal reise utenlands, og det er storbyferie og siste rest av sommer som peker seg ut som feriefavoritter. I tillegg starter sesongen i nord for ankommende nordlysturister. Den store andelen utenlandske reisende til Norge som skal på «coolcation» gjør at vår utfartsperiode blir lengre, og høstferien avløser sommersesongen dette året.

Landevaag forteller at flyplassene er godt forberedt for inntoget av reisende:

- Det blir travle uker, men vi er godt vant med dager med langt over 90.000 passasjerer etter en sommersesong som har strukket seg langt ut i september med tanke på høye trafikktall, sier Landevaag.

Husk å sjekke bagasjereglene

I høstferien er det også mye spesialbagasje, da flere årstider møtes.

– Noen skal til syden, noen skal spille en siste golfrunde og andre skal på høstjakt eller fjelltur. Sjekk på forhånd hvor mye, og hva slags bagasje du har inkludert i billetten din, avslutter Landevagg.

Han oppfordrer også de reisende til å beregne god tid til og på flyplassen.

- Det er høstferieutfart også på veiene, så legg kø i beregningen, sjekk om det pågår veiarbeid og at togene går i rute slik at du ankommer flyplassen i tide. Da får du en langt bedre start på ferien din.

PS: Høstferien for fylkene Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold, Agder, Nordland, Troms og Finnmark og Svalbard er i uke 40.

Powered by Labrador CMS