Her vil MDG ha regnbuegate i Drammen - og det fort!
- Hadde vært utrolig gøy med offisiell åpning under Pride-paraden i august.
STRØMSØ: DRM24 omtalte først initiativet fra Janøy i fjor, hvor MDGs gruppelederen tok til orde for å etterligne Oslo's variant som så dagens lys etter terrorangrepet mot London Pub i fjor.
Nå har Janøy tenkt litt grundigere på saken, og funnet ut hvor MDG mener at Drammen bør få sin egen variant: I Tollbugata.
- Vi vil stå opp for mangfoldet i byen, og det synes jeg er viktige verdier å forsvare alles rett til å delta i felleskapet. Dette er viktig å markere også i Drammen, og jeg kan nesten ikke tenke meg noe bedre sted å ha dette enn nettopp her, sier Janøy til DRM24.
- Det er vel ingen som er bedre på å gi utrykk for et mangfoldig og rikt kulturliv enn man gjør her i Tollbugata, sier Janøy.
Avgjørende for at MDG nå fremmer forslaget er imidlertid at de fikk uforbeholden støtte fra de næringsdrivende i gata.
- Rekord Bar, Criollo, Frukt&Grønt og Retropiken har eierskap til livet i denne gata og pågangsdrivere for det som skjer her. Vi er glade for støtten fra dem og er sikker på at dette er noe som flere vil ta godt imot, sier Janøy.
Tar opp saken i kommunestyret
Janøy forventer å få bred oppslutning om forslaget blant byens øvrige politikere, og vil i forbindelse med revidert budsjett i juni foreslå å sette av midler som trengs for å kunne få satt forslaget ut i livet i ekspressfart.
- Det hadde vært utrolig gøy å hatt det klart til Drammen pride 11.-13.august. Det hadde vært perfekt å markere åpningen av regnebuegaten under Pride-paraden, sier Janøy.
- Har du noe formening om hva dette vil koste?
- Det vil så kart koste å etablere og vedlikeholde, men det er naturlig at man investerer litt i de gåtene vi har, slik som man også gjøre på Bragernes. Og så må man ha en prosess for å utrede hvordan det skal bli best mulig, og ikke bare at vi henter fram noe maling og gjør dette helt tankeløst, sier Janøy.
Praktiske spørsmål
Det er imidlertid noen praktiske spørsmål som må hensyntas. Blant annet hvordan man kan sikre seg at fargen «sitter» på underlaget.
Det tok ikke mange dagene etter at Rosenkrantz gate i Oslo var nymalt i alle regnbyens farger, før den var ødelagt. Årsaken skal ha vært at det var brukt vannbasert maling, og trafikken slett vekk fargene i ekspressfart.
- Men dette tenker jeg er sekundære problemstillinger, sier Janøy.
Hun påpeker at man har regnbuegater som fungerer som både gågater og sykkelgater også andre steder i Europa
Hvor lang strekning som bør fargelegges i Tollbugata som går helt fra Strømsø Torg til Rundtomsvingen er en annen sak. Her mener Janøy og de øvrige næringsdrivende at det ville vært naturlig å fargelegge området som i dag er skiltet gågate, det vil si fra Strømsø Torg og bort til gamle Engebret Sko.
Tror det blir positivt for trafikksikkerheten
Dette vil også bidra til å skape et klarere skille for gågata hvor det er mye ulovlig motorisert ferdsel, mener de næringsdrivende. Det er i dag kun tillatt med varelevering på formiddagen.
- Det blir jo en investering på flere områder i form av en mer trafikksikker vei også. De andre tiltakene som er gjort har hatt begrenset effekt, påpeker Criollo-sjef Odd Arild Ringen.
- Dette er jo byens mest trafikkerte gågate. Og så er det en fargerik gate allerede, og en gate som alltid har hatt et stort mangfold, så hvorfor ikke, skyter, Frukt & Grønt-sjef Jon Christian Thomassen inn.
Sunniva Ferrada fra Retropiken har også sett seg lei på alle som ikke respekterer gågate-skiltingen.
- Dette vil helt klart få folk til å tenkte seg om en ekstra gang før man kjører inn.
Thomas Innstø fra Rekord Bar stiller seg også bak regnbuegate-forslaget fra Cathrin Janøy.