Muren på Løkmyrdammen er ett av flere kulturminner på Vestskauen.

Natur og kultur over Vestskauen

Vil du ha deg en trimtur i helga? Her kommer et forslag på en sykkeltur over Vestskauen. Den går i grensetraktene mellom de gamle kommunene Skoger og Sande, eller Drammen og Holmestrand som det heter i dag.

Publisert Sist oppdatert

HELSE: Mange av disse kilometerne går på skogsbilveier med grus som underlag, men det er uproblematisk med dagens sykler.

Ja, har du i tillegg el-sykkel, går dette som en drøm. Starter du fra Skoger kirke, går det i litt bølgende landskap fram til Svingen. Da er du ca. 120 moh, og turens høyeste punkt er rundt 460 moh. Hele sykkelrunden er til sammen på rundt 35-40 km.

Informasjonstavle og minnestein over Vestskogjegerne under 2. verdenskrig står ved Lauvkollmyra, omtrent på kommunegrensa mellom Holmestrand og Drammen.

Så godt som bilfritt

Vel, fra Svingen stiger det også litt oppover til Garås, før det igjen blir noen nedoverbakker til Andorsrud. Her ligger hovedkontoret til AS Selvik bruk, skogselskapet som eier over 64 000 dekar på Vestskauen.

Der skogsbilveinettet starter, er det låst bom, og her har ikke allmennheten adgang med motorkjøretøy uten tillatelse. Derfor er det så godt som bilfritt her inne i helgene, og denne idyllen har du helt fram til bommen ved Guriløkka ned mot Sande.

Skogseterstulen på Vestskauen.

Kulturminner på rekke og rad

Du følger skogsbilveien i retning Majordammen, men tar av veien som går sørvestover og etter hvert bratt oppover Grodalen til Saggravdal. Nå føler du kanskje at du er på ”toppen” av Vestskauen, men det er fremdeles noen stigninger igjen. Først kommer du til Løkmyrdammen med sin gamle steindemning, og vis a´ vis ser du hullet til Løkmyrtunnelen.

Den ble sprengt ut i 1917 for å få vannet over til Store Bergvann og reguleringen der i forbindelse med tømmerfløtningen i elva Gryta. Etter at du har passert Dammyr, ser du snart minnesteinen over Vestskogjegerne.

”Gutta på skauen” lå nemlig i celler i området rundt her under 2. verdenskrig. Nå er du snart på turens høyeste punkt før det kommer en etterlengtet nedoverbakke til Store Jøranvann. I lettkupert terreng passerer du Steinmyr. Her er det fint å ta ned til Montebello Arena og Sande, men ”vår” tur fortsetter i stedet forbi Skogseterstulen.

Gården Ødeskau ligger vakkert til ved foten av Vestskauen.

Leir for russiske krigsfanger

Det er for øvrig velegnet å ta en rast både ved Skogseterstulen, Store Jøranvann, Lauvkollmyra, Dammyr og Løkmyra. Etter Skogseterstulen går det igjen litt oppover, men snart slynger skogsbilveien seg nedover lia.

Om ikke lenge dukker Sandebygda og Sandebukta opp mot sør. På Guriløkka er det både minnestein, informasjonstavle og flagg der fangeleiren for de russiske krigsfangene lå i 1944-1945. I dag er det heldigvis fredelige tider, og snart er du nede i bebyggelsen under Vestskauen.

Etter å ha sykla over Vestskauen, åpenbarer endelig Sandebygda og Sandebukta seg.

Snart bare asfalt

I korte trekk følges Kalmoveien og Bolstadgata fram til Gallebergveien. Nå er det kun asfalt tilbake til Skoger kirke. Ingen tvil om at sykkeldekk triller lettere på slikt underlag, men du får noen stigninger på dette strekket også. Først opp fra Klevjerhagen, og deretter ei ny kneik etter å ha passert Drammens Uldvarefabrik.

Fabrikken ble i sin tid etablert av den initiativrike brukseier Willem Stibolt på grunn av kraftressursene fra Hammersborgfossen, og nevnte Stibolt er faktisk samme mann som etablerte AS Selvik Bruk i 1901.

Nå er du over i Drammen kommune igjen, og da er det like før du kun har den lange og rette Unelsrudlina å forsere tilbake til utgangspunktet ved Skoger kirke. I motvind er det seigt oppover her hvis du tråkker for egen maskin.

Et interssant kulturminne langs Gallebergveien.
Her gjelder det å holde til venstre hvis du er på sykkeltur over Vestskauen.
Som teksten på steinen forteller, Skogseterveien ble bygd for 24 år siden på Vestskauen.
Løkmyrtunnelen på Vestskauen ble sprengt ut i 1917 for å få vannet over til Store Bergvann og reguleringen der i forbindelse med tømmerfløtningen i Gryta.
Minnestein på Guriløkka over fangeleiren for russiske krigsfanger i 1944-1945.
På sykkeltur forbi Guriløkka en idyllisk augustdag. Det var langt fra noen idyll her for hundrevis av russiske krigsfanger i 1944-1945.
Gry Mile Jakobsen er fornøyd, endelig er det høyeste punktet på sykkelturen over Vestskauen nådd. Nå venter nedoverbakkene mot Store Jøranvann.
Powered by Labrador CMS