Galterud-rektor til sykehus etter ny skolebrann:
- Både elever og ansatte er redde
På seks uker har det vært like mange branner på ungdomsskolen - de siste gangene innendørs. Mandag måtte rektor Simon E. Jara på sykehus til observasjon etter å ha slukket en påsatt brann i garderobeanlegget.
FJELL: Jara var førstemann på stedet etter at brannalarmen gikk i Galterudhallen mandag ettermiddag. Når DRM24 snakker med han er han akkurat kommet hjem fra sykehuset.
- Jeg løp inn for å slukke med brannslange, og da veltet det ut sort røyk. Etter å ha blitt tatt i mot på akutten måte jeg ligge til observasjon, sier en hes Jara til DRM24.
Han forteller at Drammen Eiendom i ettertid har vært i hallen for å utbedre skader og sanere området.
- Det var helt nedsotet. Noen hadde tent på i en søppeldunke og lukket igjen døra til toalettet. Røyken hadde også trengt inn i ventilasjonsanlegget, forteller Jara.
En klasse som hadde gymtime i hallen ble evakuert. Ingen andre skal denne gangen ha fått skader, men før påske ble flere lærere sendt til legevakt etter en tilsvarende situasjon.
Brannvakter og strenge tiltak
Som følge av alle brannene på skolen, minst seks branner de siste seks ukene, hvorav de siste innendørs, har skolen har nå sett seg nødt til å innføre strenge tiltak i et forsøk på å unngå flere branner. Dette er trolig årsaken til at det denne gangen ble påtent inne i Galterudhallen.
- Utendørs ved returpunktet har vi fått installert lyskaster med sensor og kamera. Etter at dette ble gjort har det blitt slutt på det. Inne har vi nå to ansatte som går som brannvakter hele dagen for å fange opp eventuelle påsettelser. I tillegg får ingen elever gå på do uten inspeksjon for å unngå at noen tenner på der. Vi har også fjernet alle søppeldunker av plast, sier Jara.
- Situasjonen går naturligvis utover mange uskyldige elever, sier Galterud-rektoren.
Kan få alvorlige konsekvenser
Dersom brannene fortsetter, kan det få alvorlige konsekvenser for de som eventuelt blir tatt og er over den straffbare lavalder. Det kan også bli snakk om erstatningsansvar.
- Vi har flere i søkelyset som følges opp. Også etter denne brannen hvor det ble observert noen som løp ut av hallen kort tid i forveien, forteller Jara.
Han har ikke tall på antall branner som har vært på skolens område hittil dette skoleåret, men noen har allerede blitt utvist fra skolen som følge av slike tilfeller.
- Utfordringen er at vi ikke kan overvåke elevene med kamera, og en identifisering kan ikke bygge på antagelser. Man må ha bevis eller at noen blir tatt i gjerningsøyeblikket. Det er et stort bygg og vanskelig å være overalt hele tiden, sier Jara.
Noen saker blir anmeldt dersom man har en formening om gjerningsperson, andre ikke.
- De tilfellene man ikke har det blir stort sett uansett henlagt, sier Jara.
Frykter større brann
Nå lever både elever og ansatte i frykt for situasjonen som råder på skolen.
- Jeg er bekymret, og det er mange andre også. Både lærere, elever og foreldre. Det er fortvilende og trist at enkelte elever ikke greier å se konsekvensene av det man gjør og alvoret i det. Man frykter naturligvis at dette kan eskalere til mer dramatiske steg. Vi ønsker jo ikke at noen skal komme til skade, sier Jara.
Han er i tvil om hva som kan være motivasjonen for brannene.
- Rent rasjonelt klarer jeg ikke å forstå det. Men det handler åpenbart om noen som trenger hjelp, eller ikke har tatt imot den hjelpen man har fått. Vi registrerer også at dette er noe som filmes og legges ut på sosiale medier i etterkant, uten at det har bidratt til å gjøre idenfiseringen noe enklere, sier Jara.
Ifølge rektoren er det rutine at også barnevernet kobles inn i enkeltsaker som dette.