KAN BLI OVERSVØMT: Prognosene tilsier nå at E134 i Mjøndalen blir oversvømt, om elva stiger 35 centimeter over dette nivået fra ekstremværet tidligere i august. Her er vannstanden på cirka 3,15 meter, det var da omlag 10 centimeter igjen til veibanen.

Frykter flomtopp på 3,5 meter

Ferske prognoser tilsier høyere flomtopp enn under «Hans», opplyser Drammen kommune sent søndag kveld.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: - Det er stor usikkerhet i prognosene, men vannstanden ved Mjøndalen bru blir sannsynligvis høyere enn den var etter ekstremværet «Hans» tidligere i august, uttaler kommunen i en pressemelding.

Vannstanden vil være høy fram til og med onsdag 30. august, og toppen kan komme opp på rundt 3,5 meter.

Etter ekstremværet for tre uker siden snudde flomtoppen på 3,18 meter. Søndag ettermiddag nådde elva 3,12 meter ved Mjøndalen bru, men har siden gått ned til 2,95 meter. I likhet med under forrige flom vil vannstanden variere noe i forbindelse med flo og fjære, og elva er ikke ventet å kulminere før tidligst mandag.

Kan gå over flomvernet

Flomvernet som er satt opp langs Drammenselva, er dimensjonert til å håndtere et flomnivå på 3,5 meter over vannstanden i fjorden.

- Det betyr i verste fall at flomvernet ikke er tilstrekkelig for å hindre at vannet flyter inn i boligområder, uttaler kommunen.

- Situasjonen er veldig krevende, og det er viktig at alle forstår alvoret når er snakk om så store vannmengder. Det er viktig at ingen undervurderer flomfaren og gjør det de kan for å sikre egne verdier og seg selv. Forhåpentligvis vil flomvernet kommunen har satt ut, fungere godt også denne gangen. Men vi kan ikke se bort fra at vannmassene stiger over det nivået som flomvernet er i stand til å håndtere, sier ordfører Monica Myrvold Berg.

Varselet for Randsjorden, Sperillen og Tyrifjorden og Lier kommune ble søndag oppgradert til rødt.

Krisestab

Drammen kommune har satt kriseledelse etter de store nedbørsmengdene og følger utviklingen nøye, i tett samarbeid med Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og andre sentrale myndigheter.

- Det er mange som risikerer å få vann i kjellere og inn på eiendommene sine og kan bli sterkt berørt av nedbørsmengdene når eksempelvis bekker tar nye veier. Økt vannstand i elva berører primært beboere på Steinberg, i Mjøndalen, i Krokstadelva og ved Killingrud, uttaler kommunen.

I forbindelse med ekstremværet «Hans» i begynnelsen av august stilte Drammen kommune sandsekker til disposisjon for innbyggere som hadde behov for å skjerme eiendommene sine mot vannmassene. Det samme gjøres nå. Sandsekker kan hentes og fylles i Stryken sandtak. Det legges ut noen sekker allerede søndag kveld og suppleres fra og med mandag med bistand fra frivillige.

Redusert fremkommelighet

De økte vannmassene vil også føre til stengte veier. Så alle må være forberedt på at det blir redusert fremkommelighet på en del veier i de flomutsatte områdene.

- De kommende dagene meldes det heldigvis lite nedbør, og det forventes derfor at vannstanden vil gå ned igjen fra torsdag.

Powered by Labrador CMS