Frifunnet for politivold på Kongsberg
Politimannen som var tiltalt for grov kroppskrenkelse og grovt uaktsom tjenestefeil i forbindelse med en hendelse på Kongsberg er frifunnet av Høyesterett. – En enorm lettelse for politimannen og en prinsipielt viktig dom for alle operative polititjenestemenn, sier advokat John Christian Elden.
KONGSBERG: Politimannen ble frifunnet i tingretten, og dømt i lagmannsretten. Høyesterett har etter sin behandling kommet til at det grunnlag for å frifinne politimannen både for straff og erstatning.
Høyesterett har kommet fram til at lagmannsrettens beskrivelse av de faktiske forholdene gir tilstrekkelig grunnlag for å konstatere at tiltalte ikke har gjort seg skyldig i noe straffbart forhold innenfor rammen av tiltalen. I dette ligger også at det ikke hefter noen saksbehandlingsfeil ved lagmannsrettens dom i form av mangelfull begrunnelse, uttaler advokatfirmaet Elden i en pressemelding.
Høyesterett har lagt til grunn at vurderingen av om noen av handlingene gikk ut over det som var nødvendig og forsvarlig, må knyttes til hvert enkelt ledd i hendelsesutviklingen. Høyesterett mener at politimannens handlinger tok sikte på legitime formål; innledningsvis å roe ned den anspente situasjonen som var oppstått, deretter å få kontroll på mistenkte. Det foreligger ikke grunnlag for mistanke om at annet enn politifaglige forhold har spilt inn.
Høyesterett anser maktbruken i sin helhet for å falle innenfor det nødvendige og forsvarlige etter politiloven § 6. Fornærmede hadde på dette tidspunktet vist en bemerkelsesverdig evne til motstand, til tross for at flere politifolk hadde prøvd å få kontroll på ham. Mindre inngripende maktmidler hadde forgjeves vært forsøkt. Politimannen oppfattet fornærmede som aggressiv og farlig i situasjonen, konkluderer Høyesterett.
Høyesterett mener at polititjenestemenn ikke kan innta en avventende holdning når hen møter kraftig og vedvarende motstand. De legger til grunn at kortvarig nøling kan føre til at den som yter motstand, får overtaket og eventuelt unndrar seg, med den risikoen det vil innebære for tjenestepersonen og omgivelsene ellers. Den som makten retter seg mot, har på sin side plikt og mulighet til snarest mulig å oppgi motstanden mot tjenestehandlingen, slik at maktbruken kan avsluttes.
– Dette er en klar dom på at politimannen gjorden jobben sin og anvendte lovlig og nødvendig makt i en krevende situasjon. Hans situasjonsforståelse er avgjørende ved vurderingen, sier advokat John Christian Elden, som forsvarte politimannen sammen med advokat Heidi Reisvang i Elden Advokatfirma.
Politimannen selv er svært glad og lettet over å være endelig frifunnet.
– At Høyesterett har kommet fram til at jeg handlet riktig den skjebnesvangre kvelden er en stor lettelse, både for meg og for alle mine kollegaer. Jeg gleder meg til å ta igjen hverdagen min og være til stede for mine nærmeste. Nå skal verden bli normal igjen, sier politimannen.