Disse positive bi-effektene får du av å holde deg i form!
Alle vet at trening er bra for helsen og at det er viktig for oss. Likevel er det mange som ikke trener og er fysisk aktive.
HELSE: Det kan være mange årsaker til dette, men mange sliter med motivasjon selv om helseeffektene er tydelige.
Å være aktiv og trene er viktig av flere grunner enn å holde seg i form eller å se trent ut. Langtidseffektene av trening er mange og utelukkende positive så lenge vi ikke overdriver. Det mange assosierer med trening er å gå ned i vekt for å passe inn i de gamle klærne, eller se ut på en bestemt måte til sommeren.
Selvfølgelig er det ingen ulempe om disse faktorene er en medvirkning til at man blir motivert til å trene. Helsefordelene som et resultat av trening er imidlertid ikke den største motivasjonsfaktoren hos mange. Hvorfor er det slik? Er vi ikke opptatt av vår fremtidige helse og forebygging av sykdom?
Hva kan vi forebygge med trening? Listen er lang! Kun de viktigste faktorene er nevnt i denne artikkelen.
Hjerte- og karsykdommer
Fysisk inaktivitet er blant de viktigste årsakene til hjerte- og karsykdommer. Den viktigste forebyggingen er derfor logisk nok, å trene og være i fysisk aktivitet.
Hypertensjon/ høyt blodtrykk
Et forhøyet blodtrykk er en viktig risikofaktor for hjerte og karsykdommer. Etter en treningsøkt blir blodtrykket akutt senket. Dersom det opprettholdes kontinuitet i treningen, vil denne blodtrykkssenkende effekten bli mer langvarig.
Enkelte kreftformer
25% av nye krefttilfeller i verden skyldes for lite fysisk aktivitet og dårlige levevaner som fører til overvekt. Regelmessig fysisk aktivitet er derfor et viktig tiltak mot forebygging av kreft. Det er den totale mengden fysisk aktivitet som utgjør en betydning, og bør utføres regelmessig.
Diabetes type 2
Den mest effektive måten å forebygge diabetes type 2, er fysisk aktivitet. Overvekt og for lite fysisk aktivitet er blant de viktigste risikofaktorene for utvikling av diabetes type 2.
Psykisk helse, reduserer stress og depresjon
God psykisk helse er viktig for å trives og ha det bra i hverdagen. Det er gjort en rekke studier som viser at mennesker som er fysisk aktive, har mindre forekomst av angst og depresjon enn de som er stillesittende. Det er konkludert med at man både kan behandle og forebygge angst og depresjon dersom man trener og er fysisk aktiv.
I tillegg til punktene nevnt ovenfor, er regelmessig fysisk aktivitet med på å gi mer energi i hverdagen, forbedre søvnkvalitet og redusere stress. Trening behøver ikke kun å være kroppsfiksert der det estetiske er den viktigste faktoren for motivasjon, slik som sosiale medier ofte fremstiller det.
At fysisk aktivitet og trening motvirker livsstilssykdommer er godt dokumentert. Dette i seg selv bør være motivasjon nok til å begynne å trene eller være i generelt mer fysisk aktivitet.
LES OGSÅ: Behovet for rask næring etter trening er overvurdert
75 minutter i uka
Rådet fra Helsedirektoratet er at voksne bør være i moderat fysisk aktivitet i minst 150 minutter per uke, eller høy intensitet i minst 75 minutter per uke.
LES MER OM HELSE OG TRENING HER