Endelig ringer klokkene i Skoger gamle kirke igjen

Etter over 20 år ringer omsider kirkeklokkene i den 800 år gamle kirken – lyden av flere hundre års historie er tilbake.

Publisert Sist oppdatert

SKOGER: Det vil si, det er den ene av de to klokkene, den nyeste fra 1754, som nå har fått ny bærekonstruksjon og som gjør at det kan ringes med den igjen. Søsterklokka er fra 1100-tallet, og må vente litt til med å bli klar for bruk, antagelig ikke før neste år, melder Drammen kirkelige fellesråd.

Bevaring og istandsetting av kirkeklokker er en del av bevaringsprogrammet fra Riksantikvaren, og nå var det altså den yngste klokka som trengte «hjelp».

Søsterklokker med 600 års aldersforskjell

I sommer har man endelig hørt lyden av kirkeklokker igjen, etter at klokka fra 1754 ble satt i stand. Neste år får den ringe-følge av den andre, som er fra 1100-tallet.

Det var lenge spennende om den noen gang skulle komme til å ringe igjen. Fordi den er så gammel som snart 900 år, er det strenge krav til hvordan, og om det i det hele tatt er mulig å gjøre utbedringer og fornyelser, slik at den kan brukes etter den lange dvalen.

Undersøkelser har blitt gjort, og svaret kom i sommer; Opphenget er ikke fra middelalderen, den er «bare» fra 1600-tallet, som i denne sammenheng er det ganske nytt. Dette gjør det mulig at klokka fra 1100-tallet også kan restaureres og utbedres, slik at det kan ringes også med denne eldste av de to kirkeklokkene. Vanligvis er det jo fint om det avdekkes at noe er eldre enn man tror, men i dette tilfellet håpet man vel egentlig at opphenget til middelalderklokka skulle være yngre.

– Hvis ikke hadde man ikke kunnet utbedre og bruke den. En kirkeklokke er jo finest med lyd, konstaterer Terje deGroot, seniorrådgiver i Kulturminneavdelingen hos Riksantikvaren.

Så nå når den «nye» kirkeklokka fra 1754 er satt i stand, starter prosessen med å klargjøre den eldste.

– Vi håper å komme i gang med istandsettingen nå i høst, forteller eiendomssjef Lars Olav Bøe i Drammen kirkelige fellesråd.

Powered by Labrador CMS