Drammensdemokratiet bestod testen
En kombinasjon av et politiets jernring med stålkontroll og vellykkede forebyggende tiltak, bidro til at SIAN-demonstrasjonen på Strømsø i år gikk stille og rolig for seg i møte med ytringsfrihetens ytterpunkter.
SENTRUM: Tilsynelatende var det mange som fulgte oppfordringen om å ikke møte opp, og faktisk var det flere som hadde møtt opp på ungdomskonsert i byparken enn på Strømsø Torg.
En gruppering på omlag 50 tilreisende antifa-demonstranter lagde et spetakkel utenfor sperringene med roperter og tilrop i de to timene demonstrasjonen varte, da de ikke slapp gjennom politiets visitasjonsposter som følge av tildekte ansikter.
Kun et lite mindretall, noen få titalls publikummere gikk forbi postene og inn på området forbeholdt publikum. Og de som var der forholdt seg helt rolig gjennom hele demonstrasjonen uten at politiet måtte løfte så mye som en finger. Verken tåregass eller hjelmer ble, i motsetning til i fjor, aldri tatt frem.
Brant ikke koranen
Og som SIAN hadde lovet på forhånd - ingen koran ble brent.
- Det har gått veldig rolig for seg, og det er vi veldig fornøyd med. Det har kun vært noen få som har fått tilsnakk utenfor selve demontrasjonsområdet, oppsummerer innsatsleder Torben Henriksen i politiet overfor DRM24.
Dermed ble det ingen reprise av det vi så i Drammen i fjor eller Sandefjord tidligere i år - også etter demonstrasjonen fikk SIAN forlate området uten opptøyer eller ansamlinger i gatene av noe slag.
Lørdag ettermiddag er politiet fortsatt tilstede på torget for å rigge ned de massive sperringene.
Roser samarbeidet med de frivillige
Politistasjonssjef Øyvind Aas i Drammen opplyser at det ikke har forekommet skade på verken person eller eiendom i løpet av demonstrasjonen. Han oppsummerer derfor arrangementet som vellykket.
- Det er en kombinasjon av planlegging og gjennomføring, hvor det siste tar to timer, mens man har planlagt i flere måneder med kommunen og frivillige i Drammen. Jeg synes spesielt samarbeidet med DOTL (Drammen og omegn tros- og livssynsforum) og de muslimske trosamfunnene var vellykket. Mange gode krefter har bidratt sammen, sier Aas.
Han har også inntrykk av at mange tok oppfordringen om å finne på noe annet, på alvor.
- I tillegg bidrar visitasjonspostene til at de som kommer og vil inn må ta et bevisst valg for å høre på de ytringene som kommer, sier Aas.
Han er glad for at mange ungdommer valgte å benytte seg av konserttilbudet i Byparken.
- Betydelige kostnader
Aas har ingen konkret prislapp på hva den enorme ressursbruken til politiet koster. Kostnadene er det politidistriktet som må ta.
- Har ytringsfrihetens pris blitt for høy?
- Det er betydelige kostnader, men vi kan ikke bruke økonomi som et argument for å si at det ikke er sikkert vi kan gjennomføre det. Vi må bruke de ressursene som trengs, sier Aas.
I Drammen hadde politiet bistand fra både Oslo og resten av Sør-Øst PD.
- Jeg skjønner at prislappen blir en diskusjon, men det får bli opp til andre å mene om det skal være vurdering knyttet til slike demonstrasjoner, sier Aas.
SE FLERE BILDER:
-