Drammen moské: Nå kan du følge fredagsbønnen på norsk
Moskeen vil etter en overgangsperiode kutte ut urdu helt, og kun forkynne sine budskap på norsk.
FJELL: Det skjer etter at moskeen «går igjennom en omorganisering for å møte fremtidens behov og ønsker».
- Våre barn og ungdommer er mest komforable med norsk, og vi er en åpen moské som det ikke bare er pakistanere som besøker. Så for at de som ikke snakker urdu også skal ha en opplevelse og få med de unge, er det viktig med norsk for å samle flere. Tiden er inne, forteller styreleder Sajid Mukhtar til DRM24.
- I en overgangsperiode vil talene være på både urdu og norsk for en mykere overgang ettersom vi har en eldre garde som er mest komfortable med urdu. Men alle skjønner norsk, og hovedspråket vil derfor være norsk og på sikt vil vi kun ha norsk, sier Mukhtar.
Overgang for imamen
Det er imam Avais Malik som skal stå også for den norske delen av fredagsbønnen, selv om han ikke har vært spesielt dreven i det norske språket. Kommunikasjonen med for eksempel media har stort sett foregått på engelsk.
- Spørsmålet var om vi skulle ha en person som snakket perfekt norsk, eller en person med kunnskapen som imamen har og som kan utvikle seg i rollen. Kunnskapsmessig er imamen den mest lærde personen hos oss, og han har tatt utfordringen. Han må opparbeide det teologiske språket, men kan forkynne Islam på norsk, sier Mukhtar.
Det er noen få moskeer i Oslo som gjør det samme under fredagsbønnen, men foreløpig, ifølge Mukhtar, kjenner han ikke til andre moskeer i Norge som har norsk som hovedspråk og kun vil forkynne på norsk, slik som nå altså er planen på Fjell.
Fredagsbønnen denne fredagen vil angivelig dreie seg en del om profetens bursdag, som nærmer seg og har en markering i oktober.
Åpent for alle
Drammen moské har hele tiden vært klare på at moskeen er åpen for alle, uansett og man er muslim eller ikke.
- Det er bare å dukke opp, og der er vi veldig glade for. Er man ikke muslim trenger man selvfølgelig ikke delta i bønnen, men man må følge ritualene og reglene, sier Mukthar.
Dette innebærer at man blant annet må ta av seg skoene innenfor inngangen, og ha tildekkede klær - det vil si at du for eksempel ikke bør dukke opp i miniskjørt og magetopp.
Har fått daglig leder
Det er flere ting som skjer i moskeen om dagen, som nå også har utnevnt en daglig leder for første gang. Det er Bahi Amjad Farooq, som er rekruttert internt og sitter i styret fra før.
- Imamen skal fortsatt ha ansvaret for den religiøse biten, men etter overgangen fra byggefase til driftsfase begynner det å bli såpass mye administrative oppgaver at vi hadde behov for en person som er dedikert i den jobben, sier Mukhtar.
Tidligere har oppgavene blitt fordelt på imam og styremedlemmer, og har vært gjort på frivillig basis. Ifølge Mukhtar er ikke daglig leder rollen betalt i oppstarten, men man ser for seg at det blir en lønnet stilling på sikt.
- Det har med økonomien vår å gjøre, sier Mukhtar.
Farooq vil etter at han har tiltrådt i jobben, blir moskeens kontaktperson utad og blant annet sørge for koordinering av ulike programmer som foregår i moskeen.
Undervisning av ungdommer
Når der gjelder programmer har også moskeen flere nyheter på gang, blant annet har man nå startet noe man kaller «fredagsklasse».
Det er undervisning av ungdommer i Islam, og er åpent for både gutter og jenter.
- Vi skal lære om vår Profetens levemåte og hvordan vi kan implementere det i vår hverdag. Barna skal lære å fremføre kunnskapen de har lært, skriver moskeen på sine facebooksider.
Skoleansvarlig er Faisal Qayyum, fra Søndre Nordstrand muslimske senter.
Alle klassene holdes på norsk, og ifølge moskeen vil det også alltid være en kvinnelig lærer tilstede, i tillegg til imamen.
Imamkurs
Men det er ikke bare ungdommer som undervises i moskeen om dagen. Nå har nemlig trosamfunnet også startet opp «imamkurs».
Ifølge Mukhtar det seks personer som deltar over et kurs på 100 timer for å oppfylle et minimumskskrav om grunnleggende kunnskap om Islam, profeten og koranen.
Det er dagens imam som står for undervisningen, og hensikten er ifølge Mukhtar at han skal kunne avlastes ved behov, for eksempel ved å lede fredagsbønnen.
De som tar kurset må avlegge en eksamen, og får tittelen «assisterende imam» etter det som blir kalt et forkurs. Men kan fortsette imamutdanningen videre om de ønsker det. Imam er, i motsetning til for eksempel prest, ingen beskyttet tittel i Norge.
- Imam betyr bønneleder, og heldigvis har vi kursdeltakere som er født og oppvokst i Norge og kan perfekt norsk, forteller Mukhtar.
Blant annet må man for å bestå kunne de siste 20 versene i koranene utenatt, samt kunne 40 utsagn fra profeten.