Disse syklene stjeler tyvene om vinteren
Minusgrader, snøkaos og hålke stopper ikke sykkeltyvene. Siden 1. november har forsikringsselskapet If alene fått meldt inn over 300 stjålne sykler.
NORGE: Gjennomsnittlig erstatning i perioden har ligget på 12 000-13 000 kroner. Det er rundt 20 prosent høyere enn ellers i året, ifølge If.
Kostbare jobbsykler og elsykler er spesielt utsatt for tyveri i vintermånedene, og drar opp gjennomsnittet, ifølge If.
– Om vinteren er det en høyere andel dyre sykler ute på gater og veier. Når det er kaldt og vinden biter, møter du ivrige jobbsyklister med piggdekk og avanserte, kostbare sykler. Elsykler er også populære å bruke – og stjele – vinterstid, sier Benedicte Veum, skadesjef for eiendomsskader i If.
Nyere elsykler frister tyvene
Forsikringsselskapet If har hatt mer enn en dobling i antallet elsykkeltyverier vinterstid de siste årene.
Gjennomsnittserstatningen for et sykkeltyveri var i 2023 på 10 164 kroner, viser tall fra Finans Norge. Bransjetall for fjoråret er ikke utarbeidet ennå.
– Elsykler har blitt et populært fremkomstmiddel, sommer som vinter. Salget av dem har tatt helt av siste årene. Det finnes dermed mange nye elsykler der ute med høy verdi, sier Veum.
Vaierlås volder tyver lite bry
Tyvene bruker bare et par sekunder på å klippe over en vaierlås.
– Kjøp en eller to bøylelåser for å sikre sykkelen. Denne låstypen trenger sykkeltyvene helt andre verktøy for å åpne, og det tar lang tid. Det øker risikoen for å bli oppdaget. Slikt stresser tyvene, sier Veum.
– Til tross for at sykkeltyvene er aktive: Sykling er sunt, året rundt. At du bruker sykkel gjør både godt for helsen og miljøet, sier Veum.
Folk flest trenger ikke en sykkelforsikring utover dekningen på innboforsikringen, påpeker If.
– Forsikringsselskapene har de siste årene oppgradert maksbeløpene sine for sykkeltyveri betraktelig, og hos If ligger dette beløpet nå på 40 000 kroner, sier skadesjefen.