Derfor sendte DRM24 direkte fra SIAN-demonstrasjonen
LEDER: Akkurat som ytringsfriheten, kan pressens samfunnsrolle by på diskusjon og utfordringer. Men at seansen på Strømsø Torg skulle sendes, var ikke en vanskelig avgjørelse. Spørsmålet var hvordan.
Ytringsfriheten og pressefriheten er selve ryggraden i ethvert velfungerende demokrati. Det innebærer at en fri og uavhengig presse ikke skal sensurere upopulære meninger - tvert imot har man ifølge pressens etiske regelverk et spesielt ansvar for at ulike syn kommer til utrykk.
Partisk fremstilling basert på hva som er politisk korrekt eller hva majoriteten mener er ikke god presseskikk. I pressens samfunnsoppdrag ligger det også et informasjonsansvar, og nyhetsformidlingen skal være journalistisk motivert.
Den siste tiden har samfunnsdebatten om ytringsfrihetens grenser tatt fyr, og når SIAN, som i fjor satte byen fullstendig på hodet etter sitt inntog, igjen snur Strømsø opp-ned en hel ettermiddag med et politioppbud som er en amerikansk president verdig, sitter man med en høyaktuell sak i fanget - som i tillegg har enorm nyhetsverdi for en lokalavis som dekker løpende hendelser og begivenheter.
DRM24 skal skildre virkeligheten. Innimellom kan den være ubehagelig. Derfor gjør vi hele tiden redaksjonelle vurderinger for å ikke tråkke over grensene og ta nødvendige hensyn.
Før SIANs arrangement i Drammen har vårt standpunkt vært at vi ikke ønsker å bidra til en situasjon som kan øke risikoen for voldelige opptøyer slik vi så i fjor.
Ved å sende demonstrasjonen direkte mener vi at
1) Færre møter opp fysisk. Man bidrar til lokale myndigheters oppfordring om at jo færre som møter opp, jo bedre er det av hensyn til risiko for eskalering og uønskede hendelser. Kan de som er nysgjerrige følge dette (som trolig ble et langt gjesp av en livestream) fra et annet sted enn Strømsø Torg, er det isåfall en god ting.
2) Vi forebygger uønskede hendelser. Dersom det befinner seg uroelementer blant publikum på en slik begivenhet, kan det faktum at man vet at man blir filmet av lokalavisa avskrekke mer enn opprørspolitiets tåregass og batonger.
3) Vi øker troverdigheten i nyhetsformidlingen. En direktesending gir et korrekt og usensurert bilde av virkeligheten. Om man ikke tåler budskapet, er det ingen som tvinger deg til å se. Om du ønsker å se hva som foregår, kan du gjøre det - helt gratis, så lenge du ønsker, og gjøre deg opp din egen mening om det som foregår.
Når det i tillegg er snakk om et offentlig arrangement midt på Strømsø Torg som påvirker hele bydelen, er åpent for alle og i tillegg vekker stort engasjement, faller det seg helt naturlig å sende det direkte for å holde befolkningen løpende oppdatert om en situasjon det erfaringsmessig knyttes stor usikkerhet til.
På videostreamen vi sendte, gjorde vi anstrengelser i forkant for å få adgang til et punkt som kunne gi et så stort oversiktsbilde over situasjonen som mulig. Vi ville vise mest mulig av det som foregikk, fra SIANs stand langt unna, til politiet rundt på området og til gjerdene der vi antok motdemonstrantene ville samle seg.
Fordi den store gruppen av motdemonstranter fra Antifa nektet å imøtekomme politiets krav for å slippe inn på selve området, ble de stående utenfor. Dermed ble både støyen og den fysiske tilstedeværelsen fra disse nokså redusert i direktesendingen da det var fysisk umulig å få i samme bilde. Uansett, vi har anstrengt oss for å formidle dette på en nøktern og sannferdig måte. I etterkant har vi fulgt opp med en artikkel som oppsummerer saken, uttalelser fra politiet og flere titalls bilder fra begivenheten.
Utover livesendingen, har DRM24 gjennom en rekke saker sørget for å belyse mange aspekter ved SIAN-demonstrasjonen, og formidlet en rekke ulike budskap for å ivareta en balansert dekning.
Du kan like eller ikke like det. Men ingen tvinger deg til å se på. Forsvarer du ytringsfriheten og den frie pressens samfunnsrolle må du samtidig akseptere at vi har som oppgave drive uavhengig nyhetsformidling - også med kontroversielt eller støtende innhold.
Alexander Jansen
Ansvarlig redaktør